Μασάζ από Γ. Σταθάκη στους βουλευτές Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ

Μασάζ από Γ. Σταθάκη στους βουλευτές Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Η συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται ότι πλησιάζει και η κυβέρνηση ξεκίνησε την επιχείρηση «μασάζ» των κυβερνητικών βουλευτών που θα κληθούν να σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος της.

Πρώτος πιάνει δουλειά ο Γιώργος Σταθάκης που αύριο θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας με τους πέντε βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ (Μ. Δημητριάδης, Θ. Μουμουλίδης, Ι. Θεοφύλακτος, Γ. Ντζιμάνης, Κ. Σέλτσας), προκειμένου να τους ενημερώσει για τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μέχρι τώρα, στο υποθετικό ερώτημα «τι θα πράξετε αν τελικά η κυβέρνηση αναγκαστεί να αποδεχτεί πώληση μονάδων», οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτονταν όλοι από το γεγονός ότι ακόμη η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή. Ορισμένοι, μάλιστα, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν το μέτρο εφόσον πρώτα πειστούν ότι διαφορετικά διακυβεύεται ολόκληρη η συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε αδρές γραμμές η συμφωνία έχει αρχίσει να σχηματοποιείται, και προβλέπει την πώληση παλαιών αλλά και νέων λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Φλώρινα, δηλαδή στους νομούς όπου οι ίδιοι εκλέγονται, και ενώ η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί ήδη με καταλήψεις μονάδων.

Η αντίδραση των πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας, όπου και η καρδιά της ΔΕΗ, μετά και την αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, θα μπορούσε υπό μια έννοια να εκληφθεί και ως «βαρόμετρο» για τη γενικότερη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη συμφωνία.

Αν και είναι παρακινδυνευμένο να προδικάσει κανείς τη θέση τους, αρκετοί έχουν προεξοφλήσει την αντίδρασή τους, που συνοψίζεται σε προβληματισμό, όχι όμως και σε ένδειξη ότι θα καταψηφίσουν τυχόν συμφωνία για πώληση μονάδων εφόσον αυτή έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Πολλά φυσικά εξαρτώνται από το πόσες και ποιες ακριβώς μονάδες θα βγουν τελικά στο σφυρί, καθώς και από τη στάση που θα τηρήσουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης που ως πρώην επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της ενέργειας είχε κάνει «σημαία» του διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Η παρέμβασή του στη δημόσια συζήτηση εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί, και αναμένεται με ενδιαφέρον.

Μέσα οι λιγνίτες, έξω τα νερά

Στο δια ταύτα της συμφωνίας, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ δείχνει να είναι τελειωμένη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπόθεση - εφόσον φυσικά κλείσει η συμφωνία και στα υπόλοιπα θέματα- και απομένει να καθοριστεί το μείγμα και το ποσοστό πώλησης του δυναμικού της επιχείρησης.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει υποχωρήσει από την αρχική της γραμμή να πουλήσει μόνο «σαπάκια», δηλαδή λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ που αποσύρονται τη διετία 2019-2020, όπως το Αμύνταιο 1&2 και την Καρδιά 1, 2, 3, και 4. Τώρα συζητά, υπό την ισχυρή πίεση των δανειστών, την ένταξη στο μείγμα και κάποιων από τις δύο πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, δηλαδή την Μελίτη 1 στη Φλώρινα (επρόκειτο να ενταχθεί στο σχήμα με τους Κινέζους της CMEC) και τον Άγιο Δημήτριο 5 στην Πτολεμαΐδα.

Στο παζάρι και το 17%

Σαν αντάλλαγμα λέγεται ότι έχει πάρει ή ότι παζαρεύει αφενός την εξαίρεση σε αυτή τη φάση από πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων, αφετέρου την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ και την μεταφορά του στο υπερ-Ταμείο. Εφόσον ευοδωθεί η τελευταία αυτή προσδοκία, τότε η συμφωνία πώλησης μονάδων θα «σερβιριστεί» από την κυβέρνηση ως το μη χείρον βέλτιστον αφού κατάφερε να διασώσει ολόκληρο το 51% της ΔΕΗ, διατηρώντας το υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, όπως ακριβώς έκανε και στον ΑΔΜΗΕ.

Από εκεί και πέρα, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το Staff Level Agreement θα μιλά γενικά για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δίχως να τις ονοματίζει, θα ορίζει πιθανότατα ένα ποσοστό της λιγνιτικής παραγωγής της επιχείρησης που πρέπει να διατεθεί, κάτω του 40%, και θα παραπέμπει για τον τελικό προσδιορισμό του προς διάθεση μείγματος στα ευρήματα του market test τον Σεπτέμβριο. Υπό αυτή την έννοια, τα πάντα μέχρι τότε θα παραμένουν ανοικτά.

Στο έτερο θέμα που καίει την κυβέρνηση, δηλαδή το πως θα καταφέρει να σπρώξει όσο πιο μακριά γίνεται τα πρώτα πωλητήρια, φαίνεται αυτά να έχουν μεταφερθεί βαθιά μέσα στο 2018. Το χρονοδιάγραμμα που λέγεται ότι έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς προβλέπει έναρξη του market test τον Σεπτέμβριο για τη διαπίστωση του ενδιαφέροντος εκ μέρους εγχώριων και ξένων ομίλων, νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017 που θα καθορίζει αριθμό και σύνθεση του πακέτου (ή πακέτων) μονάδων, και εφαρμογή της διαδικασίας πώλησης τον Ιούνιο του 2018.

Φωτογραφία: SOOC