Μ. Τσαμάζ: Οι τρεις κινήσεις που θα ενισχύσουν τον ΟΤΕ το 2021

Μ. Τσαμάζ: Οι τρεις κινήσεις που θα ενισχύσουν τον ΟΤΕ το 2021

Σε τρεις κινήσεις που θα ενδυναμώσουν τον ΟΤΕ σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε πριν από λίγο στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Μιλώντας στους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου 2020, ο πρόεδρος του ΟΤΕ είπε ότι η θέση του οργανισμού θα ενισχυθεί με την πώληση της Telekom Romania (TKR), αποχωρώντας από μια αγορά έντονα ανταγωνιστική και εστιάζοντας σε αγορές με ισχυρή παραγωγή χρηματοοικονομικών ροών.

Η συναλλαγή πώλησης του 54% της TKR, όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, θα ολοκληρωθεί στο 2ο εξάμηνο του 2021 και τα έσοδα της συναλλαγής θα επιστρέψουν με τη μορφή έκτακτου μερίσματος στους μετόχους της εταιρείας. Ερωτηθείς για το εκτιμώμενο ύψος της επιστροφής στους μετόχους, η διοίκηση του ΟΤΕ απέφυγε να τοποθετηθεί. Σημείωσε μόνον ότι το έσοδο του ΟΤΕ θα ανέλθει σε 268 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό που θα επιστρέψει στους μετόχους, θα αφορά το καθαρό ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση των όποιων εξόδων που αφορούν στην ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Πάντως αναφερόμενος στο θέμα, ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών του ομίλου ΟΤΕ Μπάμπης Μαζαράκης, είπε ότι η διαδικασία επιστροφής θα είναι η ίδια με εκείνη που ακολουθήθηκε στο έκτακτο μέρισμα που δόθηκε μετά την πώληση της Telekom Albania στις αρχές του 2019.

Σχετικά με την συμμετοχή του 30% της Telekom Romania στην Telekom Romania Mobile (το υπόλοιπο 70% ανήκει αμέσως στον ΟΤΕ), ο κ. Μαζαράκης είπε ότι αυτό είναι ένα παράδοξο καθώς πλέον ένας ανταγωνιστής (η Orange) θα συμμετέχει σε μια εταιρεία που ανταγωνίζεται. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι ρυθμιστικά υποχρεωμένη η Telekom Romania Mobile να επιλύσει το θέμα. Κατά τον κ. Μαζαράκης, θα εξεταστούν όλα τα σενάρια και αποσαφήνισε ότι η άμεση και έμμεση συμμετοχή του ομίλου ΟΤΕ στην Telekom Romania Mobile, είναι 86,2% και ότι έτσι θα τη μεταχειρίζεται οικονομικά ο όμιλος.

Η δεύτερη κίνηση που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα, είναι ο μετασχηματισμός του ομίλου με τη δημιουργία/ενίσχυση εταιρειών οι οποίες θα αναλάβουν μέσω outsourcing, υπηρεσίες της μητρικής ΟΤΕ, αλλά και της θυγατρικής Cosmote AE. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους θα μεταφερθούν περίπου 5.000 εργαζόμενοι από τις εταιρείες ΟΤΕ και Cosmote στις εταιρείες Cosmote e-Value, Γερμανός και Cosmote Technical Services (CTS). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΤΕ η κίνηση αυτή θα ενισχύσει και θα εξορθολογήσει επιχειρησιακά τον όμιλο.

Η τρίτη κίνηση που θα ενισχύσει τον ΟΤΕ είναι η μείωση του προσωπικού. Ο κ. Τσαμάζ είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το οποίο, μέχρι το τέλος του έτους θα οδηγήσει στην έξοδο περίπου 600 εργαζόμενους της μητρικής εταιρείας και της Cosmote. Mε το πρόγραμμα αυτό, αλλά και τις αποχωρήσεις εργαζομένων που προηγήθηκαν μέσα στο έτος, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων που θα αποχωρήσει μέσα στο 2020 θα ανέλθει σε 1.150. Η μείωση αυτή, μόλις θα ολοκληρωθεί, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση του κόστους μισθοδοσίας στον όμιλο ΟΤΕ, ύψους περίπου 54-55 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Για τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ο ΟΤΕ έχει ήδη εγγράψει λογιστικά μέσα στους πρώτους 9 μήνες, κόστη ύψους 70 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός είναι 150 εκατ. ευρώ και κατά συνέπεια αναμένεται να εγγράψει λογιστικά στο τελευταίο τρίμηνο επιπλέον 80 εκατ. ευρώ αναφορικά με τις αποχωρήσεις των περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ερωτηθείς η διοίκηση του ΟΤΕ σχετικά με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων των διοργανώσεων Champions League και Europa League, ο κ. Μαζαράκης σημείωσε ότι δεν έχει να πει τίποτε περισσότερο και ότι ο όμιλος θα αντιμετωπίσει το σχετικό διαγωνισμό, όπως κάθε άλλο διαγωνισμό διεκδίκησης τηλεοπτικού περιοχομένου.