P. Moscovici: Είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση για χρέος και QE

P. Moscovici: Είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση για χρέος και QE

«Δεν δημιούργησα εγώ προσδοκίες στην ελληνική κυβέρνηση για το χρέος και το QE», διευκρινίζει ο Pierre Moscovici σε συνέντευξή του, σημειώνοντας πως είχε ενημερώσει την κυβέρνηση ότι δεν θα έπρεπε να περιμένει άμεσες αποφάσεις.

Μιλώντας στο capital.gr o Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά: “απορρίπτω απόλυτα τους ισχυρισμούς που έχω διαβάσει στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες ότι κατά κάποιον τρόπο είμαι υπεύθυνος για τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Ήμουν πάντα σαφέστατος ότι μια συμφωνία χρέους θα έπρεπε να παραμείνει προσδεμένη στη δήλωση της Eurogroup του Μαΐου του 2016”. Και πρόσθεσε: "Πολλοί υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι το πλαίσιο του Μαΐου 2016 παρέμεινε δεσμευτικό. Η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι μια θετική συμφωνία: μιλάμε για την αναβολή των πληρωμών τόκων και την παράταση των προθεσμιών διάρκειας έως και 15 ετών! Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προειδοποίησε για την πρακτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων κατά τον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και παραθέτει τα σημαντικά στοιχεία της ατζέντας των ελέγχων για το τελευταίο έτος του προγράμματος διάσωσης.

Εξήγησε, επίσης, ότι αυτός είχε τον κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, εκ μέρους της Επιτροπής, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει ο ίδιος ο J. Cl. Juncker και συμπληρώνει ότι η χώρα έχει επιτέλους απομακρυνθεί αρκετά από το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015.

Ο P. Moscovici αναφέρθηκε και στο επίδομα προς τους συνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο, διευκρινίζοντας ότι κατανοεί τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση, επισημαίνοντας όμως ότι ήταν μια απόφαση που έβλαψε την εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι ο προσεχές έτος θα αφορά πρωτίστως τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. “Χωρίς την αποτελεσματική εφαρμογή, οι προσπάθειες που έγιναν για να περάσουν όλη αυτή η νομοθεσία θα πήγαιναν χαμένες! Αυτό αφορά, για παράδειγμα, τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας, καθώς και για την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων”, σημείωσε ο P. Moscovici.

Φωτογραφία: Sooc