Οι λόγοι που οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου

Οι λόγοι που οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου

Η δουλειά μίας τράπεζας είναι να χορηγεί δάνεια και με αυτά να λειτουργεί η οικονομία. Χρησιμοποιεί τα δικά της κεφάλαια, τις καταθέσεις των αποταμιευτών και τα κεφάλαια από τις ομολογιακές εκδόσεις για να προβαίνει στη δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία 8 χρόνια λόγω της κρίσης και των κόκκινων δανείων ενώ έκανε σοβαρές αυξήσεις κεφαλαίου που το μεγαλύτερο μέρος το πλήρωσε και θα πληρώνει για πολλά χρόνια ο Έλληνας φορολογούμενος. συνεχίζει να έχει πρόβλημα κεφαλαίων.

Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα είδαμε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς όσο και στην Alpha Bank, αλλά και εκδόσεις ομολογιακών δανείων που συνοδεύονταν από αλμυρά επιτόκια.

Παρακάτω μπορεί κάποιος να δει τα γραφήματα που αφορούν τους τραπεζικούς κλάδους των Ευρωπαϊκών χωρών με πληθυσμό παραπλήσιο με την Ελλάδα.

Το 1ο γράφημα δείχνει τα κεφάλαια τους, το 2ο τις καταθέσεις τους και το 3ο τα δάνεια που χορηγούν.

Στο 1ο γράφημα θα παρατηρήσουμε πως από το 2014-2015 τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών έπεσαν κάθετα σε τέτοιο βαθμό που αν δεν προέβαιναν σε αυξήσεις κεφαλαίου, θα έκλειναν. Παρ’ όλες τις ΑΜΚ το διάστημα αυτό τα νέα κεφάλαια δεν ήταν αρκετά, ώστε να ανατρέψουν την πτωτική τους πορεία.

ΓΡΑΦΗΜΑ 1 - ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 

Στο 2ο γράφημα παρατηρούμε από την στιγμή που άρχισε η επιστροφή στην κανονικότητα το 2018, οι καταθέσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2014 γεγονός πολύ θετικό για αυτές.

ΓΡΑΦΗΜΑ 2 - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Παρ’ όλα αυτά αν παρατηρήσει κανείς το 3ο γράφημα θα δει ότι η χορήγηση δανείων συνεχίζει και έχει πτωτική πορεία.

ΓΡΑΦΗΜΑ 3 - ΔΑΝΕΙΑ

Αν ο τραπεζικός κλάδος δεν ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς, πετώντας από πάνω του τα βαρίδια των κόκκινων δανείων, δε θα μπορέσει να προχωρήσει στη δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από αυτό, ακριβώς το σημείο. Καλές οι δημόσιες επενδύσεις καλά τα ΕΣΠΑ, καλά τα ξένα κεφάλαια που εισρέουν για επενδύσεις στη χώρα. Αν ο τραπεζικός δεν αρχίσει να δανείζει τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα τότε θα δούμε μειωμένη ανάπτυξη που θα έρθει από τα υπόλοιπα.

Από την άλλη πλευρά οι ξένες επενδύσεις συντελούν στην αύξηση του ΑΕΠ. Ωστόσο, θα πρέπει να προστατευτεί σε μεγάλο βαθμό και το ελληνικό επιχειρείν αν δεν θέλουμε σε λίγα χρόνια οι ξένοι να έχουν το απόλυτο έλεγχο σε αυτό. Κάποιος θα πει ότι γενικότερα ότι ούτως η αλλιώς, η ελληνική οικονομία θα πάει καλά και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όμως, το να αναπτυχθούμε και από εταιρείες ελληνικών μετοχικών συμφερόντων είναι ένα συστατικό που το έχουμε ανάγκη.

Σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, μετά τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις ομολογιακές εκδόσεις και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έχει αρχίσει να σταθεροποιείται πάνω σε στέρεες βάσεις που θα μπορέσουν τα επόμενα χρόνια να κάνουν τις τράπεζες και πάλι λειτουργικές.

Μέχρι στιγμής με ενέσεις και πολύ αίμα απλά απέφυγαν τα χειρότερα. Η επόμενη επιτυχημένη ημέρα για να έρθει, θα πρέπει να εισέλθουν και νέα κεφάλαια, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν πρωτίστως την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της.