Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 90% το μερίδιο της ΔΕΗ

Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 90% το μερίδιο της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 90% μειώθηκε το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ τον Αύγουστο, παρά τις εκπτώσεις που προσφέρει, και που προσωρινά είχαν καταφέρει να ανακόψουν τη διαρροή πελατών της προς τον ανταγωνισμό.

Διαβάζοντας τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τον προηγούμενο μήνα, προκύπτει ότι το ποσοστό της ΔΕH κινήθηκε στο 89,83% μειωμένο δηλαδή κατά 0,43% έναντι του Ιουλίου οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 90,26%.

Αντίθετα τον Ιούλιο οι εκπτώσεις 15% της ΔΕΗ στα τιμολόγια των συνεπών πελατών είχαν καταφέρει να βάλουν «φρένο» στη μετακόμιση πελατών προς τους ιδιώτες παρόχους, εικόνα που ένα μήνα μετά, δείχνει να αλλάζει και πάλι.

Στις πρώτες τρεις θέσεις από πλευράς ιδιωτών παρόχων βρίσκονται πάντα ο ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με μερίδιο 2,72%, ενώ ακολουθεί σταθερά πλέον στη δεύτερη θέση με 2,53% η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου με 2,53%, έχοντας εκτοπίσει από τον Ιούλιο την Elpedison. Η τελευταία με ποσοστό 2,16% στην αγορά λιανικής, εμφανίζεται να χάνει μερίδιο έναντι του Ιουλίου.

Το «παιχνίδι» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ έχουν αρχίσει και να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς οι συνεργασίες που εγκαινίασαν το καλοκαίρι οι ιδιώτες του ρεύματος με εταιρείες των τηλεπικοινωνιών. Η Protergia πωλεί τα πακέτα της μέσω των καταστημάτων της Cosmote, το ίδιο ισχύει για την ΗΡΩΝ και την Wind, ενώ εδώ και καιρό συζητείται συνεργασία της Elpedison με τη Vodafone.

Η μάχη θα ανάψει για τα καλά από τον Οκτώβριο και μετά, οπότε και αναμένεται να προκηρυχθεί η πρώτη δημοπρασία δημοπρασίας υποχρεωτικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας προς ιδιώτες (ΝΟΜΕ). Η τιμή εκκίνησης έχει κλειδώσει στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά δύο προθεσμιακά προϊόντα, 150 και 200 μεγαβάτ ανά ώρα, ποσότητα ίση με το 8% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα το 2015, και οι παραδόσεις ενέργειας θα ξεκινήσουν λογικά στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Δεδομένου ότι όταν η ελληνική πλευρά εξειδίκευσε το μέτρο έβαλε ως στόχο, το ποσοστό της ΔΕΗ να έχει πέσει σε 87% στο τέλος του 2016 (σσ: έναντι 89,83% τον Αύγουστο), θεωρείται σίγουρο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Του χρόνου θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες, αφού το μερίδιο της ΔΕΗ στο τέλος του 2017 θα πρέπει να έχει μειωθεί περαιτέρω σε 75,24%.

Όσο για τις προς δημοπράτηση ποσότητες, υπάρχουν στην αγορά δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Μια συλλογιστική αναφέρει ότι τα μερίδια που κατέχουν σήμερα οι εκτός ΔΕΗ παίκτες, ήτοι 10% της αγοράς μεταφράζονται σε αντίστοιχη ισχύ της τάξης των 600 MW που σημαίνει ότι οι προς δημοπράτηση ποσότητες υπολείπονται των αναγκών. Η δεύτερη προσέγγιση εκτιμά ότι τα συνολικά 350 MW που θα διατεθούν μέσω της πρώτης δημοπρασίας αποτελούν μια ποσότητα ικανή για να ικανοποιηθούν τόσο οι ανάγκες όσο και οι στόχοι περιορισμού του μεριδίου της ΔΕΗ.

Σημειωτέον πως εδώ και καιρό η ΔΕΗ ζητά να εξαιρεθούν από τα προς απελευθέρωση μερίδια αγοράς, τόσο οι πελάτες που υπάγονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), όσο και οι πελάτες Υψηλής Τάσης (ΥΤ). Στην ουσία, επιδιώκει να μειωθούν οι προς δημοπράτηση ποσότητες ενέργειας, καθώς αν εξαιρεθούν από τα προς μείωση ποσοστά, οι πελάτες του ΚΟΤ και της ΥΤ, τότε τα μερίδια αγοράς των ιδιωτών αυξάνονται αυτόματα. Κατ'' επέκταση, η ΔΕΗ θα χρειαστεί να προκηρύξει αρκετά λιγότερες δημοπρασίες απ' όσες προβλέπονται, αφού η μείωση του μεριδίου της θα πλησιάσει πολύ νωρίτερα από το 2020 το μνημονιακό στόχο του 49%.

Δίχως να είναι γνωστό αν το αίτημά της θα γίνει αποδεκτό, αυτό έχει κατατεθεί εδώ και καιρό σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της επιχείρησης, Μ. Παναγιωτάκης με στελέχη της Κομισιόν.