Πίνδος: Στην κορυφή του αγροτοδιατροφικού τομέα με νέες επενδύσεις

Πίνδος: Στην κορυφή του αγροτοδιατροφικού τομέα με νέες επενδύσεις

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το επενδυτικό πρόγραμμα του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πίνδος, εν μέσω βραβεύσεων από την Ε.Ε. για τις καινοτομίες και τη βιώσιμη λειτουργία, αλλά και νέας έγκρισης κονδυλίων για την επέκταση της μονάδας ελευθέρας βοσκής και της γραμμής των ψημένων προϊόντων.

Μιλώντας στο Liberal στο περιθώριο του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας την περασμένη Παρασκευή στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Πίνδος κ. Λάζαρος Τσακανίκας, επισήμανε πως «εγκρίθηκε από πρόγραμμα της Ε.Ε. νέο κονδύλι 1,2 εκατ. ευρώ για επέκταση επενδύσεων».

πίνδοσ

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κονδύλι εγκρίθηκε αποκλειστικά για την επέκταση της μονάδας που παράγει κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, τη μονάδα αλλαντικών ελευθέρας βοσκής, αλλά και την επέκταση της μονάδας ψημένων, με απώτερο στόχο το «άνοιγμα» της αγοράς στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.

Θυμίζουμε πως ο συνεταιρισμός την τετραετία 2019 – 2022 θα υλοποιήσει επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αφορούν την ανέγερση νέων μονάδων, τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών του μέσων καθώς και των κέντρων διανομών. Παράλληλα, μπαίνει σε νέες αγορές και καινούρια προϊόντα, θέλοντας να κρατήσει την ηγετική του θέση στην ελληνική αγορά και να επεκτείνει τις εξαγωγές του.

Η Πίνδος είναι η leader πτηνοτροφική μονάδα της χώρας με μερίδιο αγοράς άνω του 32%, αποτελεί την κορυφαία βιομηχανία στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενώ είναι – βάσει κύκλου εργασιών και εργαζομένων – μέσα στις δέκα κορυφαίες επιχειρήσεις τροφίμων της Ελλάδος.

Ανδρέας Δημητρίου: Θα πλησιάσει τα 300 εκατ. ευρώ ο τζίρος το ''19

Μιλώντας στο βήμα του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πίνδος κ. Ανδρέας Δημητρίου, εκτίμησε ότι οι πωλήσεις του Συνεταιρισμού στη χρήση του 2019 θα ανέλθουν στα 270 εκατ. ευρώ, συν τα 25 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από τη θυγατρική Αγροζωή.

πίνδοσ

Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό για να δείξει την ανάπτυξη που επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια, ο κ. Δημητρίου τόνισε πως το 2016 ο κύκλος εργασιών της Πίνδος ήταν στα 209 εκατ. ευρώ, το 2017 έφτασε στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 έφτασε στα 250 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι στις εξαγωγές οι επιδόσεις του Συνεταιρισμού είναι ακόμη χαμηλές, καθώς μόλις 6 εκατ. ευρώ το 2016 και 6,580 εκατ. ευρώ το 2018 ήταν ο τζίρος που ήρθε από αυτές. Επίσης τόνισε ότι η Πίνδος έχει ενεργητικό 137 εκατ. ευρώ, 34 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, ενώ τα δάνεια είναι στα 49 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για το επενδυτικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Πίνδος τόνισε ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει εύλογα οι αγορές γίνονται πιο απαιτητικές στην επιλογή των προϊόντων που καταναλώνουν. Γι'' αυτό η Πίνδος θα επενδύσει 11,2 εκατ. ευρώ σε επενδυτικά προγράμματα, 8 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την επέκταση του πτηνοσφαγίου, 3,5 εκατ. ευρώ για τη μονάδα των έτοιμων – ψημένων προϊόντων και 2 εκατ. ευρώ για την ανανέωση υποδομής στα μεταφορικά μέσα.

