Μήνυμα Κομισιόν προς κράτη: Επιταχύνετε τα σχέδια ανάκαμψης

Μήνυμα Κομισιόν προς κράτη: Επιταχύνετε τα σχέδια ανάκαμψης

Να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση των εθνικών επενδυτικών προγραμμάτων ανάκαμψης θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 672 δις. ευρώ, κάλεσε η Κομισιόν τα κράτη μέλη. Η χώρα μας διεκδικεί από το συγκεκριμένο ταμείο 32 δις. ευρώ και αναμένεται να αποτελέσει το «μπαζούκα» για την εξουδετέρωσή της υφιστάμενης ύφεσης λόγω κορονοϊού.

Η έκκληση της Κομισιόν να προχωρήσει η κατάρτιση των εθνικών επενδυτικών προγραμμάτων έγινε κατά την παρουσίαση της ετήσιας στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2021 (ΕΣΒΑ). Με βάση αυτή η Επιτροπή σημειώνει ότι τα κράτη μέλη έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τα σχέδιά τους μέχρι το τέλος Απριλίου 2021. Ωστόσο κάλεσε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην υποβολή των προσχεδίων των επενδυτικών προγραμμάτων η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Η ΕΣΒΑ 2021, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, εγκαινιάζει τον φετινό κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σε αυτή δίνεται η καθοδήγηση για την κατάρτιση των επενδυτικών προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην ΕΣΒΑ του περασμένου έτους, η Επιτροπή δρομολόγησε μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που δίνει έμφαση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την έννοια της ανταγωνιστικής βιωσιμότητας. Η φετινή ΕΣΒΑ 2021 αποτελεί την πλήρη συνέχεια της προηγούμενης και παρέχει σήμερα πρόσθετη καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τον καλύτερο τρόπο παρουσίασης των σχεδίων τους ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μαζί με ένα τυποποιημένο υπόδειγμα για τα σχέδιά τους.

Ειδικότερα η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στους ακόλουθους εμβληματικούς τομείς:

- Ενεργοποίηση — Προετοιμασία διαχρονικά βιώσιμων καθαρών τεχνολογιών και επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

- Ανακαίνιση — Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

- Επαναφόρτιση και ανεφοδιασμός — Προώθηση ανθεκτικών καθαρών τεχνολογιών για την επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και έξυπνων μεταφορών, σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμού και επέκτασης των δημόσιων μεταφορών.

- Σύνδεση — Ανάπτυξη ταχέων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιφέρειες και τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και 5G.

- Εκσυγχρονισμός — Ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών συστημάτων και των συστημάτων υγείας.

- Κλιμάκωση — Αύξηση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών ικανοτήτων υπολογιστικού νέφους δεδομένων και ανάπτυξη των πλέον ισχυρών, πρωτοπόρων και βιώσιμων επεξεργαστών.

- Απόκτηση νέων δεξιοτήτων και αναβάθμιση δεξιοτήτων — Προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες.

Η προθεσμία υποβολής των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας λήγει στις 30 Απριλίου 2021. Ωστόσο, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να υποβάλουν τα προκαταρκτικά προσχέδιά τους από τις 15 Οκτωβρίου 2020. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμετάσχουν το συντομότερο δυνατό σε ευρύ διάλογο πολιτικής που θα περιλαμβάνει όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη για την προετοιμασία των σχεδίων τους ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ενώ καλούνται να συνεργαστούν με την ειδική ομάδα ανάκαμψης και τη ΓΔ ECFIN για να συζητήσουν τα προσχέδιά τους.

Τη δημοσιοποίηση της ΕΣΒΑ 2021 σχολίασε η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος NextGen EU, του προγράμματος που στόχο έχει την ανάκαμψη της Ευρώπης. «Αποτελεί το βασικό μας εργαλείο για να μετατρέψουμε τις άμεσες προκλήσεις της πανδημίας του κορονοϊού σε μακροπρόθεσμη ευκαιρία. Τα κράτη μέλη χρειάζονται σαφή καθοδήγηση για να διασφαλίσουν ότι το ποσό των 672 δισ. ευρώ του μηχανισμού επενδύεται τόσο για την άμεση οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, όσο και για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Σήμερα, παρουσιάζουμε αυτή την καθοδήγηση και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στην ανάπτυξη των εθνικών τους στρατηγικών.»