Liberation: Πρώτη μπήκε, τελευταία βγήκε η Ελλάδα από τα μνημόνια

Liberation: Πρώτη μπήκε, τελευταία βγήκε η Ελλάδα από τα μνημόνια

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική στην Ευρωζώνη, καθώς ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε μνημόνια και βγαίνει τελευταία, επισημαίνει δημοσίευμα της Liberation.

«Η Αθήνα θα βγει στο τέλος Αυγούστου από το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, αλλά θα παραμείνει υπό επιτήρηση μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του χρέους», αναφέρει χαρακτηριστικά και αναλύει τα αίτια της αποτυχίας της Ελλάδας να απομακρυνθεί πιο γρήγορα «από την κηδεμονία των Βρυξελλών».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να έχει εισέλθει στην Ευρωζώνη, πως όταν η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μετατράπηκε σε κρίση χρέους η ευρωζώνη δεν είχε στη διάθεσή της κάποιο μέσο για να το διαχειριστεί, ενώ και η Γερμανία υπήρξε ιδιαίτερα απρόθυμη στο να βοηθήσει την Ελλάδα.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ακόμα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν άγνοια για το τι μπορεί να δώσει η σύγχρονη Ελλάδα, το «λίκνο της δημοκρατίας» και την είχαν παρουσιάσει αρχικά ως «ένα οικονομικό θαύμα». Στην πραγματικότητα όμως, ζούσε για μια δεκαετία με δανεικά εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ, εξυπηρετώντας μόνο την κατανάλωση και όχι τις επενδύσεις. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν ότι είναι κράτος με διαφθορά και πελατειακές σχέσεις, επισημαίνει το άρθρο.

Καταλήγοντας, το άρθρο αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστερά που όταν ήρθε στην εξουσία έγινε σοσιαλδημοκρατικό, με τον ίδιο ως πρωθυπουργό να καθίσταται «ο καλύτερος μαθητής των Βρυξελλών».

Έπειτα από μια σύγκρουση με τους εταίρους του τον Ιανουάριο του 2015, παραδόθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους μετά το δημοψήφισμα που διενέργησε κατά της λιτότητας και έκτοτε εφάρμοσε με ζήλο όλες τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμούσαν οι εταίροι, σημειώνει ο αρθρογράφος. 

Κλείνοντας, το άρθρο αναφέρει ότι σήμερα η ελληνική οικονομία λειτουργεί καλά αλλά η χώρα δεν έχει βγει την κρίση». Όπως τονίζει μάλιστα, «από το 2023 η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει το τεράστιο χρέος που έχει συνάψει με τους εταίρους της, διατηρώντας πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που όλοι οι οικονομολόγοι θεωρούν ως μη ρεαλιστικό».

«Ακόμα κι αν η Γερμανία επιμένει να μην θέλει να το παραδεχτεί, μία ημέρα η Ευρωζώνη πρέπει να αποδεχθεί τις απώλειες που είχε, προκειμένου να απαλλαγεί μια για πάντα από την "ελληνική σφαίρα" και να επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει την πλήρη ελευθερία της», καταλήγει.