Ποιοι δεν θέλουν την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής;

Ποιοι δεν θέλουν την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Κάθε φορά που η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής καταλήγει σε ναυάγιο, τα χαμόγελα ορισμένων κύκλων τόσο στις τάξεις της εταιρείας, όσο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι κάτι παραπάνω από αισθητά.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι «βολεμένοι» και κάποια κυβερνητικά στελέχη που μονίμως αντιδρούν σε όσα έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες, δεν θέλουν να δουν τη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας να αλλάζει χέρια διότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό της. Από τη διοικητική δομή, σε πρώτη φάση, μέχρι τον ευρύτερο τρόπο λειτουργίας, σε βάθος χρόνου, οι αλλαγές θα αγγίξουν τους πάντες. Εύλογα, λοιπόν, όσοι έχουν συνηθίσει να λύνουν και να δένουν, συντηρώντας μία χρόνια κατάσταση και πάντα υπό την ανοχή της κυβέρνησης, δεν επιθυμούν την πώληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους παράγοντες της Gongbao και εκτιμάται πως μέσα στον Ιούλιο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την ολοκλήρωση του deal. Αν ναυαγήσει και αυτή η συναλλαγή, τότε θα εξαντληθούν τα περιθώρια για διάθεση του ποσοστού μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Καλώς ή κακώς, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής πρέπει να ολοκληρωθεί βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης μέσα στο 2018 και αποτελεί στην ουσία μία «θυσία» από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας στο βωμό της κρατικής στήριξης που έλαβε για να ανακεφαλαιοποιηθεί – στήριξη που ακόμη απολαμβάνει, αφού το ελληνικό δημόσιο παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Και μην βιαστεί κανείς να πει ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική γιατί δεν πιστεύει στις ξένες επενδύσεις. Διότι αρχικά την είχε «τάξει», κατά την προσφιλή του συνήθεια, στους Κινέζους όταν είχε επισκεφθεί τον ασιατικό γίγαντα πέρσι τον Μάιο, για να κλείσει επιχειρηματικά deals στο πλαίσιο του νέου δρόμου του μεταξιού. Στη συνέχεια, ωστόσο, η ηχηρή και εξόφθαλμη παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα μέσω της δήλωσης του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, έγειρε την πλάστιγγα προς το επενδυτικό σχήμα της Exin και του Ελληνοαμερικανού Τζον Κάλαμος.

Στην ουσία, ο πρωθυπουργός ήθελε με ένα... σμπάρο να ικανοποιήσει αφενός τη θέληση των Αμερικανών να κόψουν την επέλαση των Κινέζων και αφετέρου τους συνδικαλιστές της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχουν ως πάγιο αίτημα τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου της εταιρείας. Βέβαια, κανείς δεν είπε ότι αν η Exin έβρισκε τα κεφάλαια της δεσμευτικής προσφοράς θα συντηρούσε το σημερινό πρόσωπο της ασφαλιστικής, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Το τεραστίων διαστάσεων φιάσκο με τους Ελληνοαμερικανούς και την Exin, είχε αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την αγορά και σε συνδυασμό με υποθέσεις όπως αυτή της Folli Follie, όχι μόνο απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα προσελκύουν κεφάλαια που θέλουν να αγοράσουν πολύ χαμηλά ενσωματώνοντας τον σχετικό κίνδυνο. Μπορεί οι φόβοι πλέον να μην σχετίζονται με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά αφορούν την αξιοπιστία της αγοράς και τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν, με αποτέλεσμα πολύ λίγοι σοβαροί επενδυτές να ασχολούνται με τη χώρα μας.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την Fosun, η οποία πέρσι αποτελούσε το απόλυτο φαβορί για το deal με την Εθνική Τράπεζα και φέτος έκανε πίσω κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου μόνο η Gongbao έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Εθνικής είναι διατεθειμένη να εξετάσει την παραμικρή λεπτομέρεια των στοιχείων και των εγγυήσεων που προσφέρει ο κινεζικός όμιλος, για να αποφύγει μία νέα... Exin. Όμως τα περιθώρια στενεύουν και η λύση της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο δεν δείχνει να κερδίζει έδαφος.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι όποιος κι αν είναι το νέο αφεντικό της Εθνικής Ασφαλιστικής θα θελήσει να αξιοποιήσει το όνομα, την παράδοση και τη δυναμική της εταιρείας αλλά ταυτόχρονα θα προχωρήσει στον ταχύ εκσυγχρονισμό της, τόσο σε διοικητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, οι νέοι ιδιοκτήτες θα τα αλλάξουν σταδιακά όλα και σε λίγα χρόνια τίποτα δεν θα θυμίζει τη σημερινή της μορφή.

Πέρσι, μάλιστα, υπήρχαν πληροφορίες που ήθελαν παράγοντες της Fosun να περνούν από κόσκινο την ασφαλιστική με στόχο να καταρτίσουν ένα πλήρες σχέδιο ολικής μεταμόρφωσης. Μία πρόθεση που τότε είχε θορυβήσει τους... βολεμένους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν διάφορα μέσα για να μπλοκάρει το deal.

Ο εκσυγχρονισμός της ασφαλιστικής αγοράς και η τεχνολογική έκρηξη παγκοσμίως φέρνουν ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο και σε όλα τα επίπεδα, κάτι που γίνεται ολοένα περισσότερο αισθητό. Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είχαμε φανταστεί, ενώ ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα από πολυεθνικές εταιρείες αλλά και από ελληνικές θυγατρικές ξένων κολοσσών, όπως η Eurolife η οποία ανήκει στη Fairfax.

Το θέμα είναι ότι η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία έχει προσφέρει τα μέγιστα στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, παραμένει σε μία βουβή στασιμότητα που μόνο κακό κάνει στους εργαζόμενους και στο κύρος της εταιρείας, ενώ αρκετοί εκφράζουν ανησυχίες ότι μπορεί να χάσει ακόμη και την πρωτοκαθεδρία στην αγορά. Πλέον, η υπόθεση έχει ξεφύγει από το κατά πόσο τα 676 εκατ. ευρώ που προσφέρει η Gongbao είναι υψηλό τίμημα και σχετίζεται περισσότερο με την αξιοπιστία των διαδικασιών και την ομαλή συνέχεια της εταιρείας.