Κίνδυνος δυσαρέσκειας κοινωνικών ομάδων
Shutterstock
Shutterstock

Κίνδυνος δυσαρέσκειας κοινωνικών ομάδων

Η οικονομική πολιτική της περιόδου 2024-2027 δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη της περιόδου 2019-2023. Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, η στάση της Ευρώπης απέναντι στα μέτρα στήριξης έχει αλλάξει, το ευρωπαϊκό πλαίσιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν επιτρέπουν πολλά-πολλά ενώ και σε καθαρά οικονομικό επίπεδο το βέβαιο είναι στην Ευρώπη ότι τα σκυλιά δεν είναι δεμένα με λουκάνικα.

Το γνωρίζουν αυτό στην κυβέρνηση και αναζητούν τρόπους «καλλωπισμού» των προωθούμενων πολιτικών ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν ο αριθμός των «δυσαρεστημένων». Το ότι θα υπάρξουν είναι το μόνο βέβαιο. Σε περιόδους υποχρεωτικής τήρησης δημοσιονομικής ισορροπίας δεν είναι εύκολο να τους έχεις όλους ευχαριστημένους.

Πολλές οι «εστίες» από τις οποίες μπορούν να προκύψουν τα κύματα δυσαρέσκειας. Να πάρουμε ως παράδειγμα τους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων. Κάποιες χιλιάδες –κυρίως αυτοαπασχολούμενοι που θα φορολογηθούν φέτος για υψηλότερο εισόδημα λόγω του νέου τρόπου φορολόγησης– θα χάσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που έχουν και δικαίωμα ίδιας σύνταξης. Και αυτοί θα δουν περικοπή στο εισόδημά τους η οποία μάλιστα βάσει νόμου είναι αναδρομική.

Η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος ούτως ή άλλως δεν θα εξαφανίσει όλη την επιβάρυνση ενώ ειδικά για τους έχοντες μεγάλες καταναλώσεις, οι λογαριασμοί θα είναι αρκετά φουσκωμένοι (σ.σ στα 140 ευρώ η μέση τιμή χονδρικής μέχρι και σήμερα, +40% σε σχέση με τον Ιούνιο). Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν ελπίδες ότι θα αλλάξει κάτι στον νέο μηχανισμό φορολόγησης από την επόμενη χρονιά. Οι όποιες αλλαγές θα είναι οριακές καθώς δεν μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις με σοβαρό δημοσιονομικό κόστος. Έτσι, εκεί που κάποιοι μπορεί να περιμένουν σημαντική μείωση, θα έρθουν αντιμέτωποι και με νέες επιβαρύνσεις καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν και το ελάχιστο εισόδημα θα είναι μεγαλύτερο λόγω σύνδεσης με τον κατώτατο μισθό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι προγραμματισμένο να πάρουν άλλη αύξηση το 2025 και πιθανότατα οι αμοιβές θα παραμείνουν παγωμένες και το 2026. Οι αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος θα είναι «κουτσουρεμένες» σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια ενώ από το νέο έτος θα υπάρξει και σύνδεση με τον «δείκτη μισθών» ο οποίος είναι πολύ πιθανό ότι θα βγάζει ακόμη χαμηλότερα ποσοστά.

Όλες αυτές οι ομάδες που αναφέρθηκαν αθροίζουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Προφανώς, μπορεί να συνταχθεί κατάλογος και με αυτούς που θα βοηθηθούν: τους δικαιούχους των επιδοτούμενων δανείων, τους επαγγελματίες που θα κερδίσουν από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όσους έχουν τον κατώτατο μισθό ο οποίος θα αυξηθεί και πάλι από το 2025, χαμηλόμισθους δικαιούχους του  επιδόματος τέκνων που θα λάβουν μεγαλύτερο επίδομα κλπ.

Από την περίοδο παροχών για όλους (ή σχεδόν όλους) περνάμε στην εποχή της ανακατανομής βαρών. Σε πολιτικό επίπεδο, το ζητούμενο είναι να κυριαρχήσει το αίσθημα της άσκησης πολιτικής με κοινωνική δικαιοσύνη.