Moody's: Credit positive η επιβράδυνση της δημιουργίας NPLs

Moody's: Credit positive η επιβράδυνση της δημιουργίας NPLs

Credit positive χαρακτηρίζει η Moody's την επιβράδυνση της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, μεταξύ 18 Μαΐου και 1η Ιουνίου, οι τέσσερις τράπεζες ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2016, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση του σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο. Τα «credit-positive» αποτελέσματα έδειξαν επίσης μια μείωση των προβλέψεων των επισφαλών δανείων, γεγονός που θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιστρέψουν στην κερδοφορία έπειτα από πολλά τρίμηνα ζημιών.

Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, κατά την περίοδο από το Δεκέμβριο του 2015 έως το Μάρτιο του 2016, με την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνουν αρνητικό σχηματισμό NPLs, -2%, κατά την τριμηνιαία περίοδο.

Αυτό, σημειώνει η Moody''s, είχε θετική επίδραση στους ισολογισμούς των τραπεζών, μειώνοντας κατά 71% τις προβλέψεις σε τριμηνιαία βάση, με την Εθνική Τράπεζα και την Τρ. Πειραιώς να εμφανίζουν μειώσεις της τάξης του 79% η κάθε μία.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων τραπεζών μειώθηκε στα περίπου 85,2 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2016 από τα περίπου 86 δισ. ευρώ που είχαν κορυφωθεί το Σεπτέμβριο του 2015. Οι προβλέψεις αποτέλεσαν σημαντική επιβάρυνση τα τελευταία χρόνια, και απορροφούσαν το περίπου 86% των εσόδων προ προβλέψεων έως το Μάρτιο το 2016.

Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες ενίσχυσαν την κάλυψη των NPLs στο περίπου 68% έως το Μάρτιο του 2016 από 58% ένα χρόνο νωρίτερα, περιορίζοντας τους καθοδικούς κινδύνους της κεφαλαιακής τους βάσης.

Η Moody's εκτιμά ότι τόσο η μειωμένη τάση δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και η συρρίκνωση των προβλέψεων επισφαλειών θα συνεχιστούν το υπόλοιπο του 2016, δημιουργώντας θετική επίδραση στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ωστόσο, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες φέτος. Μετά τη συμφωνία της Alpha Bank και της Eurobank με την KKR Credit καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία όπως εκτιμά η Moody's θα αποκαταστήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα, αναμένονται παρόμοιες συμφωνίες με άλλες τράπεζες.

Παρ ''όλα αυτά, το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, που διαμορφώνεται στο περίπου 37% των ακαθάριστων δανείων (έως το Μάρτιο 2016) παραμένει η μεγαλύτερη πρόκλησή τους.

«Αναμένουμε ότι μια σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα τρία με τέσσερα χρόνια, αν και αυτό εξαρτάται από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος εγκαίρως. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης πολιτικής και δημοσιονομικής κρίσης, η οποία θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην "όρεξη" των ξένων κεφαλαίων να αγοράσουν η να διαχειριστούν τα "προβληματικά" δάνεια στην Ελλάδα», καταλήγει η Moody''s. 

Οι αξιολογήσεις της Moody's για τις τέσσερις συστημικές είναι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα Α.Ε. (caa3 σταθερή, caa31), Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. (caa3 / Ca σταθερή, caa3), Eurobank Ergasias SA (caa3 / Ca σταθερή, caa3) και Alpha Bank AE (caa3 / Ca σταθερή, caa3).