Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ηλεία - Ένα έργο πνοής για όλη την περιοχή

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ηλεία - Ένα έργο πνοής για όλη την περιοχή

Για τις αρχές του 2021 προσδιορίζεται η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ηλεία, που έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία J&P Άβαξ – Μεσόγειος. Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που οδεύει προς την ολοκλήρωση του, με στόχο να δώσει λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα δεκαετιών για όλη τη γύρω περιοχή.

Η επίδραση του κορονοϊού καθυστέρησε ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο τον κατασκευαστικό κλάδο, πηγαίνοντας λίγο πίσω και το συγκεκριμένο project, μεταθέτοντας και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του προς το καλοκαίρι ή τις αρχές του φθινοπώρου του 2021.

Στο έργο ΣΔΙΤ της Ηλείας αντιμετωπίστηκαν προβλήματα όσον αφορά τα απαραίτητα υλικά κατασκευής, τα οποία εισάγονταν από την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και από την αδυναμία προσέλευσης των εργαζομένων στο εργοτάξιο κατά τη διάρκεια το ολικού lockdown. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο και η επακόλουθη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου ήταν μικρότερη από αυτή που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Η σύμβαση για το έργο υπεγράφη το Μάρτιο του 2019 ύστερα από μία σειρά σημαντικών καθυστερήσεων, καθώς οι προσωρινοί ανάδοχοι (ΑΒΑΞ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ), οι οποίοι και υπέγραψαν εν συνεχεία, είχαν οριστεί ως προσωρινοί μειοδότες από το 2014.

Η σημαντική αυτή μονάδα απορριμμάτων, που θα εξυπηρετεί το Νομό Ηλείας στο σύνολό του και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της, βρίσκεται στην περιοχή της Τριανταφυλιάς, στα όρια του Δήμου Ήλιδας.

Πρόκειται για σύμβαση ύψους 38 εκατ. ευρώ, με τα 16,8 εκατ. να προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 21,2 εκατ. ευρώ να αφορούν ιδιωτικά κεφάλαια του αναδόχου, δηλαδή της κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος. Φορέας υλοποίησης είναι ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας και η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου 2018.

Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της ΜΕΑ υπολογίζεται έως 80.000 τόνους, ενώ η σύμβαση ΣΔΙΤ είναι για 25 χρόνια. Συνάμα, έχει προβλεφθεί και η κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), πλησίον της νέας ΜΕΑ, το οποίο έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας. Έτσι, τα ανακυκλώσιμα θα αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και δεν θα απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη την ανακύκλωση λόγω του υπέρογκου κόστους.

Η μονάδα κατασκευάζεται σε έκταση που παραχώρησε η Εκκλησία, ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ) στον οποίο θα θάβονται τα υπολείμματα της επεξεργασίας. Μάλιστα, στη σύμβαση προβλέπεται στόχος ανακύκλωσης 35% των ποσοτήτων που πηγαίνουν στη μονάδα με τον ανάδοχο να πληρώνει πρόστιμο στην περίπτωση που δεν τον επιτυγχάνει σε ετήσια βάση.

Στην ίδια σύμβαση προβλέπεται εκτροπή των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων κατά 73%, δηλαδή σε ποσοστό υψηλότερο από το 65% που είναι ο κοινοτικός στόχος. Το ποσοστό εκτροπής των βιοαποδομήσιμων υλικών που φτάνουν στη μονάδα ήταν τμήμα της προσφοράς που κατέθεσαν οι υποψήφιοι στο σχετικό διαγωνισμό. Ο ανάδοχος δεσμεύεται για 73% και στην περίπτωση που δεν τον επιτυγχάνει θα καταβάλλει, επίσης, πρόστιμο. Πρόκειται για πρότυπη μονάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα λειτουργεί και ως εκπαιδευτικό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης», καθώς θα διαθέτει και τις σχετικές εγκαταστάσεις.

Το έργο με το οποίο θα τελειώσει η πολυετής δοκιμασία του νομού Ηλείας από τα απορρίμματα (με πλήθος καταγγελιών για ανεξέλεγκτη διάθεση, περιβαλλοντική υποβάθμιση, κ.λπ.) είχε εγκριθεί από την διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ το 2012. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για την υπογραφή της σύμβασης, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα τέσσερα έργα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στον νομό Σερρών, στην περιφέρεια Ηπείρου και στην περιφέρεια Πελοποννήσου.