Κίνα: Υιοθετεί επιφυλακτική προσέγγιση για την οικονομία της το 2023
AP Photo/Ng Han Guan
AP Photo/Ng Han Guan

Κίνα: Υιοθετεί επιφυλακτική προσέγγιση για την οικονομία της το 2023

Μετά τον τερματισμό των περισσότερων περιορισμών για τον Covid-19 την επιχειρηματική δραστηριότητα, στα τέλη του 2022, η κυβέρνηση της Κίνας διατηρεί μια «προσεκτική» προσέγγιση στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε την Κυριακή έναν στόχο αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος περίπου 5% για το 2023, με μικρή αύξηση της δημοσιονομικής στήριξης.

«Ο συντηρητικός στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% για το 2023 αναγνωρίζει ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης της Κίνας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει 'αντίθετους ανέμους'», ανέφερε σε σημείωμά του ο Μάρτιν Πετς, αντιπρόεδρος και ανώτερος πιστωτικός αξιωματούχος της Moody's Investors Service. «Αυτοί περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης στις εξαγωγές της Κίνας, τους κινδύνους που σχετίζονται με τον τομέα των ακινήτων και το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης», προσθέτει.

Η έκθεση του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ για το κυβερνητικό έργο που παραδόθηκε την Κυριακή επισήμανε την αυξανόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον. «Υπάρχουν ακόμη αρκετοί παράγοντες που περιορίζουν την ανάκαμψη και την αύξηση της κατανάλωσης», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας πως «ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις βρίσκουν δύσκολη την οικονομική ανάκαμψη και αντιμετωπίζουν εμφανείς δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Η κατανάλωση μπορεί να γίνει ο κύριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης φέτος όπως δήλωσε ο Λι Τσανλίν, αναπληρωτής διευθυντής της NDRC. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή διαθέτει πολλά εργαλεία για την ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο κατά 3% πέρυσι, πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο, καθώς οι έλεγχοι του Covid και η πτώση των ακινήτων παρέσυραν την ανάπτυξη. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2% το 2022. Ο αντίκτυπος από την πανδημία έχει εξασθενήσει και η ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων από μόνη της μπορεί να οδηγήσει την ανάπτυξη, δήλωσε ο Ζονγκ Λιάνγκ, επικεφαλής ερευνητής στην Τράπεζα της Κίνας.

Συνολικά, ενώ υπάρχει ανάγκη για αύξηση της δημοσιονομικής στήριξης, είναι σημαντικό να μην επεκταθεί «τυφλά» η στήριξη αυτή, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό αφήνει περιθώρια για μελλοντικές κινήσεις πολιτικής. Αυτό αναφέρεται σε μετάφραση του CNBC των παρατηρήσεών του στα μανδαρινικά.

Εντωμεταξύ, πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, μετά τον, χαμηλότερο των προσδοκιών της αγοράς, στόχο για την κινεζική ανάπτυξη, στο 5,5%.