Μέχρι 448 ευρώ οι επιβαρύνσεις για κάθε φορολογούμενο από τα νέα μέτρα

Μέχρι 448 ευρώ οι επιβαρύνσεις για κάθε φορολογούμενο από τα νέα μέτρα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 6.600 ευρώ ή διαφορετικά έκπτωση φόρου 1.450 ευρώ  περιλαμβάνει η αρχική συμφωνία μεταξύ πιστωτών και Αθήνας. Η μείωση αυτή θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 1,35 δισ. ευρώ, ποσό που ισούται με 0,75% του ΑΕΠ.

Το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από την 1-1-2019. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 700.000 φορολογούμενοι θα πάνε για πρώτη φορά ταμείο ενώ οι υπόλοιποι 7,5 εκατ. φορολογούμενοι θα καταβάλλουν επιπλέον φόρους έως και 448 ευρώ.

Για παράδειγμα μισθωτός με ετήσια εισοδήματα ύψους 15.000 ευρώ πληρώνει σήμερα την εφορία 1.400 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.600 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.848 ευρώ, αυξημένο κατά 448 ευρώ.

Ουσιαστικά όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο ύψους 448 ευρώ.

Οι ανωτέρω επιβαρύνσεις ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν παρεμβάσεις π.χ. στους φορολογικούς συντελεστές και τα φορολογικά κλιμάκια.

Εάν γίνουν παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα με μείωση των φορολογικών συντελεστών που σήμερα εκτείνονται  από 22% έως 45%, τότε για να επιτευχθεί δημοσιονομικό όφελος 0,75% του ΑΕΠ, το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να  περιορισθεί ακόμη περισσότερο και θα προσγειωθεί κάτω από τα επίπεδα των 6.000 ευρώ και είναι πιθανόν να κινηθεί στην περιοχή των 5.500 ευρώ.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το μειωμένο αφορολόγητο θα εφαρμοσθεί ανεξάρτητα από την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.

Αντίθετα, τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα νομοθετηθούν επίσης από τώρα θα τεθούν σε ισχύ υπό προϋποθέσεις συναρτώμενες με την πορεία του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 ύψους 3,5% του ΑΕΠ.  Στην περίπτωση λοιπόν που το πρωτογενές πλεόνασμα ανέλθει στο 3,5% ,δεν θα εφαρμοσθούν τα καλά μέτρα. Εάν φθάσει στο 4%, το επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ θα ενεργοποιήσει τα καλά μέτρα που επίσης θα έχουν προ- νομοθετηθεί.

Σε καμία περίπτωση όμως το επιπλέον ποσοστό δεν φτάνει για να γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις. Δηλαδή η κυβέρνηση θα νομοθετήσει το προσεχές διάστημα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ η διαφορετικά 2% (τα οποία θα εφαρμοστούν τα έτη 2019 και 2020).

Όπως γίνεται αντιληπτό σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ισχύσει αυτό που λέει η κυβέρνηση για κάθε ευρώ νέου φόρου ένα ευρώ μείωση. Δηλαδή, η υπεραπόδοση σε καμία περίπτωση δεν θα φθάσει τα μέτρα που θα νομοθετηθούν τώρα.

Οι φόροι λοιπόν θα εφαρμοσθούν άμεσα αλλά οι μειώσεις θα είναι περιορισμένες και θα εξαρτηθούν μάλιστα από την πορεία του προϋπολογισμού του 2018 αλλά και τις προβολές που θα κάνουν οι θεσμοί για το 2019.

Ο μηχανισμός δηλαδή ενεργοποίησης των καλών μέτρων εξαρτάται εν πολλοίς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όχι από την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους που υποστηρίζουν ότι τα επόμενα έτη θα έχουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.  Το Ταμείο θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου) για να φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ . Εάν ξεπεράσουμε τις προβλέψεις θα μπορέσουν να γίνουν κάποιες μειώσεις φόρων που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και όχι στην «13η σύνταξη».