Οι ΗΠΑ απειλούν την ΕΕ με «απαντήσεις» αν συνεχίσει η φορολογική έρευνα αμερικανικών εταιρειών

Οι ΗΠΑ απειλούν την ΕΕ με «απαντήσεις» αν συνεχίσει η φορολογική έρευνα αμερικανικών εταιρειών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά το φορολογικό καθεστώς για τις εταιρείες Apple, Amazon και Starbucks στις ευρωπαϊκές χώρες, έπειτα από ανησυχίες ότι έχουν λάβει προνομιακές προσφορές από κυβερνήσεις που ελπίζουν να τις προσελκύσουν, όπως μετέδωσε το CNN.

Συγκεκριμένα, η Apple έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η έρευνα ενδέχεται να την αναγκάσει να πληρώσει σχεδόν μια δεκαετία αναδρομικών φόρων την Ιρλανδία - ποσό που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές εκτιμάται σε δισεκατομμύρια δολαρίων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της να ενεργεί ως «υπερ-εθνική φορολογική αρχή».

«Οι έρευνες αυτές έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Robert Stack, αναπληρωτής βοηθός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για τις διεθνείς φορολογικές υποθέσεις. Επίσης προειδοποίησε τους φορολογούμενους των ΗΠΑ ότι «μπορεί να καταλήξούν τελικά να πληρώνουν εκείνοι το λογαριασμό».

Όπως εξήγησε, αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι εταιρείες αναγκάζονται να πληρώσουν επιπλέον φόρο στην ΕΕ και, στη συνέχεια, απαιτούσαν οι δαπάνες αυτές να εκπέσουν από τη φορολόγησή τους στις ΗΠΑ.

Το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης έγγραφο που περιέχει λεπτομερώς τις αντιρρήσεις του, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο φόβος ότι άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕ και να επιδιώξουν μεγάλα αναδρομικά ποσά φόρων, από εταιρείες τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ.

Επιπλέον κάλεσε την ΕΕ να εγκαταλείψει την έρευνα των εταιρειών, κάνοντας λόγο για «πιθανές απαντήσεις» - που δεν προδιόρισε- εφόσον οι Βρυξέλλες δεν αλλάξουν πορεία.

Σε απάντηση στην κριτική των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι έρευνες αποσκοπούν στη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης για όλες τις επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας «παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα» που απολαμβάνουν κάποιοι.

«Το Δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται αδιακρίτως σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη - δεν υπάρχει καμία προκατάληψη κατά των εταιρειών των ΗΠΑ», ανέφερε δήλωση της Κομισιόν.

Η Apple αναμένει απόφαση στην περίπτωσή της, με τον επικεφαλής της Tim Cook να έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Washington Post ότι η εταιρεία θα προσφύγει κατά της απόφασης αν δεν έχει «μια δίκαιη δίκη».

«Είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουν ότι ο ισχυρισμός της ΕΕ είναι πως η Ιρλανδία μας παρείχε μια προνομιακή συμφωνία», είπε. «Η Ιρλανδία το αρνείται αυτό. Μας παρείχε αυτό που μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλους -... Δεν ήταν κάτι που έγινε μόνο για την Apple», είχε επισημάνει. 

Στην περίπτωση της Amazon, η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι το Λουξεμβούργο ενδέχεται να της έχει παράσχει αθέμιτο πλεονέκτημα, βοηθώντας την εταιρεία να μειώσει δραστικά τα φορολογικά της έξοδα. Τόσο αξιωματούχοι του Λουξεμβούργου όσο και η Amazon, έχουν αρνηθεί οτιδήποτε σχετικό.

Η Starbucks έχει εφεσιβάλει απόφαση της Επιτροπής ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις της στις Κάτω Χώρες συνιστούσαν κρατική ενίσχυση. Παράλληλα, η ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler έχει υποβάλει επίσης έφεση σε παρόμοια απόφαση επί των φορολογικών της ρυθμίσεων της στο Λουξεμβούργο.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς