Oxford Economics: Η μετάλλαξη Όμικρον «ψαλιδίζει» την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Oxford Economics: Η μετάλλαξη Όμικρον «ψαλιδίζει» την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το ύψος της ανάπτυξης των χωρών της ευρωζώνης προχωρά η Oxford Economics. Σύμφωνα με τους αναλυτές η Ελλάδα θα καταγράψει σημαντική ανάκαμψη φέτος και έχει τις βάσεις για ανάπτυξη διαρκείας. Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον «ψαλιδίζει» την ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο του έτους για σχεδόν όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στις αγορές. Σύμφωνα με τη βασική εκτίμηση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2022, ωστόσο η ανάπτυξη πατάει «φρένο» στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Κατά τη διάρκεια του 2021 η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης οδήγησε στη δυναμική ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη όμως που φαίνεται πως είναι εύθραυστη, καθώς παρατηρείται μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αυτή η κάμψη οφείλεται στο γεγονός των περιοριστικών μέτρων. Στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης είναι σε ισχύ μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων για ανεμβολίαστους, με τον φόβο γενικευμένων μέτρων να έχει επιστρέψει.

Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό. Αύξηση του κόστους πρώτων υλών, διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα με αυτά, οι αναλυτές παρατηρούν, πως ακόμα και πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, τα εμβολιαστικά προγράμματα στις χώρες της ευρωζώνης παρουσίαζαν «κόπωση». Αποτέλεσμα είναι πως τα εθνικά συστήματα υγείας πιέζονται, φέρνοντας τα περιοριστικά μέτρα ξανά στο προσκήνιο.

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν πως η ανάπτυξη από τον Φεβρουάριο του 2022 και ύστερα θα επιταχυνθεί. Έτσι λοιπόν, αν και η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022, θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη μέσα στο  2022.  

O πληθωρισμός, οι επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για τα κρατικά ομόλογα σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον στην αγορά, επηρεάζει περισσότερο τις χώρες με μεγαλύτερο δημόσιο χρέος. Τέλος, οι πληθωριστικές τάσεις είναι ακόμα πιο έντονες στα διαρκή αγαθά και στην ενέργεια, αναφέρουν οι αναλυτές της Oxford Economics.