Οι γερμανικές εταιρείες που απειλούνται από την κρίση με την Τουρκία

Οι γερμανικές εταιρείες που απειλούνται από την κρίση με την Τουρκία

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Βερολίνου και της Άγκυρας έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στις περίπου 6.800 γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην τουρκική αγορά. Οι απειλές Erdogan και οι λίστες περί σχέσης με τους επίδοξους πραξικοπηματίες και το δίκτυο του Fethulah Gulen είχαν συνέπεια να εκδοθούν από το Βερολίνο αυστηρές οδηγίες που αφορούν τις γερμανικές εταιρείες στην Τουρκία.

Παρά δε τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στη συνέχεια η τουρκική κυβέρνηση προς τους γερμανούς επενδυτές, το κλίμα παραμένει βαρύ, όπως αποτυπώνεται και σε σχετικές ανακοινώσεις των Συνδέσμων Βιομηχάνων και Εξαγωγέων της Γερμανίας. Πολύ περισσότερο μετά τη νύξη του υπουργού Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, περί «επανεξέτασης» του συνολικού πλέγματος των διμερών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι σήμερα ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με την αξία των συναλλαγών να φτάνει πέρυσι τα 36 δισ. δολάρια. 

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι επιχειρήσεις που είναι πιο εκτεθειμένες στις αναταράξεις που υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις είναι οι παρακάτω:

  • Deutsche Bank. Τον Ιανουάριο, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak κατηγόρησε τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ότι, μαζί με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιδίδονται σε «οικονομική τρομοκρατία».
  • Volkswagen. Η Τουρκία είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία πούλησε πέρυσι εκεί 174.000 οχήματα. Η θυγατρική της ΜΑΝ διατηρεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής λεωφορείων λίγο έξω από την Άγκυρα.
  • Siemens. Ο όμιλος έχει περίπου 3.000 υπαλλήλους στην Τουρκία και έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε διάφορους κλάδους.
  • Hugo Boss. Ο όμιλος ειδών μόδας έχει 3.700 υπαλλήλους στην Τουρκία και διεμήνυσε ήδη ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά.
  • Daimler. Η Mercedes-Benz παράγει αυτοκίνητα στην Τουρκία εδώ και 30 χρόνια, τα οποία πουλά στην εσωτερική αγορά ή εξάγονται. Απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους.
  • Axel Springer. Ο ισχυρότερος εκδοτικός όμιλος της Γερμανίας κατέχει το 7% του τουρκικού Dogan TV Holding, όμως έχει δηλώσει πως δεν θα κάνει άλλες επενδύσεις, ενώ έχει διαμαρτυθρηθεί έντονα για τις διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων -ανάμεσά τους και ο ανταποκριτής της Die Welt, η οποία ανήκει στον όμιλο.
  • Allianz. Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης εξαγόρασε το 2013 την τουρκική Yapi Kredi Sigorta AS, έναντι 684 εκατ. ευρώ. Σήμερα η τουρκική αγορά αντιπροσωπεύει για την Allianz το 3,2% του συνολικού της χαρτοφυλακίου διεθνώς σε ασφάλιστρα περιουσίας και το 1,5% στον κλάδο των ασφαλειών ζωής.
  • EON. Ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας από ανανεώσιμες πηγές διαθέτει το 50% της τουρκικής Enerjisa Enerji AS, με 9 εκατ. πελάτες. Οι πωλήσεις της κλινοπραξίας πέρυσι έφτασαν τα 3,39 δισ. ευρώ.
  • Robert Bosch. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής των αυτοκινητοβιομηχανιών διεθνώς διαθέτει πέντε θυγατρικές στην Τουρκία, όπου έχει παρουσία από το 1910, ενώ σήμερα απασχολεί περίπου 16.5000 εργαζόμενους.
  • Fraport. Διαθέτει το 51% του αεροδρομίου της Αττάλειας, του τρίτου μεγαλύτερου της Τουρκίας.
  • Deutsche Lufthansa. Διατηρεί την κοινοπραξία Sun Express με την Turkish Airlines, με μερίδιο 50-50, μια αεροπορική εταιρεία με 72 αεροσκάφη και πάνω από 3.800 εργαζόμενους. Τα έσοδά της πέρυσι έφτασαν τα 991 εκατ. ευρώ, καθώς διακίνησε πάνω από 8 εκατ. επιβάτες.
  • BASF. Η εταιρεία χημικών διατηρεί 6 εγκαταστάσεις παραγωγής στην Τουρκία και απασχολεί 800 υπαλλήλους.
  • Bayer. Η φαρμακευτική εταιρεία διαθπετει δύο εγκαταστάσεις παραγωγής με 1.400 εργαζόμενους στην Τουρκία

Διαβάστε ακόμη:

- ΥΠΟΙΚ Τουρκίας: Οι γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία είναι διασφαλισμένες

- Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η Γερμανία για την Τουρκία