«Νέο πλαίσιο με 4 άξονες για προστασία της α΄ κατοικίας»
Χρ. Σταϊκούρας

«Νέο πλαίσιο με 4 άξονες για προστασία της α΄ κατοικίας»

Στη νέα δέσμη μέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας που προωθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως ζητούμενο είναι «πώς θα προστατέψεις τους αδύναμους και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «είναι μεγάλο το θέμα του ιδιωτικού χρέους. Και πρέπει να έχουμε κοινωνική διάσταση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε». «Ωστόσο», όπως τόνισε, «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Πλειστηριασμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Πριν την κρίση, το 2008, έγιναν 52.000. Για το 2019 είχαν προγραμματιστεί 22.879 και έγιναν 5.622. Όσοι δεν έγιναν είναι γιατί οι πολίτες βρήκαν λεφτά και μπήκαν στη ρύθμιση». 

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Σταϊκούρας οι τέσσερις άξονες της κυβέρνησης στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι οι εξής:

- Τα οκτώ σχήματα, με τα οποία μπορεί τώρα να ρυθμίσει ένας φορολογούμενος τις οφειλές του, θα γίνουν ένα.

- Θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

- Θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. 

- Κοινωνική προστασία για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σταϊκούρα, η πέμπτη και η έκτη αξιολόγηση από τους Θεσμούς θα έχουν θετικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία τόσο άμεσες όσο και έμμεσες.

Στα θέματα που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση στους Θεσμούς περιλαμβάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα με απώτατο στόχο την κατάθεση του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του ’20 έτσι ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για το ’21 και το ’22.

Ανέφερε ακόμη πως μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν αποφάσεις για την αξιοποίηση κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και αποφάσεις που θα αφορούν τη δυνατότητα μείωσης φόρων και συγκεκριμένα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως δεν έχει εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020, ωστόσο δήλωσε πως «όταν δημιουργηθεί ο χώρος με ασφάλεια μέσα στο 2020, θα είναι σε θέση να κάνουν καλή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το πόση θα είναι εξαρτάται από το  δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται μέσα στο τρέχον έτος».