Kωλοτούμπα ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση του προγράμματος του: Θα έρθει ο Κασσελάκης, δήλωνε η Κεχαγιά
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Kωλοτούμπα ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση του προγράμματος του: Θα έρθει ο Κασσελάκης, δήλωνε η Κεχαγιά

Στην «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ότι τελικά δεν δέχθηκε να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων Κασσελάκη, επανήλθε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «η κ. Κεχαγιά δήλωνε ξεκάθαρα ότι ο κ. Κασσελάκης θα ερχόταν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για να συζητήσουμε το δημοσιονομικό κόστος της πρότασής του, "αφού ο ίδιος πρώτος προκάλεσε να πάμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους"».

Σε ανάρτηση του στο X ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει σχετικά: «Ακούστε τι έλεγε πριν από μόλις μια εβδομάδα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ! Η κ. Κεχαγιά δήλωνε ξεκάθαρα ότι ο κ. Κασσελάκης θα ερχόταν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για να συζητήσουμε το δημοσιονομικό κόστος της πρότασής του, «αφού ο ίδιος πρώτος προκάλεσε να πάμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». Ακούμε άραγε όλοι το ίδιο; Τι μεσολάβησε και ξέχασαν αυτά που έλεγαν; Η αλήθεια στο τέλος ισοπεδώσει τους ψευδολόγους και τους δημαγωγούς!»

Αναλυτικά το απόσπασμα:

B. Xιώτης: Ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε σήμερα μια επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και ζητά να γίνει συζήτηση και κοστολόγηση των προτάσεων σας, παρουσία του ιδίου, αλλά και του κ. Στέφανου Κασσελάκη. Αποδέχεται αυτή τη διαδικασία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Β. Κεχαγιά: Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης πρώτος προκάλεσε την Κυβέρνηση να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δείξουμε τις προτάσεις μας.

Β. Χιώτης: Άρα θα πάει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών.

Β. Κεχαγιά: Με βάση, λοιπόν, αυτή την τοποθέτηση και την πρόκληση του κ. Κασσελάκη, έχουμε την αντίδραση του κ. Χατζηδάκη.

Β. Χιώτης: Ναι, ναι. Απλώς αποσαφηνίζω.

Β. Κεχαγιά: Κι εκεί, στο κοινοβουλευτικό πεδίο, θα συγκριθούν τα πάντα.

Ν. Παπαδόπουλος: Αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Τουλάχιστον κάθε φορά που λέει κάποιος από τους αρχηγούς κάτι να μπορεί να πηγαίνει στο Λογιστήριο του Κράτους και να λένε «αυτό στοιχίζει τόσο», να ξέρουμε και εμείς.

Β. Χιώτης: Άρα ο κ. Κασσελάκης θα προσέλθει κανονικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών.

Β. Κεχαγιά: Εγώ αυτό που σας λέω είναι ότι έχει προκαλέσει, για να γίνει σύγκριση των 2 οικονομικών προγραμμάτων. Άρα δεν βρίσκω λόγο ο κ. Κασσελάκης να μην εμφανιστεί, όταν οριστεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Δείτε την ανάρτηση:

Κ. Χατζηδάκης: Αρχικά νόμιζα ότι «γκρεμίστηκε κάποιος φούρνος»

Νωρίτερα, ο κ. Χατζηδάκης σε ανακοίνωση του σχετικά με την στροφή 180 μοιρών» που έκανε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε τονίσει πως «στη συζήτηση αυτή θα αποδεικνυόταν το μέγεθος του λαϊκισμού και των ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποδεικνύονταν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία δεν είχαν κοστολογηθεί».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κωστή Χατζηδάκη:

«Αρχικά νόμιζα ότι “γκρεμίστηκε κάποιος φούρνος” και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί να συζητήσουμε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων Κασσελάκη με στοιχεία και παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το ξανασκέφτηκαν, κατάλαβαν τι θα συνέβαινε και ξαναγύρισαν στην ασφάλεια των πολιτικών παραμυθιών.

Διότι στη συζήτηση αυτή θα αποδεικνυόταν το μέγεθος του λαϊκισμού και των ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποδεικνύονταν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία δεν είχαν κοστολογηθεί και εάν υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να εφαρμοστούν θα οδηγούσαν την οικονομία στα βράχια. Δηλαδή, σε νέα επιτήρηση και μνημόνια. 

Η συζήτηση στη Βουλή θα ήταν η ώρα της αλήθειας, αλλά όπου υπάρχει η αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ το βάζει στα πόδια».

«Κυβίστηση» ΣΥΡΙΖΑ: Αρνήθηκε την πρόταση Χατζηδάκη για την κοστολόγηση των προτάσεων του

«Στροφή 180 μοιρών» έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης για τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την κοστολόγηση των προτάσεων του, παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά δια του τομεάρχη του, Νίκου Παππά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει «καλοδεχούμενη» την πρόταση Χατζηδάκη, όμως τελικά έκανε πίσω, καθώς ισχυρίστηκε πως θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Ο κ. Χατζηδάκης προκάλεσε τον κ. Κασσελάκη να τον ενημερώσει για το κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες όμως έχει κοστολογήσει το ΓΛΚ. Να αφήσει τα φτηνά τεχνάσματα και να φέρει πόσο συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις νόμου», είπε η Θεοδώρα Τζάκρη, μεταφέροντας τη συζήτηση από την κοστολόγηση των προτάσεων στην συζήτηση τους με τον χαρακτήρα της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η πλειοψηφία επικαλείται το άρθρο 73 παράγραφος 3 του Συντάγματος που απαγορεύει τη συζήτηση στην Βουλή προτάσεων νόμου εφόσον αυτές συνεπάγονται κόστος για το δημόσιο και όφελος για κάποιο πρόσωπο.

«Kαμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση, αν προέρχεται από τη Bουλή, εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους, για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη.

Θ. Τζάκρη: Φθηνός εντυπωσιασμός

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποίησε δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής, κάνοντας λόγο για «φθηνό επικοινωνισμό» και «τεχνάσματα» του Κωστή Χατζηδάκη.

Αναλυτικά η δήλωση της κυρίας Τζάκρη: 

«Ο  κ. Χατζηδάκης με έναν φθηνό επικοινωνισμό προσκάλεσε τον κ. Κασσελάκη να προσέλθει στην Βουλή για να τον ενημερώσει ο κ. Χατζηδάκης για το κόστος των προτάσεων νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την ακρίβεια και το φορολογικό, τις οποίες ήδη έχει κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δικαιώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ας αφήσει λοιπόν τα τεχνάσματα και σε εφαρμογή του άρθρου 85 του Κανονισμού της Βουλής ας φέρει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές τις δύο προτάσεις νόμου, τις οποίες, επαναλαμβάνω, τις έχει ήδη κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».