Μεγάλο στοίχημα το επενδυτικό story της Ελλάδας

Μεγάλο στοίχημα το επενδυτικό story της Ελλάδας

Τα αισιόδοξα μηνύματα ξένων αναλυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης και ισχυρής κυβέρνησης, συνεχίζονται, με την JPMorgan χθες να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και να προβλέπει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η αμερικανική τράπεζα με επικεφαλής τον Τζέιμι Ντάιμον δεν είναι η μοναδική που πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει. Κοινός παρανομαστής των θετικών αναλύσεων είναι η επερχόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μέσω της οποίας θα ξεκλειδώσουν εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, η δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και φυσικά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ειδικά για την πολυσυζητημένη επενδυτική βαθμίδα, αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η ανάκτηση του investment grade είναι θέμα εβδομάδων αν όχι ημερών από την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, μέσω έκτακτων αξιολογήσεων, σε μία εξέλιξη που θα στείλει σαφές μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα. 

Είναι όλα ρόδινα; Όχι. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν και σε διαφορετικά μέτωπα. Το μεγαλύτερο στοίχημα της νέας κυβέρνησης συλλογικά, αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών, είναι να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τη δεκαετία της κρίσης χρέους. Με άλλα λόγια, να συνεχιστεί το success story των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης και να εξελιχθεί σε επενδυτικό story που θα αλλάξει επίπεδο την ελληνική οικονομία. 

Μόνο που για να γίνει αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ευρωπαϊκοί πόροι - που με τη μόχλευση ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν υποβληθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από 420 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 15,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα πρέπει να εφαρμοστούν οι απαιτούμενες και σε ορισμένες περιπτώσεις δύσκολες πολιτικά μεταρρυθμίσεις, όπως η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, που θα διευκολύνουν νέες επενδύσεις. 

Για να κλείσει το επενδυτικό κενό θα πρέπει οι επενδύσεις παγίων να φτάσουν στο 23% του ΑΕΠ, από περίπου 15% που είναι σήμερα, που συνεπάγεται ετήσια αύξηση άνω των 16 δισ. ευρώ. Τι έχει να «πουλήσει» η Ελλάδα; Έργα υποδομών, τουρισμός, logistics, κατασκευές, ενέργεια, ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση, είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, ενώ όσο βελτιώνεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, τόσο θα γίνονται κινήσεις στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα. 

Είναι επίσης ιδιαίτερα θετικό πως η ελληνική οικονομία εμφανίζει τα πρώτα σημάδια μετεξέλιξης, καθώς νέοι κλάδοι αναδεικνύονται και πρωταγωνιστούν. Τομείς της λεγόμενης νέας οικονομίας εμφανίζουν εντυπωσιακές επιδόσεις μπαίνοντας έτσι στα ραντάρ των επενδυτών. Ο κλάδος Έρευνας και Ανάπτυξης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τα τελευταία τρίμηνα σημειώνει σταθερά τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων, περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από κάθε άλλο τομέα του επιχειρείν, ενώ στο α’ τρίμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 54%.

Ερευνητικές δραστηριότητες, startups, πληροφορική και υπηρεσίες πληροφορίες, πρωταγωνιστούν στο νέο περιβάλλον τεχνολογικής ανακατεύθυνσης της οικονομίας, δίνοντας ελπίδες έγκαιρης προσαρμογής στην ψηφιακή εποχή. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες του εξωτερικού προγραμματίζουν video call με βασικό θέμα συζήτησης τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που αναμένεται να προκύψουν. 

Το 2022 ήταν έτος - ορόσημο για τις επενδύσεις και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό 35% το 2022 έναντι του 2021 και κατά 61% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται στόχος επίτευξης διπλάσιου από την ΕΕ ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 3%, διπλάσιες δημόσιες επενδύσεις και αύξηση συνολικά των επενδύσεων κατά 70%.