Ορισμένες δημοσιονομικές πολιτικές οδηγούν σε πυροδότηση της ζήτησης
«Καμπανάκι» Λαγκάρντ

Ορισμένες δημοσιονομικές πολιτικές οδηγούν σε πυροδότηση της ζήτησης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προειδοποίησε σήμερα ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την υπερβολική ζήτηση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέδριο στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν υπερβολική ζήτηση σε μια οικονομία με περιορισμένη προσφορά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από όσο χρειάζεται», 

Ανέφερε επίσης ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές πρέπει να συντονιστούν προκειμένου να διασφαλιστεί βιώσιμη και ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη και παράλληλα να περιοριστεί ο κίνδυνος στις πρώτες που θα οδηγούσαν σε «μεγαλύτερη σύσφιξη από ό,τι χρειάζεται» στο κόστος και στη διαθεσιμότητα του χρήματος.  

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν υπερβολική ζήτηση σε μια οικονομία με περιορισμένη προσφορά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από όσο χρειάζεται», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «δυστυχώς ορισμένα από τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόζονται, από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, φαίνεται να ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία».

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να άρουμε τους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς και να διασφαλίσουμε ότι η παραγωγή δεν υποφέρει από αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα και μια αβεβαιότητα που έχουμε», εξήγησε.

«Σε έναν κόσμο όπου η εξωτερική ζήτηση είναι αβέβαιη, θα χρειαστεί επίσης να ενισχύσουμε την εγχώρια προσφορά και ζήτηση ενισχύοντας την παραγωγικότητα», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες. Πρέπει να δώσουμε σήμα στο κοινό, στους παρατηρητές, στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας σε ευθέτω χρόνο».