Καλοί φόροι είναι μόνο οι δίκαιοι φόροι
Shutterstock
Shutterstock

Καλοί φόροι είναι μόνο οι δίκαιοι φόροι

Μία από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχομαι το τελευταίο διάστημα, εντός και εκτός περιβάλλοντος γραφείου, είναι η εξής: «Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ως Υφυπουργός Οικονομικών και δη με ειδική αρμοδιότητα τα φορολογικά ζητήματα;»

Επειδή διακρίνω ότι στην πραγματικότητα με ρωτούν πώς είναι να ασχολείται κάποιος με έναν τομέα που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής -μάλλον το αντίθετο- απαντώ όπως ακριβώς αισθάνομαι. Ότι δηλαδή η μεγαλύτερη πρόκληση, το ύψιστο καθήκον αλλά ακόμη και η γοητεία του φορολογικού χαρτοφυλακίου, δεν έχει να κάνει με ποσά, αριθμούς και συντελεστές, αλλά με την ουσία της απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δίκαιοι και αναλογικοί φόροι συνιστούν το θεμέλιο, πάνω στο οποίο χτίζεται μια υγιής σχέση πολίτη - κράτους, κόντρα στην αμοιβαία καχυποψία ή και εχθρότητα, άρα κόντρα σε ηθικές στρεβλώσεις που καταλήγουν στη φοροδιαφυγή και την απάτη. Εξάλλου, το «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών, με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και τομές στο φορολογικό σύστημα, αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και προσωπική επιθυμία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας νοοτροπίας που προωθούμε, τόσο ως Υπουργείο Οικονομικών όσο και ως κυβέρνηση, είναι το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που φέραμε στη Βουλή προς ψήφιση -και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ ύστερα από τις εκλογές του Ιουνίου.

Ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει καίριες παρεμβάσεις, με έναν μεγάλο αριθμό ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και των νοικοκυριών. Αναφέρω ενδεικτικά την άμεση οικονομική ωφέλεια για 650.000 δημοσίους υπαλλήλους, με αύξηση αποδοχών, για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια πλήρους μισθολογικής στασιμότητας. Επεκτείνουμε επίσης το Market Pass, αυξάνουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ένα μέτρο που αφορά σε 1.340.000 ελληνικές οικογένειες. Καθιερώνουμε το Youth Pass, ένα βοήθημα 150 ευρώ ανά δικαιούχο, το οποίο αποδίδεται ήδη σε 200.000 νέους, 18 και 19 ετών. Ταυτόχρονα, προστατεύουμε την περιουσία των πολιτών, με μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές.

Κατ' αυτό τον τρόπο προσαρμόζουμε τη νομοθεσία στην κλιματική αλλαγή και τις οδυνηρές συνέπειές της στη ζωή όλων μας. Παράλληλα, προχωρούμε δυναμικά στην εφαρμογή των πλέον επικαιροποιημένων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως η 2021/514, περί διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας), εκσυγχρονίζοντας τα εργαλεία που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο για την αναχαίτιση των φορολογικών παραβάσεων στο σημερινό, εξαιρετικά απαιτητικό και πολύπλοκο, περιβάλλον του ψηφιακού επιχειρείν.

Θα μπορούσα να αναλύω επί μακρόν, τόσο τα μέτρα που έχουμε ήδη σχεδιάσει και θεσμοθετούμε, όσο και αυτά που είναι προγραμματισμένα να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά μας την περίοδο 2023-2027. Όμως, προς το παρόν θα αρκεστώ στο να επισημάνω ότι, αν στην πρώτη τετραετία της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέτυχε την ανάταξη της εθνικής οικονομίας, το μεγάλο στοίχημα για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησής μας είναι η αύξηση του εισοδήματος για κάθε συμπολίτη μας. Η κατάλληλη προσαρμογή της φορολογικής πολιτικής, ήδη αποτελεί έναν δείκτη, προσανατολισμένο σταθερά στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης προς όφελος όλων των Ελλήνων.

* Ο Χάρης Θεοχάρης είναι Yφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογικής πολιτικής.