Με... δεμένα χέρια η κυβέρνηση ακόμη και μετά τη λήξη του μνημονίου

Με... δεμένα χέρια η κυβέρνηση ακόμη και μετά τη λήξη του μνημονίου

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Δεσμευμένη θα παραμείνει η κυβέρνηση και μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς θα πρέπει να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές της χώρας για θέματα όχι μόνο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, αλλά και για τα ήδη νομοθετημένα. Όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμόσει τα αντίμετρα, όπως είχαν χαρακτηριστεί στην περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράσει το 3,5%.

Δηλαδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών των επιχειρήσεων, ή του χαμηλού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα και της εισφοράς αλληλεγγύης αν δεν συμφωνήσουν οι θεσμοί. Μάλιστα προκειμένου να εφαρμοστούν τα «καλά μέτρα» θα πρέπει να περάσουν εκ νέου από τη Βουλή ακόμα και αν το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράσει το 3,5%.

Εκτός του ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τα αντίμετρα (αν και το ΔΝΤ ζητάει η συζήτηση για τα αντίμετρα να ξεκινήσει από το 2023) τον προσεχή Μάιο, θα νομοθετήσει την νωρίτερη εφαρμογή των σκληρών μέτρων και συγκεκριμένα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στην περίπτωση που «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Ελληνικές αρχές» διαπιστώσουν ότι αυτό απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ .

Όπως γίνεται αντιληπτό μπορεί οι εταίροι μας να έχουν ένα καλό λόγο για την ταχύτητα με την οποία φαίνεται να κλείνει η αξιολόγηση ωστόσο, δεν χαρίζονται σε τίποτα. Ο επικεφαλής της Ε.Ε. Declan Costello προειδοποίησε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί με την προβλεπόμενη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, όσο και αν η κυβέρνηση και σύσσωμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για τέλος των μνημονίων.

Αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι τα μνημόνια ανεξαρτήτως ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας θα υφίστανται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Οι κυβερνήσεις τη χώρας μας δεν θα μπορούν να παρεκκλίνουν εφόσον επιθυμούν να πάρουν μία επιμήκυνση του χρέους.

“...Είναι εμφανές ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στα μέτρα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Costello προφανώς για να γίνει αντιληπτό και από τους κυβερνώντες αλλά και από τους πολίτες ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα παρά τα 8 χρόνια μνημονίων.

Και βέβαια μέχρι να φθάσουμε στον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 150 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία αλλά κυρίως οι συστημικές τράπεζες να έχουν περάσει επιτυχώς τα stress test.