Παραδοχή Τσακαλώτου ότι οι Θεσμοί ζητούν νέα μέτρα για τη διετία 2019-2020

Παραδοχή Τσακαλώτου ότι οι Θεσμοί ζητούν νέα μέτρα για τη διετία 2019-2020

Σκληρή κριτική στη στάση που τηρούν οι Θεσμοί, με φόντο την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα στη συνέχεια, άσκησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο "Greece and the global disruptive environment". 

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε και επίσημα ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν νέα μέτρα για την περίοδο 2019-2020, λέγοντας ότι ενώ το ΔΝΤ συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, ζητάει νέα μέτρα στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν πίσω από το στόχο του 3,5%. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ από το υφιστάμενο επίπεδο του 3,5%  από το 2019 και η διαφορά να κατευθυνθεί στην ελάφρυνση των βαρών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

«Ορισμένες χώρες λένε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητά της», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι σε θέση να μειώσει τους φόρους, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο κ. Τσακαλώτος προτείνει να συμφωνηθεί η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%, από 3,5% και παράλληλα να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από τη διαφορά του 1%, θα ξοδευτεί για την ελάφρυνση φόρων και εισφορών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη μείωση του λαθρεμπορίου κλπ, θα χρησιμοποιηθεί για κοινωνικούς σκοπούς, όμως η μείωση των πλεονασμάτων θα αφορά μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν συμφωνήσουμε με τους Θεσμούς σε αυτή την πρόταση, τότε μπορούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε τον επόμενο μήνα «τον πιο σημαντικό από τον Ιούλιο του 2015» και στάθηκε σε 3 παραμέτρους που θα κρίνουν τη συνέχεια: α) την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, β) τους δημοσιονομικούς στόχους και γ) τα μέτρα για το χρέος. 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου είναι χωρίς προηγούμενο, σχεδόν σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και της πολιτείας. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αντιρρήσεις για την ποσότητα και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων αλλά δεν καταλαβαίνω αυτόν τον σκεπτικισμό», συμπλήρωσε. 

Για την πιθανότητα νέων μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο και δεν μπορεί επειδή υπάρχει διαφωνία Ευρωπαίων - ΔΝΤ να ληφθούν και άλλα μέτρα. 

Οι τρεις παράμετροι θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να δέσουν μαζί μετά τις 5 Δεκεμβρίου για να καταφέρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Λίγοι άνθρωποι θεωρούν ότι η Ευρωζώνη περνάει χρυσές στιγμές και ένας από τους λόγους είναι ότι συνηθίζουν να κλωτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτων, όπως λένε οι Αμερικανοί. Αν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα θα είναι κακό για ολόκληρη την Ευρώπη, κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος. 

Κ. Μαριόλης