Μεταρρυθμιστική «επίθεση» από την κυβέρνηση: Έρχονται ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ

Μεταρρυθμιστική «επίθεση» από την κυβέρνηση: Έρχονται ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ

Σήμα για αλλαγή ατζέντας και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες το επιτελείο της κυβέρνησης, επιδιώκοντας να καταστήσει σαφές ότι έλαβε το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές για άμεσες τομές και ριζοσπαστικές επιλογές στη διακυβέρνηση του κράτους.

Η αρχή της μεταρρυθμιστικής «επίθεσης», η οποία θα έχει φιλελεύθερο πρόσημο, ξεκινά μ’ ένα μπαράζ παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ. Το Υπουργείο Οικονομικών καλείται για ακόμη μια φορά να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα, φέρνοντας σε πέρας μια δύσκολη αποστολή. Και η ομάδα κρούσης στην οδό Νίκης εργάζεται πυρετωδώς βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά το μοντέλο διοίκησης των φορέων.

Ένα νομοσχέδιο που δημιουργήθηκε βάσει της συνταγή που ακολουθήθηκε σε ΔΕΗ και ΕΦΚΑ. Εξάλλου, αναφερόμενος στις αλλαγές που προτίθεται να νομοθετήσει για τις ΔΕΚΟ ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει πολλάκις κάνει λόγο για «μικρές ΔΕΗ». Αν ακολουθηθεί το ίδιο μονοπάτι, αυτό θα φέρει τεκτονικές ανατροπές στη λειτουργία των φορέων.

Τα «διοικητήρια» των φορέων θα κληθούν να προσαρμοστούν σ’ ένα νέο περιβάλλον που θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια. Σύγχρονα μοντέλα διοίκησης, αλλαγές στις διοικήσεις αν αυτό απαιτείται, νέο οργανόγραμμα, ανταγωνιστικοί μισθοί και μπόνους για όσους αναλαμβάνουν επιτελικές θέσεις, κινητροδότηση για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, αναβαθμισμένο και πιο λειτουργικό σύστημα προμηθειών και το βασικότερο όλων, ευελιξία στις προσλήψεις, πάντα φυσικά υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Μια παρέμβαση που ενδεχομένως να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις είναι, επίσης, η θέσπιση της δυνατότητας να που θα αναλάβουν νευραλγικές θέσεις ή ακόμη και τα ηνία των φορέων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας τους και φυσικά την παραγωγή κέρδους. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν στο Liberal ότι «πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες οντότητες του δημοσίου και έχουν φέρει θετικό αποτέλεσμα.

Ο βασικός στόχος μας, λοιπόν, είναι να επεκταθεί αυτό το μοντέλο και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, ώστε να μπει τέλος στο βαθύ, αναχρονιστικό κράτος που ταλαιπωρεί τους πολίτες και εμποδίζει πυρηνικούς τομείς του κράτους να εκσυγχρονιστούν και να μπουν σε κερδοφορία».

Στο…κάδρο των αλλαγών έχουν μπει, μεταξύ άλλων, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ, το ΤΧΣ, ο ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΘ HELEXPO, η ΓΑΙΑΟΣΕ, οι «Ελληνικές Αλυκές» κ.α. Το νομοθετικό κείμενο αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ενώ σύμφωνα πληροφορίες θα βρίσκεται στην «ατζέντα» του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, εφόσον φυσικά δεν προηγηθούν πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγή υπουργικών χαρτοφυλακίων.