Μέχρι τα μέσα του 2018 το κράτος θα υπολογίζει τις εισφορές του 2017

Μέχρι τα μέσα του 2018 το κράτος θα υπολογίζει τις εισφορές του 2017

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πόσες φορές θα υπολογισθούν οι εισφορές για το 2017; Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις.

Ένα απίστευτο θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν συναντάται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες προσπαθεί η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή, διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Αφενός, οι υπηρεσίες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς ο νόμος για τα μπλοκάκια και τους αυτοαπασχολούμενους είναι ανεφάρμοστος, αφετέρου οι ασφαλισμένοι κοντεύουν να τρελαθούν καθώς δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, πως δηλαδή να αντιμετωπίσουν τον Γολγοθά που περνούν με τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου.

Οι εισφορές που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι προσωρινές. Σε πρώτη φάση και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα καταβληθούν εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2015. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα καταβληθούν οι εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016 με τους απαραίτητους συμψηφισμούς και με κάποιους να πληρώνουν περισσότερα και κάποιους λιγότερα.

Στα μέσα του 2018 και αφού θα έχουν εκκαθαριστεί οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2017, θα γίνει νέα εκκαθάριση, καθώς οι εισφορές αφορούν το έτος 2017. Αφού γίνει λοιπόν η εκκαθάριση των δηλώσεων οι αρμόδιες αρχές θα υπολογίσουν στο εισόδημα του 2017, το ακριβές ποσό των εισφορών και εάν έχουν καταβληθεί λιγότερα θα αυξηθούν οι εισφορές του 2018, ενώ εάν έχουν καταβληθεί περισσότερα το ποσό δεν επιστρέφεται αλλά συμψηφίζεται με τις εισφορές του δεύτερου εξαμήνου του 2018.

Για τις εισφορές του 2018 θα ξεκινήσει η ίδια τριτοκοσμική διαδικασία υπολογίζοντας τες με τα εισοδήματα του 2016, μετά με τα εισοδήματα του 2017 και το 2019 θα γίνει η τελική εκκαθάριση.

Μέχρι τότε αναφέρουν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ότι θα έχει δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο θα υπολογίζονται οι εισφορές αμέσως!

Βέβαια, το πιθανότερο είναι μέχρι τη δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος να έχει αλλάξει ο νόμος καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολος να εφαρμοστεί, ενώ δεν αποκλείεται να έχει καταπέσει από το ΣτΕ.

Ενδεικτικό της προχειρότητας της κυβέρνησης και που δείχνει την εξέλιξη που θα έχει το ηλεκτρονικό σύστημα για τις εισφορές είναι αυτό που συμβαίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δηλαδή με τις πληρωμές μέσω καρτών. Σχέδιο που υπήρχε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά (από το 2014). Βρισκόμαστε στο τέλος του δεύτερο μήνα του έτους και ακόμα και δεν έχουν εκδοθεί σειρά αποφάσεων για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου. Επιχειρήσεις αναμένουν οδηγίες, φορολογούμενοι περιμένουν να δουν πόσες συναλλαγές έχουν πραγματοποιήσει, καθώς ο υπολογισμός υποτίθεται θα γίνεται αυτόματα, ενώ άγνωστο παραμένει πως θα ξεχωρίζονται οι συναλλαγές μέσω e banking στους ελεύθερους επαγγελματίες (από φορολογούμενο στον λογαριασμό του υδραυλικού για παράδειγμα).

Από τη στιγμή που δεν είναι έτοιμο το ευκολότερο φαινομενικά σύστημα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι σχεδόν… φυσιολογικό το ηλεκτρονικό σύστημα για τις εισφορές να αργήσει αρκετά χρόνια.

Αυτό που εκτιμούν οι ειδικοί είναι ότι ο νέος νόμος θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της εισπραξιμότητας του υπερταμείου και θα μειωθούν τα έσοδα κατά τουλάχιστον 500 με 600 εκατ. ευρώ, ενώ θα αυξηθούν κατακόρυφα τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Και αυτό θα συμβεί, όπως σημειώνουν, εξαιτίας της αδιανόητης σύγχυση που επικρατεί όχι μόνο στους κόλπους των ασφαλισμένων αλλά και στις ίδιες τις υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σκεφτείτε, λοιπόν κάποιον φορολογούμενο- μπλοκάκι που είχε το 2015 φορολογητέα εισοδήματα 30.000 ευρώ, το 2016 περί τα 20.000 ευρώ και το 2017 ξεκινάει με εισοδήματα 500 ευρώ τον μήνα που δεν αποκλείεται να μην ξεπεράσει τα 6.000 ευρώ στο τέλος του έτους. Πως θα πληρώσει τις εισφορές του; Είναι σχεδόν αδύνατον. Το πιθανότερο είναι να αναγκαστεί να αφήσει απλήρωτες τις εισφορές του και να ενταχθεί στην μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

(Φωτογραφία: Sooc)