Με τη σφραγίδα μόνο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Με τη σφραγίδα μόνο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Με την σφραγίδα μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε το περίφημο άρθρο για την μειωμένη εισφορά αλληλεγγύης. Ειδικότερα, στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή την Κυριακή 8 Μαΐου του 2016 επί του άρθρου 113 (στο ΦΕΚ είναι το άρθρο 112) ψήφισαν συνολικά 296 βουλευτές, εκ των οποίων «ναι» είπαν οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντιθέτως, «όχι» ψήφισαν 143 βουλευτές, δηλαδή σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Και όλα αυτά, ενώ ο Νίκος Βούτσης αρνήθηκε τα περί περί... ρουσφετιών. Όπως, μάλιστα, τόνισε «δεν πρόκειται περί μιας σκανδαλώδους, όπως έχει παρουσιαστεί, ρύθμισης. Είναι μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου, που είχε έρθει στη Βουλή, η οποία δεν ψηφίστηκε κατόπιν απαιτήσεως των βουλευτών ή του πολιτικού προσωπικού. Είναι στο πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά»!

Δείχνοντας την ενόχλησή του, ο κ. Βούτσης υπενθύμισε το «κόψιμο» στις συντάξεις των πρώην των πρώην βουλευτών και στο γεγονός ότι από το 2012 κι έπειτα δεν λαμβάνουν συντάξεις οι βουλευτές παρότι τους γίνεται παρακράτηση μηνιαίως για εκείνες των παλαιότερων βουλευτών.

«Μην ψάχνουμε στην παρούσα Βουλή, αναφέρομαι σε όλο το πολιτικό σύστημα, προνομιακές καταστάσεις ή να καταλογίζουμε αναισθησία, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ίσια ίσα υπάρχει μια ευαισθησία και εναρμόνιση των εξόδων της Βουλής  προς όλη την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, και τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μας», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και να το συνυπολογίζουν όταν μιλούν γι'' αυτά τα πράγματα ότι η Βουλή είχε 225 εκατομμύρια ευρώ το 2009 τώρα έχει 132 και κάναμε να περισσέψουν και 5 εκατομμύρια τα οποία θα μπουν σε κωδικό στο ΥΠΟΙΚ για ευάλωτες ομάδες».

Τέλος, ο ίδιος επισήμανε πως η επίμαχη ρύθμιση δεν αφορά μόνο σε πολιτικά πρόσωπα αλλά όλους τους εκλεγμένους όλων των βαθμίδων και τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών.

Ολόκληρη η δήλωση του Ν. Βούτση:

«Είναι μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε έρθει στη Βουλή η οποία δεν ψηφίστηκε κατόπιν απαιτήσεως των βουλευτών ή του πολιτικού προσωπικού, είναι στο πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά.

Θα μπορούσατε πχ να γνωρίζετε ότι υπάρχει γερό μαχαίρι στις συντάξεις των πρώην βουλευτών ή ότι οι βουλευτές από το 2012 και ύστερα, δεν έχουν συντάξεις, δηλαδή, δεν μπαίνουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς  παρότι μηνιαίως γίνεται παρακράτηση για τους παλαιότερους βουλευτές.

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία μπορούσε να γίνει μια δημόσια συζήτηση. Πάντως δεν πρόκειται περί μιας σκανδαλώδους-όπως έχει παρουσιαστεί- ρύθμισης που απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό. Αφορά όλους τους εκλεγμένους όλων των βαθμίδων και των μελών των ανεξαρτήτων αρχών και άλλους και σας επαναλαμβάνω ότι είναι στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής ισορροπίας που το υπουργείο οικονομικών , το δημόσιο λογιστικό, το ΓΛΚ έχει διαμορφώσει. Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό. Σας λέω ευθέως ότι δεν ζητήθηκε ποτέ από πλευράς της Βουλής ή τους βουλευτές κλπ.

Αντίθετα σας ανέφερα ένα ζήτημα πολύ σοβαρό διότι αφορά παλαιότερους βουλευτές, που έχουν χρηματίσει για δεκαετίες και  πρώην υπουργούς , που εξομοιώνονται με τους δημοσίους υπαλλήλους και με τα έτη της αποχώρησης και μπαίνει ένα γερό μαχαίρι εκεί.

Μην ψάχνουμε σε αυτόν τον τομέα, στην παρούσα Βουλή, αναφέρομαι σε όλο το πολιτικό σύστημα, μην ψάχνουμε προνομιακές καταστάσεις ή να καταλογίζουμε αναισθησία, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ίσια ίσα υπάρχει μια ευαισθησία και εναρμόνιση των εξόδων της Βουλής  προς όλη την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, και τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μας.

Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και να το συνυπολογίζουν όταν μιλούν γι΄αυτά τα πράγματα ότι η Βουλή είχε 225 εκατομμύρια ευρώ το 2009 τώρα έχει 132 και κάναμε να περισσέψουν και 5 εκατομμ'υρια τα οποία θα μπουν σε κωδικό στο ΥΠΟΙΚ για ευάλωτες ομάδες.

Την ίδια ώρα η Βουλή αναπτύσσει συνεχώς σε πολλά επίπεδο την εξωστρέφεια της με πλήθος εκδηλώσεων, παρεμβάσεων, χορηγιών κλπ αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι λάθος από γενικεύσεις και συμψηφισμούς να βγαίνουν λάθος συμπεράσματα πάνω σε επιμέρους ζητήματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν ως τέτοια και που μπορεί να έχουν ενστάσεις αλλά όχι να πηγαίνουμε σε γενικεύσεις και να χαϊδεύουμε μια αντί-πολιτική τάση που υπάρχει σε ένα μέρος της κοινωνίας και που αν αφεθεί χωρίς εξηγήσεις, χωρίς διέξοδο και χωρίς ευαισθησία οδηγεί σε τέρατα διαφόρων καταστάσεων.».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβάστε ακόμα:
- Μειωμένη εισφορά αλληλεγγύης έως 2.000 ευρώ σε υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους!

- ΥΠΟΙΚ: Αυξημένη η εισφορά αλληλεγγύης για πολιτικά πρόσωπα σε σχέση με το 2014 

Φωτογραφία: SOOC