Ο γρίφος με τις συντάξεις των δικαστικών
Shutterstock
Shutterstock

Ο γρίφος με τις συντάξεις των δικαστικών

Η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση για να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών είναι να δώσει πρόσθετες αυξήσεις στους συνταξιούχους δικαστικούς. Ενώ λοιπόν όλοι οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά θα λάβουν επιπλέον 3,1% από τις αρχές του χρόνου, οι περίπου 4000-5000 συνταξιούχοι δικαστικοί -είτε λαμβάνουν κύρια σύνταξη είτε εισπράττουν σύνταξη χηρείας- θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αναπροσαρμόζονται κατά πολύ υψηλότερο ποσοστό σίγουρα διψήφιο.

Η αρχική εκτίμηση ότι δήθεν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά μόνο στους προσφεύγοντες δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις. Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι αυξήσεις θα πρέπει να δοθούν σε όλες τις συντάξεις των δικαστικών. Αυτό που εξετάζεται τώρα προκειμένου να αποφευχθεί η πολύ μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι να ψηφιστεί άμεσα μια διάταξη που θα μετριάζει το τελικό ποσοστό των αυξήσεων ώστε το θέμα ακόμη και αν δεν κλείσει τουλάχιστον να μετατεθεί για αργότερα.

               Με τις αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους, οι δικαστικοί ουσιαστικά διεκδικούν δύο πολύ μεγάλες αλλαγές:

1.      Το ποσοστό αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των δικών τους συντάξεων να είναι μεγαλύτερο από των υπόλοιπων πολιτών. Ποσοστό αναπλήρωσης είναι ένας συντελεστής ο οποίος πολλαπλασιάζεται επί του συντάξιμου μισθού για να προκύψει το τελικό ύψος της αναλογικής σύνταξης. Σε αυτό το ποσό προστίθεται η εθνική σύνταξη και οριστικοποιείται το τι έχει λαμβάνειν ο συνταξιούχος. Ο συντελεστής αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους εξαρτάται από τα χρόνια προϋπηρεσίας. Τώρα, αυτό που μπαίνει στο τραπέζι είναι άλλοι συντελεστές να ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους και άλλοι για όλους τους δικαστικούς.

2.      Ο συντάξιμος μισθός να είναι ο τελευταίος μισθός του συνταξιούχου και όχι ο μέσος μισθός από το 2002 και μετά όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους. Ειδικά αυτή η αλλαγή βγάζει τεράστιες αυξήσεις γι’ αυτό και συνεπάγεται πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Από το περιεχόμενο των ίδιων των αποφάσεων που εξέδωσε το ελεγκτικό Συνέδριο προκύπτει ότι οι τελικοί μεικτοί μισθοί πριν από τη συνταξιοδότηση μπορεί να φτάνουν και στα 7000-8000 ευρώ.

Οι αυξήσεις που θα προτείνει με τη νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση θα αφορούν σε 4500-5000 συνταξιούχους, δεν θα ισχύουν αναδρομικά και φυσικά δεν θα καλύπτουν τις διεκδικήσεις. Το ζητούμενο είναι το δημοσιονομικό κόστος να μην ξεπεράσει τις μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα ικανοποιήσει τους δικαστικούς οι οποίοι έχουν στα χέρια τους αποφάσεις και από το μισθοδικείο, το ζητούμενο όμως είναι τώρα να μην υπάρξει απόκλιση από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ειδικά τώρα που διεκδικούμε ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και από άλλους οίκους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία σε διεθνές επίπεδο.