To lock down, οι μεσίτες και οι τεχνολογικοί…επιδειξίες ακινήτων

To lock down, οι μεσίτες και οι τεχνολογικοί…επιδειξίες ακινήτων

Μπορεί το lockdown που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αύριο Πέμπτη να είναι απαραίτητο για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όμως, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, έστω και με ορατή ημερομηνία λήξης. Κι αυτό όχι μόνο λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής αβεβαιότητας, παρά τα όποια «πυροσβεστικά», ως ένα βαθμό μέτρα προς νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Αλλά επειδή δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα, τα οποία συναντώνται βέβαια, παγκοσμίως.

Το πιο βασικό από αυτά, όπως το περιγράφει μεσίτης στο Liberal Μarkets; Η ενίσχυση του βαθμού δυσκολίας παρουσίασης ενός σπιτιού που πωλείται, καθώς ο «φόβος» του ιού, που κρατά μακριά υποψήφιους αγοραστές, μπορεί να αναβάλει ή να «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα deal.

Στη χειρότερη δε μοίρα, εν μέσω lockdown, βρίσκονται οι ιδιοκτησίες που είναι μισθωμένες. Ο λόγος; Ο υγειονομικός κίνδυνος εκτοξεύεται, επειδή η συνάντηση δεν περιορίζεται ανάμεσα στον μεσίτη και τον ενδιαφερόμενο αγοραστή ενός ακινήτου, καθώς τα δύο αυτά πρόσωπα θα πρέπει να βρεθούν υπό την ίδια στέγη με τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο, υπό την προϋπόθεση ότι στο ακίνητο διαμένουν νοικοκυριά του ενός μέλους.

Ως αποτέλεσμα, ιδιοκτησίες που έχουν αξιόπιστους ενοικιαστές και εμφανίζουν καλές αποδόσεις, ενδέχεται να μείνουν για πολύ καιρό στα αζήτητα, εάν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η ζήτηση έχει ευρύτερα συρρικνωθεί. Έτσι, μπορεί λόγω κορονοϊού να έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες, όμως, αντίστοιχα έχει πολλαπλασιαστεί και το ρίσκο που εν προκειμένω δεν είναι τόσο επενδυτικό αλλά υγειονομικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι λόγω των δυσκολιών αυτών, έχει αυξηθεί ο χρόνος που απαιτείται για να αλλάξει χέρια ένα σπίτι από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί η αγγελία πώλησής του.

 Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), ο μέσος χρόνος αναμονής (από την πρώτη δημοσίευση της αγγελίας μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης) και κυρίως το χρονικό διάστημα των έξι και περισσότερο μηνών, αυξήθηκε.

Ενώ δηλαδή το 2019 μόλις το 11,8% των πωλητηρίων συνοδευόταν με χρόνο αναμονής από έξι έως 12 μήνες, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε το 2020 σε 22%. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι από το 2015 μέχρι το 2018, ο χρόνος αναμονής υποχώρησε αισθητά, καθώς, πριν από πέντε χρόνια το 23,1% κατοικιών αντιστοιχούσε σε χρόνο αναμονής από 6 έως 12 μήνες.

Λύση όμως, σε αυτό το πρόβλημα υπάρχει, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί. Μέσω δηλαδή, της τεχνολογίας, είναι δυνατή η τρισδιάστατη παρουσίαση, από απόσταση, ενός διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των επισκέψεων που απαιτείται να πραγματοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία διεθνούς μεσιτικού δικτύου με παρουσία στη χώρα μας, που έχει στη διάθεσή του το Liberal Μarkets, το 2020 ο αριθμός των από απόσταση παρουσιάσεων ακινήτων αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 300%, δηλαδή από περίπου 4.700 σε 18.800 επιδείξεις.

Σε κάθε περίπτωση, λίγοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν ότι το real estate δεν περνάει (ξανά) δύσκολες στιγμές, ενόψει ενός ακόμη lockdown.

Ωστόσο, η θετική εκδοχή της νέας αυτής κατάστασης, σύμφωνα με τους μεσίτες, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι που θα επισκεφτούν ένα διαμέρισμα, ενδεχομένως, να έχουν ισχυρότερες πιθανότητες να προχωρήσουν στην συναλλαγή, καθώς έχουν εξετάσει από πριν εάν τους συμφέρει να επενδύσουν.