Ο Draghi έδειξε τα… δόντια του στην ελληνική κυβέρνηση

Ο Draghi έδειξε τα… δόντια του στην ελληνική κυβέρνηση

Των Κωνσταντίνου Μαριόλη και Προκόπη Χατζηνικολάου

Από τον Mario Draghi θα περάσει, όπως όλα δείχνουν, η έξοδος από το μνημόνιο και ο Ιταλός δεν είναι διατεθειμένος να… μπλέξει σε περιπέτειες, δίνοντας το πράσινο φως για «καθαρή» έξοδο. Ο χθεσινός «τσακωμός» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αντικατοπτρίζει, κατά κύριο λόγο, τη συσσωρευμένη ένταση που έχει προκληθεί από μία σειρά θεμάτων, όπως τα stress tests, η διατήρηση του waiver μετά τον Αύγουστο και η κόντρα της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Και στα τρία ζητήματα ο Draghi όχι μόνο έχει το πάνω χέρι αλλά επιπρόσθετα εμφανίζεται αμετακίνητος, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένους κανόνες. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον «πόλεμο» με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, η στήριξη του Draghi είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να πιστεύουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μία… αντιπολιτευτική φωνή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στο μέτωπο των stress tests, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η δομή της άσκησης είναι τέτοια που η ΕΚΤ μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ευελιξία στις τράπεζες, αρκεί οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν να είναι διαχειρίσιμες. Θα το αποφασίσει ο Draghi δηλαδή. Το ίδιο θα συμβεί πάνω-κάτω και με το waiver. Οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι και αν δεν υπάρχει πρόγραμμα δεν υπάρχει και waiver, αλλά και αυτό θα το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Όλα, λοιπόν, περνούν από τα χέρια του «Super Mario», στου οποίου το πρόσωπο η κυβέρνηση βλέπει τον Γιάννη Στουρνάρα και κατά συνέπεια μία όχι και τόσο φιλική φιγούρα.

Ο Draghi μίλησε με αυστηρό ύφος για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σε ένα σχόλιο οι προεκτάσεις του οποίου φτάνουν μέχρι και την έξοδο από το μνημόνιο. Όσοι, άλλωστε, παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, γνωρίζουν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανήκει στην πλευρά των τεχνοκρατών που τηρούν – και θα τηρήσουν - αυστηρή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Η άλλη πλευρά, είναι αυτή των πολιτικών που ενώ γνωρίζουν τις δυσκολίες μιας «καθαρής» εξόδου προτιμούν στην παρούσα φάση να… χαϊδεύουν τα αυτιά της κυβέρνησης.

Οι παρεμβάσεις Draghi, δείχνουν ότι το μέλλον δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Ενδεχομένως ο Ιταλός να ήθελε με αυτόν τον τρόπο να επισημάνει τους κινδύνους για τις εξόδους στις αγορές που θα ακολουθήσουν ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος. Ίσως να ήθελε να πει στον κ. Τσακαλώτο ότι μία προληπτική γραμμή αντί για «καθαρή έξοδο» θα ήταν ενδεδειγμένη λύση, άποψη που διατηρεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.  Ίσως, τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ να ήθελε να δείξει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι η άποψη του είναι βαρύνουσα στην ευρωζώνη ως απάντηση για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η ελληνική κυβέρνηση στο μέλος της ΕΚΤ Γ. Στουρνάρα.

Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά του Eurogroup, η ανοχή της κυβέρνησης στα διάφορα κινήματα που εξέθρεψε η ίδια, αλλά και η άρνηση των επενδύσεων μπλόκαραν τη δόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ που θα οδηγούσε και στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Αν και η απόφαση του ΣτΕ είναι αυτή που εκκρεμεί προκειμένου να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό ωστόσο  η κυβέρνηση είναι αυτή που με διάφορους τρόπους έχει καθυστερήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπλοκάροντας όλες σχεδόν τις επενδύσεις.

Έτσι, πλειστηριασμοί και Ελληνικό δεν  επέτρεψαν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης περιμένοντας να δουν πρόοδο και στα δύο παραπάνω θέματα.

Σύμφωνα με την Έκθεση συμμόρφωσης αν και σημειώθηκε σταδιακή πρόοδος ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα. Η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια για αυτό και «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας.

O επικεφαλής της ΕΚΤ, μάλιστα, ανέφερε ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα ο Draghi εξέφρασε την έκπληξη για την πορεία της πρόσφατης έκδοση των ελληνικών ομολόγων όπου αντί να μειωθεί η απόδοση τους όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε.

Από την άλλη ο πρόεδρος του Eurogroup M. Centeno ανέφερε πως το Eurogroup τώρα θα στραφεί στα επόμενα στάδια του προγράμματος και να εξασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν μετά το τέλος του. Σημειώνεται ότι τα 5,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν στο δεύτερο 15μερο Μαρτίου ενώ η επιπλέον υποδόση για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων θα ακολουθήσει, αν έχουν επιτευχθεί οι νέοι στόχοι.

Διαβάστε ακόμα:

- Bloomberg: Είναι νωρίς η Ελλάδα να βγει από την «εντατική» φροντίδα της Ευρώπης

- M. Centeno: Η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους