Ο ΟΤΕ δείχνει το δρόμο (και) στη... Μετοχική Εταιρική Διακυβέρνηση

Ο ΟΤΕ δείχνει το δρόμο (και) στη... Μετοχική Εταιρική Διακυβέρνηση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισηγμένη εταιρεία ανακοινώνει (και δεσμεύεται) επίσημα σε πρόγραμμα μερισματικής πολιτικής και χρηματικής επιστροφής στους μετόχους, πιστοποιώντας ότι αποτελεί μια ξεχωριστή (πλέον) περίπτωση στα εγχώρια επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά δρώμενα.

Μια δέσμευση και μια... συμφωνία κυρίων, που άπτεται ασφαλώς και της Εταιρικής Διακυβέρνησης, όπως θα έπρεπε και όπως επιβάλλεται από τα διεθνή standards.

Ο όμιλος ΟΤΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι όλες οι ελεύθερες ταμιακές ροές – κάθε χρόνο - θα επιστρέφονται στους μετόχους, είτε μέσω μερισμάτων, είτε μέσω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών. Όπως τονίζει στέλεχος του ΟΤΕ στο Liberal, «ποσοστό 65% των ελεύθερων ταμιακών ροών θα επιστρέφει στους μετόχους, ενώ το υπόλοιπο 35% αυτών θα πηγαίνει για την επαναγορά ιδίων μετοχών, στηρίζοντας έτσι την αξία της ίδιας της μετοχής».

Από το 3ο τρίμηνο του 2016 ο όμιλος ΟΤΕ παρουσίασε την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση των τελευταίων δέκα ετών, ενώ σε διαδοχικά τρίμηνα έκτοτε (λιγότερο ή περισσότερο) πιστοποιεί τη μεταμόρφωσή του, σ'' όλα τα επίπεδα.

Αποδεικνύει, πως ένας δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός με πάνω από 20.000 εργαζόμενους (κάποτε) ιδιωτικοποιήθηκε και μετασχηματίστηκε σ'' έναν όμιλο, που «παίζει» με άκρως ανταγωνιστικούς όρους, στον κόσμο της τεχνολογίας και της ψηφιακής εποχής.

Νοικοκύρεμα δανεισμού, εκσυγχρονισμός δικτύου με διαρκείς επενδύσεις, αφομοίωση σ'' όλη τη διάρθρωση και λειτουργία της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, αλλά κυρίως, επένδυση στο κυριότερο ατού – αυτό του προσωπικού του, ο ΟΤΕ θεωρείται πλέον μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου του στην Ευρώπη.

Η... καινούρια μερισματική πολιτική

Η καινούρια μερισματική πολιτική λοιπόν για την οποία δεσμεύτηκε ο ΟΤΕ, ασφαλώς και έχει σημαντικές προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα, ενώ αντανακλά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Η εφαρμογή της πολιτικής θα ξεκινήσει από το 2018 και θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των ελεύθερων ταμειακών ροών για το τρέχον έτος (δηλ. το 2018), ως βάση υπολογισμού των μεγεθών που θα αποτελούν την συνολική αμοιβή των μετόχων.

Με τον ίδιο τρόπο θα εφαρμόζεται η πολιτική και για τα επόμενα χρόνια, δηλ. η βάση υπολογισμού για την συνολική αμοιβή των μετόχων το 2019 θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2019, κ.ο.κ.

Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2018, το εκτιμώμενο συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την Πολιτική Αμοιβών των Μετόχων θα ανέλθει περίπου σε 260 εκατ. ευρώ, έχοντας ενσωματώσει τις πληρωμές για εξαγορά φάσματος και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες.

Η απόφαση αυτή πέραν από το άμεσο όφελος για μετόχους, ιδιώτες, θεσμικούς και τον όμιλο της Deutsche Telekom που ελέγχει σήμερα το 40% του μετοχικού κεφαλαίου, μεταβάλλει την αξία και τις προοπτικές για την αξιοποίηση του 5% του ΟΤΕ που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και οδεύει προς παραχώρηση.

Μ. Τσαμάζ: Μπορούμε και το κάνουμε

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η νέα πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους μας είναι μία δίκαιη και δυναμική πολιτική, που αντικατοπτρίζει την μακροχρόνια στήριξή τους στο επιχειρηματικό μας μοντέλο.

Η δομή της νέας πολιτικής μας προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία ώστε να συνδυάσουμε την ανάγκη για ανταμοιβή των μετόχων με τη διαφύλαξη της οικονομικής μας θέσης και την αδιάκοπη συνέχιση του φιλόδοξου επενδυτικού μας πλάνου για την υποστήριξη της τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας.

Η ανάπτυξη νέων δικτύων οπτικών ινών και κινητής νέας γενιάς ανοίγει το δρόμο για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και ενισχύει την εμπειρία των πελατών, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για την βιώσιμη ανάπτυξή μας στο μέλλον».

Σε υψηλά τρεισήμισι ετών η μετοχή, πάνω από τα 6 δισ. η κεφαλαιοποίηση

Σε υψηλά τρεισήμισι και πλέον ετών βρίσκεται όλο το τελευταίο διάστημα η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ την Παρασκευή, με πολύ αυξημένο όγκο, έκλεισε στα 12,31 ευρώ με άνοδο 4,77%, διακινώντας άνω των 2 εκατ. τεμαχίων.

Παράλληλα, μετά από τρεισήμισι χρόνια, η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ διαμορφώθηκε πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, απέχοντας πλέον 4,1 δισ. ευρώ από τη leader Coca Cola HBC που αποτιμάται στα 10,18 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ έχει ιστορικό χαμηλό στα 1,13 ευρώ από τις 5 Ιουνίου του 2012, ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις εκείνης της χρονιάς και υπό τη δαμόκλειο σπάθη του... Grexit.