P. Moscovici: Ας μη χάνουμε χρόνο με τις συνομιλίες ΕΕ – Βρετανίας

P. Moscovici: Ας μη χάνουμε χρόνο με τις συνομιλίες ΕΕ – Βρετανίας

Ο ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici δήλωσε πως ο επικείμενος διορισμός της Theresa May, στη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, θα επιταχύνει τις συνομιλίες για το Brexit.

"Αυτό νομίζω ότι περιμένουν πολλοί άνθρωποι και ελπίζω να το επιδιώκουν," τόνισε ο Pierre Moscovici στους δημοσιογράφους πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους FT.

Ο P. Moscovici σχολίασε το δράμα που έλαβε τέλος στους Tory με την εκλογή για την ηγεσία του κόμματος, γεγονός που παύει οποιαδήποτε δικαιολογία για το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την οποία θα περίμενε μέχρι το τέλος του έτους για να προχωρήσει σε κινήσεις για την έξοδο από την ΕΕ.

“Τώρα δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο”, σημείωσε. "Το Συντηρητικό κόμμα προχώρησε γρήγορα και αυτό είναι τελικά μια καλή διαδικασία. Ο Cameron υποτίθεται ότι θα παραιτούνταν τον Σεπτέμβριο, ενώ τώρα βρισκόμαστε στις αρχές Ιουλίου, οπότε γιατί να χάσουμε δύο μήνες”;

"Είναι σημαντικό να υπάρξει επιτάχυνση της πολιτικής διαδικασίας στη Μεγάλη Βρετανία, έτσι ώστε η κατάσταση να είναι σαφής και η αβεβαιότητα να λάβει τέλος σύντομα”, πρόσθεσε. "Πρέπει να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν συντομότερα το πότε και το πώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο”.

A. Merkel: Να διευκρινίσει γρήγορα η Μ. Βρετανία τις προθέσεις της

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τη Βρετανία να διευκρινίσει "γρήγορα" τις προθέσεις της μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, την ώρα μάλιστα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει ήδη από αύριο το απόγευμα νέα πρωθυπουργό την Τερέζα Μέι.

"Η Βρετανία θα πρέπει να διευκρινίσει γρήγορα πως θα διαμορφώσει το μέλλον της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η Μέρκελ χθες το βράδυ κατά την υποδοχή του διπλωματικού σώματος στην ετήσια δεξίωση που γίνεται στο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος επανέλαβε ότι εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία να γνωστοποιήσει την βούλησή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, προτού μπορέσει να κινηθεί η διαδικασία.

Το ξεκαθάρισμα της πολιτικής κατάστασης στη Βρετανία πιο γρήγορα από αυτό που αναμενόταν, με την αποχώρηση ήδη από αυτήν την εβδομάδα του Ντέιβιντ Κάμερον, έχει δημιουργήσει ελπίδες σε πολλούς ευρωπαίους εταίρους ότι το Λονδίνο μπορεί να επισημοποιήσει το αίτημά του για έξοδο από την ΕΕ νωρίτερα από το αναμενόμενο, δίνοντας έτσι τέλος σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

Δεν υπάρχει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. χωρίς αποδοχή των βασικών ελευθεριών

Παράλληλα, τόνισε ότι ειδικά η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά συνεπάγεται και αποδοχή της ελευθερίας μετακίνησης του εργατικού δυναμικού. Επανέλαβε δε τη θέση της για περισσότερη ανταγωνιστικότητα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Επισήμανε ότι η ίδια επιθυμεί το Λονδίνο να παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος, αλλά διευκρίνισε ότι ταυτόχρονα «η Ε.Ε. και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη οφείλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους» και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ένωσης: «Όποιος θέλει ελεύθερη πρόσβαση, θα πρέπει επίσης ως αντάλλαγμα να αποδεχτεί όλες τις βασικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης προσώπων», δήλωσε, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από Βρετανούς πολιτικούς, να διατηρήσει η Βρετανία την πρόσβασή της στην αγορά της Ε.Ε. ακόμη και για τον οικονομικό της τομέα, ενώ θα περιορίζει τον αριθμό Ευρωπαίων που θα εισέρχονται στη χώρα τους.

Η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Βρετανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και έκανε λόγο για «ορόσημο», αλλά πρόσθεσε ότι η ίδια είναι πεπεισμένη πως η Ε.Ε. είναι αρκετά ισχυρή ώστε να το ξεπεράσει. Εναπόκειται τώρα στην Βρετανία να ενημερώσει επισήμως την E.Ε. για την επιθυμία της να αποχωρήσει, επανέλαβε η καγκελάριος, τονίζοντας ότι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο εφόσον θα έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από το Λονδίνο.

Αναφερόμενη πάντως στο μέλλον την Ε.Ε. μετά το Brexit, η Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι «27» δεν μπορούν να συνεχίσουν σα να μη συνέβη τίποτα και σημείωσε ότι «πρέπει να αναλογιστούμε από κοινού ποια μαθήματα θα πάρουμε» για την μελλοντική διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης. «Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, να ενισχύσουμε την έρευνα και την καινοτομία σε τομείς που έχουν προοπτική, όχι μόνο για να μην μείνουμε πίσω, αλλά και για να θέσουμε ευρωπαϊκά στάνταρντς», δήλωσε η καγκελάριος και κατέληξε τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές και σταθερή δημοσιονομική κατάσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς