Οι ανατροπές στην φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο

Οι ανατροπές στην φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Νέο σχέδιο για τη φορολογία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, συγκλίνοντας κατά κάποιο τρόπο με τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στα σενάρια που επεξεργάζονται εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου περιλαμβάνεται και η τροποποίηση των φορολογικών συντελεστών και των κλιμακίων.

Στόχος προφανώς είναι να μην πέσει μεγάλο βάρος στους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα από την συρρίκνωση του αφορολόγητου. Δηλαδή, σχεδιάζουν τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή κάτω από το 22% ενδεχομένως και με μονοψήφιο ποσοστό, ανάλογα με το ύψος του αφορολόγητου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ μέσω της πρόσφατης έκθεση του είχε συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην «ευθυγράμμιση» του αφορολόγητου με το μέσο όρο της Ευρωζώνης κάτι το οποίο θα οδηγούσε και στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 10 μονάδες (από το 29% στο 19%) και του ανώτατου φορολογικού συντελεστή του εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 15-20% (σήμερα φθάνει στο 45%).

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μία νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων ενδεχομένως με έναν ουδέτερο τρόπο έτσι ώστε να αποφύγει νέες μεγάλες επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα, τη στιγμή μάλιστα που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η περικοπή των συντάξεων.

Τα σενάρια για το αφορολόγητο όριο ξεκινούν από 5.900 ευρώ και φθάνουν μέχρι 7.000 ευρώ. Στην περίπτωση που μειωθεί από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο στα 5.900 ευρώ οι επιβαρύνσεις θα ανέλθουν από 22 έως 602 ευρώ. Μάλιστα ένα εκατομ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά. Για να περιορισθούν οι παραπάνω επιβαρύνσεις – που έχουν υπολογιστεί με τον υφιστάμενο συντελεστή 22% – στον σχεδιασμό είναι να μειωθεί τόσο ο πρώτος φορολογικός συντελεστής όσο και οι υπόλοιποι.

Εφόσον το αφορολόγητο όριο διαμορφωθεί στα επίπεδα των 7.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις με το ισχύουσα κλίμακα ξεκινούν από το 22 ευρώ και φθάνουν τα 360 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση θα μειωθούν οι συντελεστές και θα αυξηθούν τα φορολογικά κλιμάκια. Ωστόσο, οι μειώσεις στους συντελεστές θα είναι μικρότερες.

Υπό αυτό το πρίσμα το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να προχωρήσει στη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της κλίμακας με στόχο να αποφύγει την επίτευξη πλεονάσματος ύψους 1% του ΑΕΠ (1,8 δις. ευρώ). Δηλαδή θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μία νέα κλίμακα δημοσιονομικά ουδέτερη.

Με την κίνηση αυτή ίσως να αποφύγει ή να μετριάσει τις κριτικές τόσο από το κόμμα όσο και από τους πολίτες για τα νέα σκληρά μέτρα.