Π. Μοσκοβισί: Ενισχυμένη και σφιχτή εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος

Π. Μοσκοβισί: Ενισχυμένη και σφιχτή εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος

Η ενισχυμένη εποπτεία είναι είναι το πιο πιθανό εργαλείο που θα εφαρμοστεί για την Ελλάδα, ξεκαθαρίζει ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι η χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις «όχι μόνο φέτος, ούτε για τα επόμενα χρόνια, αλλά μεσοπρόθεσμα».

"Θα είναι μια πιο σφιχτή εποπτεία απ'' ότι οι κανονικές μεταμνημονιακές εποπτείες, αλλά ποιοτικά διαφορετική από αυτή που έζησε η Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια", είπε ο Π. Μοσκοβισί επισημαίνοντας πως το πρόβλημα του χρέους είναι εδώ για να μείνει για πολύ καιρό, ακόμα και αν το αντιμετωπίσουμε με ισχυρά μέτρα ελάφρυνσης. Για αυτό τον λόγο «πρέπει να διαβεβαιωθούν οι επενδυτές και οι δανειστές ότι η Ελλάδα θα επιμείνει σε υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές για πολύ καιρό και θα τηρήσει την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος». 

"Ο τελικός κριτής θα είναι οι αγορές. Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αξιόπιστες, τα προβλήματα θα προκύψουν από τις αγορές. Αυτό που θέλω να δω είναι την Ελλάδα να γίνεται κανονικό μέλος της Ευρωζώνης", ανέφερε γλαφυρά ο Γάλλος επίτροπος.

"Αν η Ελλάδα τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, τότε όλοι οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν το δικό τους. Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιέχει σημαντικά εμπροσθοβαρή μέτρα που οι αγορές θα κρίνουν ως αξιόπιστα", είπε ο Π. Μοσκοβισί.

«Βασικό ζήτημα η εφαρμογή των προαπαιτούμενων, όχι η συμμετοχή του ΔΝΤ»

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Μοσκοβισί θεωρεί ότι δεν είναι αυτό το βασικό ζήτημα, αλλά η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης: «Ελπίζω οι ελληνικές αρχές να αφοσιωθούν με όλη τους την προσοχή και ενέργεια στα 88 προαπαιτούμενα. Νομίζω πως αυτά τα εμπροσθοβαρή μέτρα είναι το καθοριστικό στοιχείο, αυτό που περιμένουν οι αγορές», ξεκαθάρισε

«Είναι στα χέρια του ΔΝΤ να αποφασίσει αν πρόκειται να ενεργοποιήσει ή όχι το πρόγραμμά του. Ειλικρινά αυτή τη στιγμή φαίνεται αβέβαιο, καθώς το πρόγραμμα θα λήξει σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες. Αυτό που έχει σημασία είναι το ΔΝΤ να βεβαιωθεί ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνήσουμε είναι αρκετά για να εγκρίνει τη συμφωνία και αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», αναφέρει ο Π. Μοσκοβισί.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 21 Ιουνίου» 

«Η επίτευξη συμφωνίας στις 21 Ιουνίου θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου ότι τα πράγματα είναι εντός χρονικού πλαισίου, ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο και ότι βαδίζουμε σε ένα δυνατό μέλλον για την Ευρωζώνη. Από τις συνομιλίες που έχω με τον πρόεδρο του Eurogroup M. Σεντένο, με τους υπουργούς Οικονομικών των άλλων κρατών-μελών, με τους θεσμούς ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ, όλοι βαδίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει. Σίγουρα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να το κάνουμε 10 μέρες από σήμερα, δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά θα φτάσουμε στον στόχο μας αν όλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων.

«Δεν ανησυχώ για αναταραχή εξαιτίας της Ιταλίας»

«Θέλω να στείλω ένα καθησυχαστικό μήνυμα για την Ιταλία. Οι πρώτες κιόλας επαφές που είχα –μίλησα στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών την Παρασκευή – δείχνουν ότ είναι αφοσιωμένη στην Ευρωζώνη και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο κοινό μας πλαίσιο. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπω σήμερα ότι οι αγορές είναι καθησυχαστικές για την Ιταλία, καθώς ξεκινάμε έναν θετικό διάλογο με την ιταλική κυβέρνηση. Η οικονομική μας ιστορία πάντα ήταν δύσκολη και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο μπορεί να έχει επίδραση σε όλους μας. Γι' αυτό να μην ξεχωρίζουμε την Ελλάδα. Αν υπάρξουν γεωπολιτικές αναταραχές θα είναι για όλους μας. Ας μην κάνουμε εικασίες για το χειρότερο σενάριο».