Ποια είναι τα δύο φαβορί για την Εθνική Ασφαλιστική

Ποια είναι τα δύο φαβορί για την Εθνική Ασφαλιστική

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Αν όλα κυλήσουν ομαλά η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία θα αλλάξει χέρια μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς η διαδικασία πώλησης οδεύει προς την τελική ευθεία, αν και σε «πολεμικό» κλίμα, λόγω των έντονων αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζόμενων της εταιρείας.

Οι δεσμευτικές προσφορές από τους «μνηστήρες» που φτάνουν στην τελική φάση του διαγωνισμού αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβληθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ήτοι μέχρι τις 28 Μαρτίου. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, καθώς οι φωνές από εργαζόμενους και… στελέχη της κυβέρνησης δεν εισακούστηκαν.

Όμως, μπορούσε η Εθνική Ασφαλιστική να παραμείνει περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής Τράπεζας; Η αλήθεια είναι ότι η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης, να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πώληση του συνόλου των μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων. Και σε αυτές δεσπόζει η Εθνική Ασφαλιστική.

Όπως ακριβώς συνέβη και με την Finansbank, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει, παρά τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών και τις «εύκολες» υποσχέσεις των πολιτικών, στην πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα. Μένει να δούμε αν στη διαδικασία θα συμμετάσχουν και οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι που συνεχίζουν μέχρι στιγμής.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του liberal.gr, σε αυτούς βρίσκονται τρία κινεζικά fund – από τα τέσσερα συνολικά που είχαν δείξει αρχικά ενδιαφέρον – και μία κοινοπραξία επενδυτών. Πρόκειται για τον κινεζικό επενδυτικό κολοσσό Fosun, δύο ακόμη κινεζικές συμμετοχές (ακούγονται τα ονόματα των Gongbao και Wintime) και την κοινοπραξία των Ελληνοαμερικανών επενδυτών John Calamos, Αριστείδη Χαλικιά και του ομίλου Exin που έχει εξαγοράσει το μερίδιο της AIG στην AIG Ελλάς. Αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πηγές προσκείμενες στη διαδικασία κάνουν λόγο για ένα «σύνθετο» deal και χρήζουν φαβορί την κινεζική Fosun και την ελληνοαμερικανική κοινοπραξία.

Όσο για το τίμημα του deal, αυτό θα επηρεαστεί – δυστυχώς- από τις τρέχουσες συνθήκες, όπως συμβαίνει με όλες τις αγοραπωλησίες που λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο της κρίσης. Διότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές γνωρίζουν το σφικτό χρονοδιάγραμμα και τις δεσμεύσεις των Ελλήνων πωλητών και δεδομένα προσπαθούν να αποκτήσουν εταιρείες με το καλύτερο δυνατό τίμημα. Όπως έχει αναφέρει το liberal.gr, με τα σημερινά δεδομένα η εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να διαμορφωθεί στα 500-700 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές βλέπουν σοβαρές προοπτικής ανάπτυξης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: στην Ελλάδα η διείσδυση του κλάδου Ζωής είναι 4 φορές χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η ασφάλιση κατοικίας βρίσκεται σε αδιανόητα χαμηλά επίπεδα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ζούμε στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης και ότι οι Έλληνες εμφανίζουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης.

Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής γίνεται ακόμα πιο ελκυστική εξαιτίας του γεγονότος ότι η εταιρεία κατέχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο και κυρίαρχη θέση στην αγορά. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει η αποκλειστική συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα για τη διάθεση των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, μία πτυχή που δίνει προστιθέμενη αξία στο deal. Σημειώνεται ότι η Εθνική δεσπόζει στον κλάδο, με μερίδιο άνω του 25% στον κλάδο Ζωής (άνω του 58% στα συνδεδεμένα με επενδύσεις προϊόντα Ζωής) και περίπου 11% στον κλάδο Ζημιών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο, μετά την απόκτηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής από τη γερμανική Ergo και την εξαγορά της Eurolife από την καναδική Fairfax του Prem Watsa.

Το who is who των δύο φαβορί

Η κινεζική Fosun ιδρύθηκε το 1992 στην Σαγκάη από πέντε συμφοιτητές και από μία επενδυτική start-up εξελίχθηκε σε έναν κολοσσό με παγκόσμια παρουσία. Τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει σημαντική επενδυτική δραστηριότητα εξαγοράζοντας εταιρείες από διάφορους κλάδους, όπως τη γαλλική Club Med, τη βρετανική Thomas Cook και την καναδική Cirque du Soleil, ενώ είναι μέτοχος και στην ελληνική Folli Follie.

Η διοίκηση της Fosun έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας και έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ενώ έχει ακουστεί και στο παλιότερα ως δυνητικός μνηστήρας της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στα τέλη του α' εξαμήνου του 2016 η Fosun είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 350 δισ. δολαρίων και τζίρο της τάξης των 28 δισ. δολαρίων. Διαθέτει συμμετοχές στην αμερικανική ασφαλιστική Ironshore, καθώς και στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο της Πορτογαλίας, Fosun Insurance Portugal (μέσω της εξαγοράς της Fidelidade).

Σε ότι αφορά το άλλο «φαβορί», ο Jonn Calamos είναι γνωστός Ελληνοαμερικανός επενδυτής και το 2016 το περιοδικό Forbes τον κατέταξε στην 258η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Αριστείδης Χαλικιάς από το 1994 κατέχει τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Intercontinental Real Estate & Development Corporation, μιας κτηματομεσιτικής εταιρείας η οποία έχει αναλάβει σχέδια αξιοποίησης ακινήτων με αξία πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η EXIN Group είναι μία νέα εταιρεία με έδρα στη Βαρκελώνη και διεθνείς βλέψεις, η οποία εξειδικεύεται στον ασφαλιστικό κλάδο και αξιοποιεί τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο σύναψε συνεργασία με την N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε. και την AIG για την εξαγορά του ποσοστού συμμετοχής της AIG στην AIG Ελλάς.