Οι... Νορμανδοί στις Χρηματαγορές

Οι... Νορμανδοί στις Χρηματαγορές

Στη σειρά κόμικς του Αστερίξ, υπάρχει μία ιστορία με τίτλο «ο Αστερίξ και οι Νορμανδοί». Στην υπόθεση του συγκεκριμένου τεύχους, οι ατρόμητοι Νορμανδοί αποφασίζουν να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι για να νοιώσουν το φόβο. Όπως έχουν ακούσει, το άγνωστο για αυτούς αίσθημα του φόβου δίνει φτερά στα πόδια και θα τους κάνει να πετάξουν σαν πουλιά. Στην εκστρατεία πέφτουν πάνω στους Γαλάτες που επίσης δεν έχουν γνωρίσει το αίσθημα του φόβου - εκτός από έναν. Τελικά ο μόνος τρόπος για να αρχίσουν να φοβούνται οι θαρραλέοι και άτρωτοι Νορμανδοί, είναι να ξεκινήσει να τραγουδάει ο Κακοφωνίξ....

Υπάρχει κάτι που μπορεί να τρομάξει τους επενδυτές τη χρονιά που μπαίνει; Με βάση την πρόσφατη ιστορία όχι. Και τι εννοούμε με τον όρο πρόσφατη ιστορία;

Κάθε αναλυτής που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να διαχωρίσει την οικονομική ιστορία σε δύο περιόδους. Πριν και μετά το 2009. Μέχρι τη μεγάλη οικονομική κρίση, τα θεσμικά όργανα των αγορών περιορίζονταν στο ρόλο του κρουπιέρη. Μοίραζαν την τράπουλα και φρόντιζαν να τηρείται η ασφάλεια, παρακολουθώντας από τις κάμερες ασφαλείας. Μπορεί να υπήρχαν παρεμβάσεις και «λαθροχειρίες» - κυρίως όποτε παρουσιαζόταν ένας συστημικός κίνδυνος - αλλά μέχρι εκεί. Μετά τη θεογονία του 2008 δεν περιορίζονται στο ρόλο του κρουπιέρη. Συμμετέχουν ενεργά ως οι βασικοί επενδυτές του συστήματος.

Για όσους το έχουν ξεχάσει, η κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, λίγο έλειψε να παρασύρει στην άβυσσο ολόκληρο τον πλανήτη. Μπορεί η κρίση των subprime, να γέμισε τα πρωτοσέλιδα, καθώς αποκάλυψε τις δαιδαλώδεις διαδρομές, αλλά προπάντων τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος. Όμως ο λόγος της κατάρρευσης ήταν ότι οι εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες αντικατέστησαν τις κεντρικές τράπεζες κόβοντας ανεξέλεγκτα χρήμα μέσω της πιστωτικής επέκτασης.

Τότε, οι τελευταίες έσπευσαν σε διάσωση, εφαρμόζοντας ομοιοπαθητική μέθοδο. Τύπωσαν - και εξακολουθούν να τυπώνουν- τεράστιες ποσότητες χρήματος για να κλείσουν τον κρατήρα που άνοιξαν οι πρώτες με την πτώση τους. Και αφού απομακρύνθηκε ο κίνδυνος και επήλθε ισορροπία στο σύστημα, τα μέτρα στήριξης δεν αποσύρθηκαν.

Στην αρχή γιατί ήταν πολύ νωρίς για να αποσωληνωθεί ο ασθενής. Κατόπιν γιατί το πειραματόζωο ανέπτυξε εθισμό και δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς φθηνό χρήμα. Ύστερα άρχισαν να τους απασχολούν οι αποτιμήσεις. Κάθε φορά που επιχειρούσαν να αποσύρουν την τεράστια πλεονάζουσα ρευστότητα βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα ότι κάτι θα πάει στραβά.

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως επιδίδονται σε αλχημείες για να διατηρήσουν ακέραιη την ευημερία μας. Σε ένα πεπερασμένο κόσμο που μεγεθύνεται συνέχεια και με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές να εξαντλούνται, δημιουργούν πλούτο με αέρα κοπανιστό.

Οι αρκούδες πρέπει να πήραν το μάθημά τους την άνοιξη του 2020. Παρότι ο πλανήτης είχε κατεβάσει διακόπτες και λειτουργούσε σε κατάσταση ασφαλείας, τα περισσότερα επενδυτικά προϊόντα κατέγραφαν νέα υψηλά. Οι αρκούδες μόλις τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το οικοσύστημα που ζούσαν και ανέπνεαν, έχει μεταλλαχθεί... Δεν είναι πλέον οι κυνηγοί αλλά τα θηράματα. Όσο τα παράσιτα κυριαρχούν στις αγορές θα ήταν προτιμότερο να πέσουν σε χειμερία νάρκη επ' αόριστον.

Όπως λέει ο Karl Popper κάθε οργανισμός, όσο πρωτόγονος και αν είναι αναζητά ένα καλύτερο περιβάλλον να ανέλθει στην κλίμακα της εξέλιξης. Μπαίνοντας στο 14ο έτος αέναης ποσοτικής χαλάρωσης το πρωτεύον ζώο που λέγεται άνθρωπος προσαρμόζεται αναλόγως. Μετά από απανωτές δόσεις «επαυξημένης πραγματικότητας», οι επενδυτές μεγάλοι και μικροί έχουν κατασταλάξει σε μια ακόμα νέα έκδοση της άποψης, «αυτή τη φορά είναι διαφορετικά»

Στο τόσο γνώριμο και ταυτόχρονα τόσο αλλόκοτο περιβάλλον, οι χρηματαγορές έχουν καταλήξει σε μια σειρά αξιωμάτων

Η παράλογη ανάληψη ρίσκου ανταμείβεται.

Μία μετοχή μπορεί να ανεβαίνει ακόμα και αν η εταιρεία παράγει ζημιές.

Οι προσδοκίες και τα όνειρά υπερέχουν των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Τα οικονομικά & εταιρικά νέα έχουν πάντα την ίδια κατεύθυνση και ερμηνεύονται πάντα θετικά

Η υπερβολική έκθεση σε φθηνό χρήμα έχει δημιουργήσει και τις ανάλογες παρενέργειες.

Κάπως έτσι έχει προκύψει η σύγχρονη νομισματική θεωρία, που ισχυρίζεται πως το χρέος δεν έχει πια σημασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι υπέρμαχοι των crypto ονειρεύονται ότι κάπου 180 επίσημα νομίσματα στον πλανήτη, που εκδίδονται από κυβερνήσεις με λογοδοσία θα αντικατασταθούν από 8.000 αγνώστου εγγύησης και φερεγγυότητας κρυπτονομίσματα.

Μια αδιάφορη ή περιορισμένης ισχύος οικονομική είδηση, επιδρά σε εκθετική αύξηση της τιμής της μετοχής.

Ότι ονειρευτήκαμε είναι ήδη εδώ. Η σπαζοκεφαλιά αιώνων για την ευημερία χωρίς κόπο, επιτέλους λύθηκε. Βρέθηκε η φόρμουλα, ώστε όλοι να βγαίνουν κερδισμένοι. Μια ενδεχόμενη πτώση είναι καλοδεχούμενη, καθώς αποτελεί ευκαιρία για αγορές. Ο φόβος δεν υπάρχει πια εδώ Θαρραλέοι και ατρόμητοι ατενίζουμε το αύριο. Αρκεί να μην αρχίσει να τραγουδάει ο Κακοφωνίξ!!!