Παρέμβαση της Κύπρου στον ΟΗΕ για την ΑΟΖ

Παρέμβαση της Κύπρου στον ΟΗΕ για την ΑΟΖ

Με επίσημη παρέμβαση στον ΟΗΕ η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε την απαράδεκτη προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει  κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να εξαπολύσει απειλές όχι μόνο εναντίον της Λευκωσίας αλλά και  των μεγάλων εταιριών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για πραγματοποίηση ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυπριακή αυτή παρέμβαση με την οποία επίσης δηλώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να υποκύψει στις τούρκικες απειλές και θα συνεχίσει τις έρευνες για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έρχεται σε μια στιγμή που αναμένεται η κορύφωση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ενώ η Άγκυρα υιοθετεί σκληρή γραμμή.

Με επιστολή του της 5ης Αυγούστου  2016 που δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών(Α/70/1008), ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Νίκος Αιμιλίου απορρίπτει πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που εκδόθηκε με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Τουρκικό ΥΠΕΞ είχε εκτοξεύσει απειλές εναντίον της Κύπρου και των ξένων εταιριών που συμμετείχαν, προβάλλοντας ισχυρισμού ότι μέρος του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ επικαλύπτει την ...τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι η Κύπρος δεν έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων μέχρις ότου επιλυθεί το κυπριακό.

Στην επιστολή του ο κύπριος διπλωμάτης εκφράζει την «τεράστια ανησυχία» της Λευκωσίας για την δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ (2 Αυγούστου 2016) που όπως επισημαίνει αφορούν: «την επανάληψη των απαραδέκτων και νομικά αβάσιμων ισχυρισμών και έκφραση  της συνεχιζόμενης προκλητικής και αποσταθεροποιητικής προσέγγισης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Κύπριος διπλωμάτης επισημαίνει ότι στην δήλωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβάλλει ανεδαφικές διεκδικήσεις σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ και προβαίνει σε προειδοποιήσεις και απειλές εναντίον των ξένων πετρελαϊκών εταιριών που πήραν μέρος στον διαγωνισμό του Τρίτου Γύρου αδειοδοτήσεων.

Η Λευκωσία μέσω του Ν. Αιμιλίου δηλώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία  ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της, βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και ότι ο Τρίτος Γύρος αδειοδοτήσεων  προκηρύχτηκε  με δημοσίευση στην  Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Μαρτίου 2016 με μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλλουν προσφορές.

Η στάση της Τουρκίας αντανακλά την αυθαίρετη ερμηνεία των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων και είναι εντελώς αβάσιμες και στερούνται κάθε νομικής βάσης. Τέτοιες συμπεριφορές συνιστούν περαιτέρω απόδειξη της συνεχιζόμενης άρνησης συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο και των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ (κυρίως τις  541 (1983) και 550 (1984).

Η Κύπρος ως κυρίαρχο μέλος των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να ασκεί με νόμιμο τρόπο όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο τόσο στην χερσαία όσο και στην θαλάσσια επικράτεια της, συμπεριλαμβανομένων  των κυριαρχικών δικαιωμάτων της  στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα όπως τις εγγυάται  η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας(που επικυρώθηκε από την Κύπρο το 1988.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για την «προστασία των δικαιωμάτων τω Τουρκοκυπρίων» η Λευκωσία δηλώνει ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα  την «προστασία των δικαιωμάτων  των Τουρκοκυπρίων».

Η Λευκωσία δηλώνει και πάλι με έμφαση ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει σε όλους τους πολίτες της Κύπρου και ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων θα εξυπηρετηθούν καλύτερα  στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού που θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους  να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ευημερίας και στο πλαίσιο αυτό  η εξόρυξη  των υδρογονανθράκων της Κύπρου θα ωφελήσει  όλους τους κύπριους και θα εγγυηθεί ένα ακμάζον μέλλον.

Η Λευκωσία επισημαίνει ακόμη, ότι η Τουρκία αντί να εκτοξεύει απειλές και να υιοθετεί θέσεις που είναι σε αντίθεση  με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να υιοθετήσει μια ειλικρινά εποικοδομητική στάση  για την επίλυση του κυπριακού.

Η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει επίσης ότι θα συνεχίσει να ασκεί  και να προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνα και εξόρυξη  των φυσικών πηγών της  εντός της ΑΟΖ σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας χρησιμοποιώντας κάθε ειρηνικό μέσο που έχει στην διάθεση της.

Η Τουρκία «οφείλει να αντιληφθεί πλήρως  την απόλυτη αναγκαιότητα  να αποφεύγει προκλητικές δημόσιες δηλώσεις και να συμμορφώνεται με την διεθνή νομιμότητα  και τις υποχρεώσεις της  σύμφωνα με την Χάρτα του ΟΗΕ, να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ και να συμβάλλει χειροπιαστά  στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού» καταλήγει η κυπριακή επιστολή που δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών...