Ώθηση στα βιομηχανικά πάρκα με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ώθηση στα βιομηχανικά πάρκα με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ανυπαρξία οργανωμένων πολεοδομικά επιχειρηματικών πάρκων, μία από τις παθογένειες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχει ως αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν τις βιομηχανίες και τη μεταποίηση να έχουν αναπτυχθεί ως επί το πλείστον εκτός σχεδίου και χωρίς υποδομές. Υπολογίζεται πως στην Αττικοβοιωτία, όπου βρίσκεται το 45% του ΑΕΠ της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας, η γη που έχει πολεοδομηθεί, δηλαδή έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές, αντιστοιχεί μόλις στο 2,87% του συνόλου. Τάξη λοιπόν, στο δύσκολο πεδίο των βιομηχανικών πάρκων επιχειρεί να μπει μέσω των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο εντάχθηκε, πρόσφατα, το έργο «νέα βιομηχανικά πάρκα» που υπάγεται στον πυλώνα «Ιδιωτικές Επενδύσεις και Θεσμικός Μετασχηματισμός».

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη κατηγορία έργων, που συνδυάζει το real estate με το επιχειρείν, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με 65,2 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο συνολικό ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Από το ποσό αυτό οι προβλεπόμενες πιστώσεις, για φέτος, ανέρχονται σε 11 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να εξυγιανθούν περίπου 9 βιομηχανικά πάρκα σε όλη την ελληνική επικράτεια που αποτελούν σήμερα άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, θα πρέπει να δημοσιευθούν οι ανταγωνιστικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ανάπτυξης βιομηχανικών πάρκων.

Οι ενδιαφερόμενοι - φορείς διαχείρισης και ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών, στο πλαίσιο των εν λόγω προσκλήσεων, θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις, μεταξύ άλλων, για την:

-υλοποίηση νέων βιομηχανικών πάρκων επόμενης γενιάς

-επέκταση των υφισταμένων με στόχο να αποκτήσουν υποδομές δικτύου 5G και υπερύψηλου εύρους ζώνης και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

-μετατροπή περιοχών με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση σε πράσινα και ψηφιοποιημένα βιομηχανικά πάρκα.

-δημιουργία έργων από ανανεώσιμες πηγές και διαχείρισης των υδάτων και διατήρησης των υδάτινων πόρων

-συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων

-έργων ηλεκτροκίνησης και ανάπτυξης δικτύων ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά ή υδρογονοκίνητα οχήματα ή σημείων ανεφοδιασμού βιομεθανίου

-έργων για την αποκατάσταση βιομηχανικών περιοχών και μολυσμένων εδαφών.

Επίσης, μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022, προβλέπεται η θέσπιση σειράς ρυθμίσεων ώστε να απλοποιηθεί το νομοθετικό καθεστώς για τα βιομηχανικά επιχειρηματικά πάρκα. Στόχος είναι όσες επενδύσεις επιλεχθούν στο πλαίσιο των προτάσεων που θα κατατεθούν, φέτος, να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025.

Στα Οινόφυτα

Αυτή τη στιγμή προχωρά η εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Οινοφύτων, όπου δραστηριοποιούνται βιομηχανίες, που απασχολούν 15.000 άτομα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 1/3 του βιομηχανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), με κύκλο εργασιών και εξαγωγές που αντιστοιχούν στο 3,5% και 1,5% για το 2020 αντίστοιχα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών (π.χ. μονάδες βιολογικού καθαρισμού ή διαχείρισης στερεών αποβλήτων), διασφαλίζοντας την εξυγίανση του περιβαλλοντικά βεβαρημένου Ασωπού ποταμού.

Αυτή τη στιγμή, προχωρούν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε αρχές τετάρτου τριμήνου του 2025, να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων της πρώτης φάσης του επιχειρηματικού πάρκου, τα οποία έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του τετάρτου τριμήνου του 2026.