«Καμπανάκι» του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία

«Καμπανάκι» του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία

Εγκλωβισμένη σε μια «παγίδα χαμηλής ανάπτυξης», η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί με τον πιο αργό ρυθμό από την χρηματοοικονομική κρίση για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016, προέβλεψε σήμερα ο ΟΟΣΑ, παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις δαπάνες τους.

Με τις επιχειρήσεις να είναι διστακτικές σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τους καταναλωτές επιφυλακτικούς για τις δαπάνες, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 3% φέτος, εκτίμησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι καλύτερος από τον περυσινό, που ήταν ο χειρότερος από το 2009, αν και προβλέπεται η ανάπτυξη να αυξηθεί στο 3,3% το 2017, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Η ανάπτυξη σε αυτά τα επίπεδα στερεί ευκαιρίες απασχόλησης από τους νέους και σημαίνει ότι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι δεν θα τύχουν της υγειονομικής περίθαλψης και των συνταξιοδοτικών παροχών που περιμένουν, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κάθριν Μαν.

«Αθετούμε υποσχέσεις προς τους νέους και τους ηλικιωμένους. Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής πρέπει να δράσουν για να βγούμε από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης», δήλωσε η Μαν σε συνέντευξη.

Με τις χώρες του ΟΟΣΑ να αναπτύσσονται κατά μέσο όρο με ρυθμούς που είναι στο ήμισυ της εκτιμώμενης δυνητικής τους ανάπτυξης, θα χρειαστούν 70 χρόνια για να διπλασιαστεί το βιοτικό επίπεδο, ο διπλάσιος χρόνος απ' ό,τι πριν από δύο δεκαετίες.

Η Μαν προειδοποίησε να μην βασίζεται κανείς μόνο στις κεντρικές τράπεζες για να ηγηθούν της επιστροφής σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς οι κίνδυνοι από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές τείνουν να είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη των πολιτικών αυτών.

Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να διστάσουν να διοχετεύσουν τα χρήματα σε πρωτοβουλίες για τόνωση της ανάπτυξης, όπως η εκπαίδευση και οι υποδομές, καθώς πολλές χώρες θα εξοικονομούν χρήματα από τα πολύ χαμηλά επιτόκια.

«Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που δημιουργήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες ανοίγει δημοσιονομικά περιθώρια για τις κυβερνήσεις και λέμε ότι θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε», δήλωσε η Μαν.

Ά. Γκούρια: Η αύξηση των ανισοτήτων είναι επιπρόσθετο στοιχείο στην πρόκληση για την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση

«Η ανάπτυξη είναι υποτονική στις προηγμένες οικονομίες και έχει επιβραδυνθεί και σε πολλές αναδυόμενες που έχουν παίξει το ρόλο της λοκομοτίβας μετά την κρίση» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, κατά την παρουσίαση των Προοπτικών. Υπογράμμισε επίσης ότι «η αύξηση των ανισοτήτων, είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο στην πρόκληση για μια έξοδο από την σημερινή απογοητευτική δυναμική ανάπτυξης».

Θα συνεχιστεί η μέτρια ανάκαμψη στις μεγάλες οικονομίες

Σύμφωνα με τις οικονομικές προοπτικές του εξαμήνου η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να είναι μέτρια στο 3% το 2016, ήτοι σχεδόν αμετάβλητη από το 2015. Αυτό οφείλεται στη συνδυασμένη επίδραση των υποτονικών εμπορικών συναλλαγών, της μέτριας εξέλιξης των μισθών και της επιβράδυνσης της δραστηριότητας των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών. Οι προβλέψεις για το 2017 δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις, με μόλις ένα 3,3 %.

Στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες, η μέτρια ανάκαμψη θα συνεχισθεί ως εξής :

Στις ΗΠΑ με 1,8% το 2016 και 2,2% το 2017.

Στην ευρωζώνη, με 1,6% το 2016 και 1,7 % το 2017

Στην Ιαπωνία με 0,7% το 2016 και 0,4% το 2017

Και γενικότερα για τις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι προβλέψεις δίνουν 1,8 % το 2016 και 2,1 % το 2017.

Στην Κίνα, όπου συνεχίζεται η επανεξισορρόπηση της δραστηριότητας και παρότι υποστηρίζεται η ανάπτυξη από μέτρα τόνωσης για τη ζήτηση, θα συνεχίσει η σχετική διάβρωση και από 6,5% το 2016 θα κατέβει στο 6,2% το 2017. Στην Ινδία, αναμένεται να κυμανθεί στο 7,5% για το 2016 και το 2017, με μια δυναμική όμως που δείχνει στοιχεία κούρασης. Η Ρωσία και η Βραζιλία, παραμένουν βυθισμένες σε βαριά ύφεση με συνέπεια τη συρρίκνωση της δραστηριότητας κατά 4,3% το 2016 και 1,7% το 2017.

Στις δράσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ για την έξοδο από «την παγίδα της βραδείας ανάπτυξης» είναι η πλατύτερη χρήση των δημοσιονομικών πολιτικών και μια νέα προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η αποκλειστική χρήση της νομισματικής πολιτικής» υπογραμμίζεται στη σχετική έκθεση, «δεν μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Μια επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε μάλιστα να αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματική απ'' ότι στο παρελθόν, σε ορισμένες δε περιπτώσεις, αντιπαραγωγική», τονίζεται.

Με δεδομένη την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τη διεύρυνση των ανισοτήτων σε πολλές χώρες, είναι απαραίτητες πιο φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και να προωθήσουν μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στον τομέα της απασχόλησης, της αύξησης της παραγωγικότητας και της κοινωνικής ένταξης, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β'' εξάμηνο του 2016 προβλέπει ο ΟΟΣΑ