«Petro», η τελευταία ελπίδα του Maduro για να βγάλει τη Βενεζουέλα από την κρίση

«Petro», η τελευταία ελπίδα του Maduro για να βγάλει τη Βενεζουέλα από την κρίση

Οι αρχές της Βενεζουέλας ξεκίνησαν επισήμως σήμερα την πώληση 82,4 εκατομμυρίων petros, ένα νέο ψηφιακό νόμισμα που βασίζεται στα αποθέματα πετρελαίου της χώρας και έχει στόχο να καταπολεμήσει «το οικονομικό μπλόκο» που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Telesur, συνολικά θα εκδοθούν 100 εκατ. petros, αξίας πάνω από 6 δισ. δολάρια, ενώ η «τιμή αναφοράς» του ψηφιακού νομίσματος ορίστηκε στα 60 δολάρια, όμως θα υπόκειται σε διακυμάνσεις.

O αντιπρόεδρος Tareck El Aissami ανακοίνωσε από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας την έναρξη της πώλησης του κρυπτονομίσματος αυτού, η αξία του οποίου είναι ίση με αυτή ενός βαρελιού πετρελαίου. Το νέο αυτό νόμισμα «θα φέρει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στη διεθνή και εθνική αγορά», τόνισε ο El Aissami.

«Οι μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρείες blockchain στον κόσμο είναι με τη Βενεζουέλα, πρόκειται να υπογράψουμε συμφωνίες», δήλωσε ο Maduro. «Πριν από έξι εβδομάδες ανακοίνωσα τη δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος της Βενεζουέλας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είχε εργαστεί για να ξεκινήσει η πώληση του νομίσματος.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε παρουσιάσει την πρωτοβουλία αυτή στις αρχές Δεκεμβρίου και είχε διαβεβαιώσει ότι το κρυπτονόμισμα αυτό θα της επιτρέψει «να στραφεί προς νέες μορφές διεθνούς χρηματοδότησης», προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη χώρα.

Η Ουάσινγκτον απαγορεύει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της να αγοράζουν κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας, αλλά και του πετρελαϊκού ομίλου PDVSA.

Σύμφωνα με το CNBC, στόχος του Maduro είναι να προσπαθήσει να βγάλει την Βενεζουέλα από τον οικονομικό βούρκο στον οποίο βρίσκεται. Ωστόσο ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα είναι πως η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν φημίζεται για τη διαφάνεια και την ελευθερία για τους πολίτες της, γεγονός που προκαλεί αμφιβολίες και ανησυχία στην αγορά.

Όπως ανέφερε ο Harry Colvin, διευθυντής και οικονομολόγος στην Longview Economics, «η Βενεζουέλα είναι γνωστή για υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων στο παρελθόν, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας μόλις δημιούργησε υπερπληθωρισμό. Φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν προβλήματα εμπιστοσύνης και διαφάνειας», ανέφερε.