Ποιοι θα πληρώσουν 57 δισ. ευρώ
Shutterstock
Shutterstock
Φόροι 2023

Ποιοι θα πληρώσουν 57 δισ. ευρώ

Τα φορολογικά έσοδα του 2023 πρέπει να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022 για να βγει ο «λογαριασμός» παρά το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται. Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα (μεταφορές, σερβιρισμένος καφές, κινηματογράφοι κλπ) θα διατηρηθούν για έξι μήνες.

Η εισφορά αλληλεγγύης ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν. Ο ΦΠΑ δεν θα επιβληθεί στην οικοδομή. Αρκετοί επαγγελματίες θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος ενώ και το 2023 θα εφαρμοστούν μια σειρά από φορολογικές εκπτώσεις για όσους προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δαπάνες πληρώνοντας με ηλεκτρονικό χρήμα (π.χ πράσινες επενδύσεις, ανακαινίσεις ακινήτων για να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, πληρωμή με κάρτα σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών).

Και εγείρεται το ερώτημα: μπορούν να συγκεντρωθούν αυτά τα έσοδα με δεδομένες τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών που προαναφέρθηκαν αλλά και το γεγονός ότι το 2023 η οικονομία εκτιμάται ότι θα πατήσει φρένο;

Αυτό είναι και το μεγάλο «στοίχημα» της φετινής χρονιάς. Το να κερδηθεί είναι καθοριστικής σημασίας καθώς θα επηρεάσει και την διαδικασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και τη διαπραγμάτευση για το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Πώς θα κερδηθεί; Αν στηριχτεί η κατανάλωση και δει η «φανερή» στις φορολογικές αρχές κατανάλωση.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιλέγεται μέσα στο 2023 να υλοποιηθούν μια σειρά από μέτρα τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος: με την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι δικαιούχοι θα λάβουν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση.

Άλλα 650 εκατ. ευρώ είναι το food pass. Η αύξηση των συντάξεων φέρνει επιπλέον 1 δις. ευρώ στο εισόδημα των συνταξιούχων ενώ οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος διασφαλίζει ότι δεν θα κοπούν άλλες δαπάνες για να πληρωθούν υψηλότεροι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος. Πού αποσκοπούν όλα αυτά;

Πρώτον στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Σε μια χώρα με εκτεταμένη φοροδιαφυγή στον φόρο εισοδήματος όπως αποδεικνύεται από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται κάθε χρόνο, ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσεις περισσότερα φορολογικά έσοδα είναι να περιμένεις τα «μαύρα» να διοχετευτούν στην κατανάλωση. Με το πλέγμα μέτρων για την τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αυτή η «πίεση» γίνεται ακόμη πιο έντονη.

Από την άλλη, η αύξηση των φανερών εισοδημάτων, εκτός του ότι στηρίζει την κατανάλωση, αποδίδει και περισσότερο φόρο εισοδήματος. Από την 1η Απριλίου, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό, θα αρχίσουν να πληρώνουν παρακράτηση φόρου κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα. Επίσης, περίπου το 30% της αύξησης των συνταξιούχων θα επιστρέψει πίσω στο κράτος μέσω της αύξησης του φόρου εισοδήματος και θα καλύψει το «κόστος» από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όσο για τα κίνητρα επενδύσεων (για αγορά ακινήτων από νέους, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, για αγορά πράσινων ταξί, για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων) θα κινητοποιήσει δισεκατομμύρια επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία θα «φανούν» στην εφορία καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδότηση είναι η επένδυση να πληρώνεται με ηλεκτρονικό χρήμα και να εκδίδεται το απαιτούμενο παραστατικό.

Θα «βγει» η συνταγή που επιλέγεται και το 2023; Αν το στοίχημα κερδηθεί, το 2024 θα φέρει ακόμη περισσότερες μειώσεις φορολογικών συντελεστών καθώς πολιτική που αποδίδει κέρδη, δεν αλλάζει.