Κυβέρνηση καλεί τράπεζες για περισσότερα δάνεια στις επιχειρήσεις

Κυβέρνηση καλεί τράπεζες για περισσότερα δάνεια στις επιχειρήσεις

Μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία του Μαΐου τα οποία έδειξαν ότι τα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις ήταν μόλις 68 εκατ. ευρω, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας θα πραγματοποιήσει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών και άλλων θεσμικών φορέων της αγοράς.

Στόχος ενόψει και των πιστώσεων που θα εισρεύσουν μέσα στο καλοκαίρι από το Ταμείο Ανάκαμψης, να απελευθερωθεί μεγαλύτερη ρευστότητα κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown αντιμετωπίζουν μία δραματική μείωση των εσόδων τους, η οποία εν μέρει μόνο έχει καλυφθεί από τους επτά κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία και αυτή σταδιακά θα πρέπει να ξεκινήσει η αποπληρωμή της από την αρχή του επομένου έτους.

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες όπως διαπιστώνει και η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα βρίσκονται σε εξαιρετικά καλή θέση από άποψη ρευστότητας.

Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα έχει φθάσει τα 44 δις.ευρω. Επίσης, οι επόπτες στην ΕΚΤ έλαβαν μία σειρά μέτρων χαλαρώνοντας τις απαιτήσεις τους από τις τράπεζες.

Ταυτόχρονα ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας και η συνακόλουθη μείωση της κατανάλωσης, «έφεραν» πίσω καταθέσεις 24,7 δις.ευρω περίπου.

Το κράτος από την πλευρά του, όπως αναμένεται να τονίσει σήμερα και ο κ. Σταικούρας, τους έχει σταθεί αρωγός στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων, χορηγώντας μέσω του προγράμματος Ηρακλής εγγυήσεις περίπου 12 δις.ευρώ, ποσό που ενδεχομένως να διπλασιαστεί μετά την επέκταση του προγράμματος με τον «Ηρακλή 2».

Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση που έχουν να επιδείξουν οι τράπεζες είναι απογοητευτικά. Η πιστωτική επέκταση προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (MXE) αυξήθηκε στο τέλος του 2020 (κατά 10%), αν και ο ρυθμός της επιβραδύνθηκε στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021 (σε 6,7%).

Τόσο η καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης όσο και η ακαθάριστη ροή δανείων με προκαθορισμένη λήξη κατέγραψαν άνοδο.

Οι τράπεζες το 2020 αύξησαν τις πιστώσεις τους προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, λιγότερο όμως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (13,8% έναντι 6,4%), αν και η τάση έχει αναστραφεί στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021 (6,2% έναντι 7,3%).

Όμως τα υπόλοιπα της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σε αντιδιαστολή με τις καθαρές και ακαθάριστες ροές τραπεζικής χρηματοδότησης (που συνιστούν δείκτες της πιστωτικής επέκτασης), κατέγραψαν μείωση 9,6 δισεκ. ευρώ το 2020 και 11,3 δισεκ. ευρώ το α΄ τετράμηνο του 2021, σύμφωνα με τη συγκεντρωτική λογιστική κατάσταση της ΤτΕ.

Όσον αφορά τώρα την πραγματικότητα που διαμορφώνεται φέτος τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι τρεις τομείς οικονομικής δραστηριότητας προς τις επιχειρήσεις των οποίων καταγράφηκε υψηλότερη σωρευτική καθαρή ροή χρηματοδότησης το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους ήταν:

Ο τουρισμός (280 εκατ. ευρώ)

Το εμπόριο (168 εκατ. ευρώ)

Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας (95 εκατ. ευρώ) (2020: 1,1 δισεκ. ευρώ, 1,7 δισεκ. ευρώ και 476 εκατ. ευρώ αντίστοιχα)

Την εικόνα βελτιώνει η προσθήκη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ομίλου της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων.

Οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων που υποστήριξαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία των ανωτέρω αναπτυξιακών φορέων ξεπέρασαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 τα 1,2 δισεκ. ευρώ (2020: 7,4 δισεκ. ευρώ), αποτελώντας ποσοστό άνω του 45% της ακαθάριστης ροής νέων δανείων τακτής λήξης προς το σύνολο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών για το τρίμηνο αυτό (2020: 43%).

Εξάλλου, 2/3 της αξίας των εκταμιεύσεων δανείων τακτής λήξης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνδέονταν με τα εν λόγω χρηματοδοτικά εργαλεία.