Κ. Σκρέκας: Στόχος το αρνί να κοστίζει το Πάσχα κάτω από 10 ευρώ

Κ. Σκρέκας: Στόχος το αρνί να κοστίζει το Πάσχα κάτω από 10 ευρώ

«Τα μέτρα σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν», τόνισε αναφορικά με τη μάχη της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

«Σήμερα είναι 5,3% ο πληθωρισμός. Η Ελλάδα δεν σταματά να παίρνει μέτρα. Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε το νοικοκυριό», πρόσθεσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά»

« Από 8,2% που ήταν ο πληθωρισμός τροφίμων πριν από δύο μήνες, έχει φτάσει στο 5,3%, που σημαίνει ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βεβαίως δεν είμαστε ικανοποιημένοι και για αυτόν τον λόγο επιμένουμε με ελέγχους και βεβαίως τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και τα οποία σιγά-σιγά φαίνεται ότι αποδίδουν, γιατί εξορθολογίζεται η αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την τιμή του αρνιού στο «καλάθι του Πάσχα», είπε πως «στόχος είναι το αρνί να είναι χαμηλότερα από 10 ευρώ το κιλό», ενώ σε ό,τι αφορά στο «καλάθι του νονού», σημείωσε πως «το αξιολογούμε», λέγοντας πως «συζητάμε με την αγορά» και πως «οι τιμές είναι σε αποκλιμάκωση».

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε απαντώντας στην ερώτηση για ενδεχόμενο μηδενισμό ΦΠΑ σε βασικά είδη πως «το μέτρο εφαρμόστηκε στην Ισπανία. Αντί να δούμε τις τιμές να μειώνονται, οι μεσάζοντες απορρόφησαν την μείωση ΦΠΑ. Δεν θα διακινδυνεύσουμε έσοδα χωρίς αποτέλεσμα».

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο 

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, ενώ το Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στο 2,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2024 παρουσίασε αύξηση 1,5%, έναντι αύξησης 1,2%  που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Συγκεκριμένα:

- στο 5,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ομάδα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά

- στο 5,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης

- στο 6,4% στον κλάδο ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια

- στον 3,5% στον κλάδο της Εκπαίδευσης

- στο 4,4% στον κλάδο της Υγείας

- στο 2% στον κλάδο των Μεταφορών

- στο 1,8% στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών και στον καπνό

- στο 0,6% στον κλάδο της Στέγασης

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο καταγράφονται μειώσεις από 1,4 ως 6% σε χοιρινό τυριά χέρια νωπά και οπωροκηπευτικά λαχανικά και προϊόντα αρτοποιίας αλλά και νέες αυξήσεις 0,8% στο ψωμί,1,5% σε νωπά φρούτα 1,3% σε αλκοολούχα ποτά ενώ κατά 14,6% αυξήθηκαν οι τιμές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.