Επισήμανε πως το 2016 η Πίνδος είχε μερίδιο αγοράς 27,5% στην εγχώρια αγορά κατανάλωσης (ελληνικού) κοτόπουλου, το 2017 έφτασε στο 30%, ενώ το 2018 βγήκε με μερίδιο αγοράς 32%. Παράλληλα, σημείωσε πως συνολικά στην Ήπειρο παράγεται το 70% των κοτόπουλων στην Ελλάδα. Ο αριθμός των εργαζομένων για το 2018 ανήλθε σε 1.132 έναντι 1.050 το 2017. Συνολικά κατά την τελευταία τριετία ο ΑΠΣΙ Πίνδος έχει δημιουργήσει περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας.

Το 43% των συνεταιριστών είναι γυναίκες

Μιλώντας για το εκτόπισμα της Πίνδος, ο κ. Δημητρίου τόνισε πως «έχει μια ιστορία και μια σύνδεση τριών γενιών πτηνοτρόφων, το 43% των συνεταιριστών είναι γυναίκες, ενώ διαθέτει συνολικά 500.000 τ.μ. πτηνοτροφικές μονάδες και 4.000 τ.μ. ψυκτικές εγκαταστάσεις.

Παράγει πάνω από 200 κωδικούς προϊόντων από κοτόπουλο, αλλαντικά και άλλα, διαθέτει 7.000 σημεία πώλησης, με 19 κέντρα logistics και περίπου 200 ιδιόκτητα φορτηγά – ψυγεία. Διαθέτει 19 υποκαταστήματα σ'' όλη την Ελλάδα, παράγει 800 χιλ. κοτόπουλα εβδομαδιαίως, ενώ το φυραματοποιείο παράγει 40 μετρικούς τόνους την ώρα.

πίνδος

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, η επιτυχία του Συνεταιρισμού οφείλεται στο ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οι παραγωγοί συμμετέχουν σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες, κάθε χρόνο γίνονται δύο γενικές συνελεύσεις, ενώ κάθε τέσσερα χρόνια τα μέλη εκλέγουν το 15μελές διοικητικό συμβούλιο. Η Πίνδος έχει ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες διαδικασίες της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, λειτουργώντας σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου.

Η Πίνδος είναι leader και πρωτοπόρα και στη βιώσιμη λειτουργία

Η Πίνδος έχει τη μεγαλύτερη πτηνοτροφική μονάδα στην Ελλάδα, διαθέτει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή σε όλα τα επίπεδα, τροφή, εκκόλαψη, μεγάλωμα, σφαγεία, επεξεργασία, τυποποίηση και  διανομή. Μάλιστα, από το 1987 ο Συνεταιρισμός έχει καταργήσει τους μεσάζοντες.

Πρώτη η Πίνδος έφερε στην Ελλάδα καινοτομίες όπως τα τεμαχισμένα κοτόπουλα, τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, τα ψημένα προϊόντα, τα αλλαντικά από κοτόπουλο κ.λπ.

πίνδος

Πρώτη προχώρησε σε κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, διαθέτει υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, ενώ η μονάδα καύσης αδρανοποιημένων αποβλήτων του πτηνοσφαγείου της, για την παραγωγή ενέργειας, είναι μοναδική στην ελληνική πτηνοτροφία. Επίσης διαθέτει ειδική εργοστασιακή μονάδα που μετατρέπει τα απόβλητα των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε οργανικό και βιολογικό λίπασμα.

Μικροβιολογικό εργαστήριο, έρευνα και πιστοποίηση

Ο Συνεταιρισμός διαθέτει δικό του μικροβιολογικό εργαστήριο όπου απασχολείται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό - αναγνωρισμένο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -  που πραγματοποιεί ποιοτικούς ελέγχους σε κάθε στάδιο παραγωγής. Για το λόγο αυτό διαθέτει 52 σύγχρονα εργαστηριακά όργανα, ενώ έχει εναρμονίσει τις λειτουργίες σύμφωνα με τα συστήματα ποιότητας ISO 22000. Επίσης, έχει συνεργασίες με Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα (όπως το Ινστιτούτο Παστέρ) της Ελλάδας και του εξωτερικού, βγάζοντας 1.200 αποτελέσματα κάθε μήνα.