Ο κλάδος των ημιαγωγών είναι όμηρος του προέδρου Tραμπ

Ο κλάδος των ημιαγωγών είναι όμηρος του προέδρου Tραμπ

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ολόκληρη η επενδυτική κοινότητα που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα των ημιαγωγών κρέμεται από τα χείλη του προέδρου Tραμπ για τις δηλώσεις του σχετικά με την πορεία των συζητήσεων με την κινεζική πλευρά, στο πλαίσιο της εκτόνωσης ή της περαιτέρω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.

H τελευταία συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, στο περιθώριο των συναντήσεων του G-20 στην Ιαπωνία, έδειξε κάποια πρόοδο, που έκανε τις τιμές των μετοχών να αναθαρρήσουν. Είναι προβληματικό το γεγονός πως ο κλάδος αιχμής της ψηφιακής τεχνολογίας και της υποδομής της τεχνητής νοημοσύνης, αντί να έχει μια αυτόνομη πορεία, εξαρτάται από τα μπρος- πίσω των διαπραγματεύσεων, από τους τακτικισμούς Tραμπ και από τις μάχες χαρακωμάτων του τεχνολογικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες, οι λεγόμενες «semiconductors stocks», που διαπραγματεύονται συλλογικά μέσω του iShares PHLX Semiconductor ETF (SOXX) για τους μη ειδικούς, βρίσκονται σε θέση ομηρίας ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, που εν πολλοίς καθορίζουν και την πορεία αυτών των μετοχών. Έτσι την εβδομάδα που πέρασε είδαμε την Huawei Τechnologies να παίρνει επιτέλους ανάσες, μετά την αναστολή της απαγόρευσης των συνεργασιών αμερικανικών εταιρειών με τον κινεζικό κολοσσό.

Μια απαγόρευση που είχε ξεκινήσει τον Μάιο. Η επανέναρξη της συνεργασίας, πάντως, ανακουφίζει και τις αντίστοιχες αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα, παρόλο που η έννοια των «serious exports controls», δηλαδή των σοβαρών εξαγωνικών ελέγχων, εξακολουθεί να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη στις δραστηριότητες των εταιρειών. Γι' αυτό και οι αγορές των τεχνολογικών μετοχών είναι τόσο νευρικές.

Οι βασικοί προμηθευτές της Huawei είδαν και αυτοί τις μετοχές τους να κινούνται ανοδικά έστω και προσωρινά. Η Broadcom (AVGO), μετά την κατά 20% πτώση της από τον Μάιο, που ακολούθησε την αμερικανική απόφαση για την απομόνωση της Huawei, είδε τη μετοχή της να ανακάμπτει, κατά 5%. Το ίδιο και οι μετοχές των υπόλοιπων βασικών προμηθευτών του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού, όπως είναι η Microchip Technology (MCHP) με 5,2%, η Qorvo (QRVO) με 5,3%, η Skyworks Solutions (SWKS) με 6,1%, η Cree (CREE) με 4,8%, η Marvell Technology Group Ltd. (MRVL) με 2,2% και η Lumentum Holdings (LITE) με άνοδο 2,9%.

Την άνοδο αυτή δεν ακολούθησαν άλλες σημαντικές αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, όπως είναι η Intel (INTC), η Nvidia (NVDA) και η Analog Devices (ADI), διότι τα προϊόντα τους στον χώρο των 5G δικτύων και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) εμπίπτουν στην κατηγορία του ευαίσθητου τομέα της εθνικής ασφάλειας, που βρίσκονται σε αυστηρό περιοριστικό καθεστώς όσον αφορά τις εξαγωγές τους.

Με το «καλάθι των εταιρειών ημιαγωγών» iShares PHLX Semiconductor ETF (SOXX) να αποδίδει πάνω από 30% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, σε σύγκριση με τον σημαντικό αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 index, που έχει παρουσιάσει άνοδο της τάξης του 17%, φαίνεται πως μεγάλο ποσοστό των επενδυτών στη Νέα Υόρκη ποντάρει στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη λήξη του εμπορικού πολέμου και την απόσυρση των απαγορεύσεων, των δασμών και του αποκλεισμού συγκεκριμένων τεχνολογικών προϊόντων από το διεθνές εμπόριο.

Όμως τόσο οι βυθίσεις των μετοχών όσο και οι εκτινάξεις τους έχουν ανάγκη από επενδυτές με γερά στομάχια, που κατανοούν ότι οι εξελίξεις στις αγορές είναι αυτή την περίοδο πρωτίστως πολιτικές.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 5 Ιουλίου