Η πραγματική κατάσταση της ρωσικής οικονομίας
Shutterstock
Shutterstock

Η πραγματική κατάσταση της ρωσικής οικονομίας

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, με επικεφαλής τη διοικητή Elvira Nabiullina, δημοσίευσε σύσταση προς τα πιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες που παρέχουν δάνεια στη χώρα στην οποία ζητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να αναστείλει το αίτημα για πληρωμές στεγαστικών δανείων και άλλες μορφές εκταμίευσης προς τους πολίτες που θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της χώρας.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη μερική κινητοποίηση της Ρωσίας την προηγούμενη εβδομάδα, καλώντας 300.000 εφέδρους μεταξύ των πολιτών. Μια κίνηση που πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση απ' ότι είχε διαβεβαιώσει ο ίδιος ο πολιτικός αρχηγός τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όταν, μέσω της φωνής του TASS, του κρατικού πρακτορείου Τύπου, θέλησε να καθησυχάσει τον πληθυσμό ότι δεν θα καλούσε ποτέ τους εφέδρους, για αυτό που οι Ρώσοι αποκαλούν «ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία».

Μια υπόσχεση, που δεν τηρήθηκε, που είχε ήδη αναδείξει τον βαθύ φόβο των Ρώσων να πολεμήσουν στην Ουκρανία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις διεθνείς πτήσεις χωρίς επιστροφή από τη Μόσχα , που εξαντλήθηκαν σύντομα τις αμέσως επόμενες ημέρες της κλήτευσης.

Ποια είναι η πραγματική κατάσταση της ρωσική οικονομίας;

Αλλά η στρατιωτική στρατηγική αυτούς τους μήνες του πολέμου στην Ευρώπη δεν έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα προς το παρόν. Η Μόσχα, η οποία συνεχίζει να μειώνει το κόστος του χρήματος, επισημαίνοντας τις υψηλές τιμές στις οποίες πωλούνται φυσικό αέριο και πετρέλαιο που γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, καλύπτει μια οικονομία που αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα, η ίδια ρωσική εφημερίδα Kommersant έγραψε, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ότι η κυβέρνηση στη Μόσχα ετοιμάζει φόρο 1.400 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (23,3 δισεκατομμύρια ευρώ) για εταιρείες που εξάγουν πρώτες ύλες το 2023 , αυξάνοντας τους δασμούς στις εξαγωγές και τους φορολογικούς συντελεστές και στην εξόρυξη ορυκτών.  
Σημάδι, ίσως, ότι η οικονομική κατάσταση δεν λάμπει. Μια αύξηση των δασμών σε συνδυασμό με την κινητοποίηση εφέδρων, που εμποδίζει τη Μόσχα να συνεχίσει τον πόλεμο αποφεύγοντας να πληρώσει επαγγελματίες στρατιώτες, καθώς και μισθοφόρους, μπορεί να είναι  ενδείξεις  ότι η οικονομική υγεία της Ρωσίας δεν είναι πολύ καλή.

Πράγματι, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2022 θα είναι μια κακή χρονιά για τη ρωσική οικονομία. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 11 %. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΑΕΠ ΡΩΣΙΑΣ

Όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι  τα περιοριστικά μέτρα φέρνουν αποτελέσματα. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 2022 το ρωσικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών θα μειωθεί σημαντικά.

ΓΡΑΦΗΜΑ  ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα συμβουλεύει τον χρηματοπιστωτικό κόσμο «να μην επιβάλλει κυρώσεις ή πρόστιμα» σε εφέδρους που αποφασίζουν να πολεμήσουν, «να μην απαιτούν πρόωρη εκπλήρωση υποχρεώσεων, να αναστείλουν την ανάκτηση ληξιπρόθεσμων πιστώσεων, να εξαγοράσουν την υποθηκευμένη περιουσία ή έξωση ενοικιαστών από κλειστά σπίτια». Σύμφωνα με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, «εξαρτώμενοι συγγενείς τέτοιων δανειοληπτών» δικαιούνται επίσης αυτή τη μεταχείριση.
Επιπλέον, οι τράπεζες και οι δανειστικές εταιρείες «δεν πρέπει να θεωρούν αυτή την αναδιάρθρωση ως παράγοντα που θα επιδεινώσει την πιστωτική ιστορία του υποκειμένου. Στο μέλλον, αυτές οι ειδικές αναστολές αποπληρωμής δανείων ενδέχεται να θεσπιστούν με νόμο», υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ρωσίας.

Στόχευση στην τεχνολογική ανεξαρτησία

Εν τω μεταξύ, στις 22 Σεπτεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ, ανακοίνωσε ότι το επίπεδο τεχνολογικής ανεξαρτησίας της Ρωσίας στον τομέα του εξοπλισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί στο 80% έως το 2025 από 60% που είναι σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου μίλησε κατά τη διάρκεια μιας ολομέλειας του Φόρουμ Πετρελαίου και Αερίου της Tyumen.

«Αναμένουμε να φτάσουμε σε παραμέτρους πιο κοντά στο 80% της τεχνολογικής ανεξαρτησίας μέχρι το 2025. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για αυτό. Όπως είπα, τα θεμέλια έχουν δημιουργηθεί και θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά με εταιρείες», είπε ο Manturov.

«Ξεκινήσαμε το 2014 με επίπεδο τεχνολογικής ανεξαρτησίας λίγο πάνω από 40% για τη μηχανική πετρελαίου και φυσικού αερίου συνολικά. Και σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά: είναι μια τεχνολογική ανεξαρτησία 60%», υπογράμμισε ο Ρώσος πολιτικός.

Εν κατακλείδι, οι αξιωματούχοι της Ευρώπης, επιμένουν ότι αν και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να δούμε τον αντίκτυπο ορισμένων από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα λειτουργούν ήδη όπως αναμενόταν και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά μέσω των οικονομικών δεικτών.