Moody's: Περιορίζονται οι κίνδυνοι για την Attica Bank, όμως οι προκλήσεις παραμένουν

Moody's: Περιορίζονται οι κίνδυνοι για την Attica Bank, όμως οι προκλήσεις παραμένουν

Η εκλογή της νέας διοίκησης εξαλείφει την αβεβαιότητα για το μέλλον της Attica Bank, παρ'' όλα αυτά η τράπεζα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις για την αναδιάρθρωση και αναπροσαρμογή του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτό αναφέρει η Moody''s σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική τράπεζα.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank, την περασμένη Τρίτη, περιορίζουν έως έναν βαθμό τους κινδύνους για την τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να οδηγηθεί σε εκκαθάριση, και την επαναφέρουν σε τροχιά αντιμετώπισης των προβλημάτων της.

«Η εκλογή των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων του νέου διευθύνοντος συμβούλου και του νέου προέδρου, εξαλείφουν την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της τράπεζας και την στρατηγική της κατεύθυνση μετά από αρκετούς μήνες χωρίς κορυφαία διοικητικά στελέχη».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, στο οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισε αδυναμίες, να μειώσει το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και να αντλήσει 70 εκατ. ευρώ για να καλύψει το κεφαλαιακό κενό που προέκυψε από το δυσμενές σενάριο της συνολικής αξιολόγησης που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015.

Η ποιότητα ενεργητικού συνεχίζει να αποτελεί τη βασική πρόκληση για την Attica Bank, που είναι η μικρότερη εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις της τάξης του 1%, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση των δεικτών ποιότητας ενεργητικού από το 2009. Η Attica Bank διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο NPEs μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, όπως αυτό ορίζεται από την EBA, στο 57,2% των συνολικών δανείων, με στοιχεία α'' τριμήνου 2016. Η τράπεζα λειτουργούσε τους τελευταίους μήνες χωρίς διευθύνων σύμβουλο, πρόεδρο και πλήρως λειτουργικό διοικητικό συμβούλιο, γεγονός που υπονόμευσε τις προσπάθειες μείωσης των NPEs.

Η Moody''s επισημαίνει, τέλος, ότι περίπου 389 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια που συνθέτουν το δείκτη CET1 της τράπεζας αφορούν σε αναβαλλόμενο φόρο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν ζημιές και να θεωρούνται «αδύναμα» εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.