Κρίσιμες συναντήσεις στα Σκόπια θα έχει σήμερα ο Μ. Nimetz

Κρίσιμες συναντήσεις στα Σκόπια θα έχει σήμερα ο Μ. Nimetz

Νέα σειρά επαφών και διαβουλεύσεων θα έχει σήμερα στα Σκόπια ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό κ. Matthew Nimetz.

Ο κ. Nimetz σήμερα θα συναντηθεί με τον κ. Zaev, τον πρόεδρο της χώρας Gjorge Ivanov, τον υπουργό Εξωτερικών Nikola Dimitrov, τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου VMRO Hristijan Mickoski και τον Ali Ahmeti του DUI, του βασικού αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Nimetz έφτασε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ έφθασε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει και πάλι πως πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα.

Συγκεκριμένα ο Zoran Zaev δήλωσε ότι η στάση του κόμματός του (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – SDSM) είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) Ali Ahmeti.

«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

O Zaev ξεκαθάρισε ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιμένει - όπως είχε δηλώσει και στην προχθεσινή συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών - σε σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη. Το προτιμώμενο όνομα, σύμφωνα με πληροφορίες είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας). Πρόκειται για όνομα που υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Άλλα ονόματα που εξετάζονται είναι τα Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).