«Λυπητερή» 500 ευρώ το μήνα αν διακοπεί το ρωσικό αέριο

«Λυπητερή» 500 ευρώ το μήνα αν διακοπεί το ρωσικό αέριο

Πραγματικά, τρομακτικές, για το κόστος που αναμένεται να κληθούν να σηκώσουν τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης στην περίπτωση που η Μόσχα κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, είναι οι προβλέψεις των ειδικών με φόντο το γεωπολιτικό μπρα-ντε-φερ Ρωσίας-Δύσης. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη σε ενεργειακά θέματα, βρετανική εταιρεία μελετών, Aurora Energy Research, αν ο Πούτιν δεν ανοίξει ξανά τον αγωγό Nord Stream που έκλεισε για συντήρηση, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά 68% έως το τέλος του 2022. Προσοχή, μιλάμε για 68% αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα, όπου ήδη οι τιμές είναι αυξημένες σε ποσοστό άνω του 100% από πέρσι.

Αν και η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι αρκετή για να προκαλέσει στην καλύτερη των περιπτώσεων έντονο προβληματισμό και στη χειρότερη πανικό, για τον χειμώνα που έρχεται, δεν είναι η μόνη. Σε έκθεσή της για τον αντίκτυπο που θα έχει πιθανή διακοπή των εισροών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το επιπρόσθετο κόστος για τα νοικοκυριά, κυρίως στη Γερμανία, θα διαμορφωθεί σε 500 ευρώ μηνιαίως. Είναι σαφές πως αν επιβεβαιωθεί η εν λόγω εκτίμηση, ένα σημαντικό ποσοστό των γερμανικών νοικοκυριών θα κινδυνεύει με άμεσο εκτροχιασμό του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι το γερμανικό κράτος θα κληθεί να δώσει επιδόματα και να εφαρμόσει εκτεταμένες ελαφρύνσεις για να περιορίσει τις απώλειες των νοικοκυριών. Και αν η Γερμανία διαθέτει γεμάτα ταμεία για να βοηθήσει τους πολίτες στο απευκταίο σενάριο ενός δύσκολου ενεργειακά και οικονομικά χειμώνα, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ιταλία, της οποίας τα ταμεία είναι… άδεια.

Αν, λοιπόν, ο Nord Stream δεν ανοίξει μετά την 21η Ιουλίου, στην Ευρώπη είναι πιθανό να ζήσουμε στιγμές που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσαμε να δούμε εν έτει 2022. Και αυτό γιατί η πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου συνεπάγεται ένα ενεργειακό σοκ ύψους 35% επί του συνόλου των προμηθειών της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου. Στο ίδιο σενάριο, αναπόφευκτα οι τιμές στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, είτε πρόκειται για θέρμανση μέσω φυσικού αερίου είτε για ηλεκτρικό ρεύμα, θα αυξηθούν σύμφωνα με την Goldman, περαιτέρω κατά 65%, μεταβολή που αντιστοιχεί όπως προαναφέρθηκε σε περίπου 500 ευρώ το μήνα.

Επομένως, η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση που προβλέπει στο ίδιο σενάριο η Aurora Energy Research, θα οδηγήσει σε μηνιαίο επιπρόσθετο οικονομικό βάρος για τα νοικοκυριά άνω των 500 ευρώ. Ειδικά για τα νοικοκυριά στη Μ. Βρετανία, η πρόβλεψη της Aurora κάνει λόγο για συνολικό ενεργειακό «καπέλο» τον ερχόμενο χειμώνα της τάξης των 3.100 λιρών ή 3.664 ευρώ. Τα νοικοκυριά δηλαδή θα πληρώνουν κάθε μήνα σε λογαριασμούς ενέργειας περίπου 732 ευρώ περισσότερα.

Εκτός όμως από τα νοικοκυριά, ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν και οι επιχειρήσεις, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι οι βιομηχανίες που στηρίζονται στο φυσικό αέριο, όπως των χημικών, υαλικών, χαρτιού, χάλυβα, τσιμέντου και κεραμικών, είναι πολύ πιθανό να υποστούν διακοπές της τάξης του 65%-80%. Απίστευτα πράγματα…

Πρόκειται για σενάρια πανικού και χάους, με ντόμινο εταιρικών χρεοκοπιών σε ολόκληρη την Ευρώπη και διάχυση μιας οικονομικής κρίσης που μπορεί να διαρκέσει όσο διαρκέσουν και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, γι’ αυτό και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί εκβιασμού της Μόσχας μέσω της ενέργειας.

Η Aurora εξετάζει δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο αναλύσει τον αντίκτυπο πλήρους αλλά και μόνιμης διακοπής των ροών, αρχής γενομένης από αυτόν το μήνα. Το δεύτερο σενάριο εξετάζει τις επιπτώσεις μιας σταδιακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου έως το 2026. Στην περίπτωση που κλείσουν εντελώς οι στρόφιγγες, η βρετανική εταιρεία βλέπει η τιμή TTF θα αυξάνεται κατά 68% έως τον Νοέμβριο του 2022, έναντι του μέσου όρου των τιμών του Ιουνίου 2022. Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου (+45%) θα σημειωθεί αμέσως μετά τη διακοπή, ήτοι μέσα στον Ιούλιο και στη συνέχεια η αγορά θα σταθεροποιηθεί το καλοκαίρι μέχρι να καταγράψει νέα μεγάλη άνοδο τον Νοέμβριο, όταν θα αυξηθεί σημαντική η ζήτηση.

Μακροπρόθεσμα, η ζήτηση για φυσικό αέριο θα περιοριστεί μέσω της επιτάχυνσης των επενδύσεων σε ηλιακή και αιολική ενέργεια καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας κλπ. Η ετήσια ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 16% το χρόνο, έως το 2030.