Πληθωρισμός και κλιματική αλλαγή
Shutterstock
Shutterstock

Πληθωρισμός και κλιματική αλλαγή

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς το θερμότερο έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας από τότε που υπάρχουν αξιόπιστες μετεωρολογικές μετρήσεις δηλαδή από το 1850. Μέχρι και σήμερα η μέση αύξηση της θερμοκρασία εδάφους κινείται σε επίπεδα ρεκόρ όλους τους μήνες του έτους και είναι σταθερά πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου από τα μέσα επίπεδα των θερμοκρασιών της προ-βιομηχανικής εποχής.

Ανεξάρτητα με το αν οι μεγάλες αυτές ανωμαλίες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι σημαντικές. Αφενός διανύουμε μια περίοδο όπου η λειψυδρία απειλεί μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις αφετέρου τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει επίπεδο έντασης, έχουν γίνει πιο καταστροφικά και επηρεάζουν υποδομές και μετακινήσεις πληθυσμών. 

Η επίδραση των φαινομένων δεν περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο. Η λειψυδρία για παράδειγμα δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα και την ποσότητα της αγροτικής παραγωγής αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Στη διώρυγα του Παναμά, στους πλωτούς ποταμούς Ρήνο και Μισισιπής το ύψος της στάθμης των υδάτων για παράδειγμα εξαρτά την ομαλή διακίνηση φορτίων. Η έρευνα των Serhan Cevik και Gyowon Gown του ΔΝΤ παρατηρώντας δεδομένα από το παρελθόν εξετάζει πως οι ακραίες θερμοκρασίες επιδρούν στην οικονομία των ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Ε.Ε., Ιαπωνία και Κορέα. Καταλήγει ωστόσο σε ένα συμπέρασμα που έχει ενδιαφέρον: Οι υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν ανασταλτικά στην αύξηση των τιμών. Και να γιατί: 

  • Οι υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα μειώνουν τις ανάγκες παροχής ενέργειας για θέρμανση. Βέβαια, το καλοκαίρι υπάρχουν ανάγκες ενέργειας για τη μείωση της θερμοκρασίας ωστόσο η ζήτηση μεταξύ των δύο περιόδων είναι σαφώς πιο ισχυρή τους χειμώνα αφού στη μεγάλη πλειοψηφία τους τα σπίτια σε ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Β. Ευρώπη και Ιαπωνία δεν έχουν κλιματισμό. 
  • Σε περιοχές με χαμηλές ή μέσες θερμοκρασίες, οι υψηλότερες θερμοκρασίες παρατείνουν την καλλιεργητική περίοδο και αυξάνουν την αγροτική απόδοση, αυξάνοντας έτσι την προσφορά και μειώνοντας τις τιμές των τροφίμων. Αυτό συμβαίνει λιγότερο στις ΗΠΑ, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε λειψυδρία σε μεγάλα γεωργικά κέντρα όπως η Καλιφόρνια και η Φλόριντα (φρούτα, εσπεριδοειδή).
  • Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μειώνουν τη δραστηριότητα της οικονομίας επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να εργαστούν εύκολα στο εξωτερικό περιβάλλον (ή πρέπει να κάνουν περισσότερα διαλείμματα), γεγονός που επηρεάζει την απόδοση στις κατασκευές ή σε άλλους παρεμφερείς τομείς. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο παραγωγικοί στη ζέστη επειδή είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πτώση της οικονομικής παραγωγής σε υψηλές θερμοκρασίες, και συνεπώς πτώση της ζήτησης και του πληθωρισμού επίσης.

Η μελέτη βέβαια στο σύνολο της δείχνει ότι εν τέλει η αύξηση της θερμοκρασίας έχει αθροιστικά αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Και η επιθυμία να αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη για να μειώνεται ο πληθωρισμός ισοδυναμεί με το να εύχεται κάποιος μαθητής να γίνει πυρηνικό ατύχημα προκειμένου να μείνουν κλειστά τα σχολεία.