Ποιος είναι ο... θησαυρός που είδαν στην Κορρές οι ξένοι

Ποιος είναι ο... θησαυρός που είδαν στην Κορρές οι ξένοι

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Όταν στη συνέντευξή του στο Liberal τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Γεώργιος Κορρές τόνιζε ότι τα 6.500 βότανα που ευδοκιμούν στην Ελλάδα, μπορούν να γίνουν η νέα… βαριά βιομηχανία της χώρας, σίγουρα, ήξερε τι έλεγε.

Και τούτο διότι, όπως ο ίδιος σημείωνε στην ίδια συνέντευξη, «παγκόσμια τα πολύ μελετημένα βότανα είναι λιγότερα από 200, ενώ μόνο στην Ελλάδα έχουμε 6.500, εκ των οποίων τα 1.200 είναι ενδημικά. Χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία έχουν διψήφιο αριθμό ενδημικών φυτών. Οι προοπτικές είναι ξεκάθαρες. Μακάρι να είχαμε 1.000 φορές μεγαλύτερη παραγωγή».

Τα ανωτέρω απαντούν γιατί μεγάλα διεθνή επενδυτικά σχήματα βλέπουν… κρυμμένο θησαυρό στην ελληνική αυτή εταιρεία που ξεκίνησε από ένα φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας και πλέον διανέμει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες.

Αυτό λοιπόν που είδαν η Morgan Stanley και η κινεζική Profex που χθες ανακοινώθηκε ότι θα εξαγοράσουν έως και το 70% της ελληνικής εισηγμένης, είναι ότι οι προοπτικές της Κορρές δεν έχουν… ταβάνι.

Οι προοπτικές σ' αυτόν τον τομέα είναι τεράστιες. Ο ευρύτερος τομέας της υγείας και της ατομικής περιποίησης αναπτύσσεται ραγδαία, πάντα προς την πλευρά των φυσικών προϊόντων, με πρώτες ύλες προερχόμενες από τη… μάνα γη.

Η μεγάλη αγορά της Κίνας και το DNA του Γ. Κορρέ

Όπως επισημαίνουν στο Liberal κύκλοι της Κορρές, αυτή η συμφωνία δεν αλλάζει επ' ουδενί τη φιλοσοφία της εταιρείας, δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της, ούτε την καθιστά «ψυχρή» πολυεθνική… Αυτό που είδαν οι ξένοι επενδυτές είναι οι τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που έχει η ελληνική «βιομηχανία» φυσικών παρασκευασμάτων, με πρώτη ύλη τη μοναδική εγχώρια βιοποικιλότητα.

Στόχος είναι, αυτό που γίνεται πετυχημένα εδώ και 21 χρόνια, να γίνει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και κλίμακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος είναι τα επενδυτικά κεφάλαια να αποτελέσουν το μέσο για την περαιτέρω επέκταση των πετυχημένων «συνταγών» της Κορρές, σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.

Οι Morgan Stanley και Profex επενδύουν στην… προίκα της γνώσης και στο know how του Γ. Κορρέ, που έχει το… DNA για το πώς πολλά φυσικά βότανα της ελληνικής υπαίθρου μπορούν να γίνουν (έτοιμα) ωφέλημα προϊόντα για εκατομμύρια καταναλωτές ανά τον κόσμο.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της Κορρές, πλέον η εταιρεία αλλάζει επίπεδο, αποκτά ισχυρούς partners που θα τη βοηθήσουν να επεκταθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα στις ξένες αγορές και ειδικά στην αχανή κινεζική αγορά, που έχει μεγάλες προοπτικές.

Μέσω της Profex, η ελληνική εταιρεία θα μπορέσει να επεκταθεί δυναμικά στην κινεζική αγορά. Η Profex και η ελληνική εταιρεία θα συνάψουν μία σύμβαση αποκλειστικής διανομής και χρήσης σημάτων, σύμφωνα με την οποία η Profex θα αναλάβει την διανομή των προϊόντων της Κορρές στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάου.

Επέκταση και ανάπτυξη

Η… ατάκα στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του κ. Γιώργου Κορρέ ότι… «αν δεν έκανα αυτή τη δουλειά, θα πλήρωνα για να την κάνω», μαρτυρά και το πάθος του για την επιχείρησή του και ασφαλώς δεν αφήνει και πολλά περιθώρια… παρερμηνείας για το από εδώ και πέρα. Ο κ. Κορρές θα παραμείνει στο «τιμόνι» της επιχείρησης, έχοντας το γενικότερο πρόσταγμα.

Η συμφωνία

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο κ. Γ. Κορρές ήρθε σε συμφωνία με τη North Haven Private Equity Asia IV, L.P., υπό διαχείριση επενδυτικό κεφάλαιο της Morgan Stanley, μέσω της Nηρέα Maiden Holding B.V. καθώς και με την Profex Inc., εταιρεία διανομής δερμοκαλλυντικών προϊόντων στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο Γ. Κορρές και μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος έχουν συμφωνήσει να εισφέρουν στην εταιρεία Nissos Holdings, μετοχές που αντιστοιχούν στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Κορρές. Η Νηρέα και η Profex έχουν συμφωνήσει να αποκτήσουν μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετοχές στην Nissos, 56% και 14% αντίστοιχα, συνολικά 70%.

Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών, η Nissos θα έχει αποκτήσει άνω του 82% των μετοχών της Κορρές, συνεπώς θα προβεί σε άμεση υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση. Η Νηρέα και η Profex θα αποκτήσουν τις παραπάνω μετοχές της Nissos καταβάλλοντας συνολικά 48,3 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Η τιμή κτήσης των ανωτέρω ποσοστών θα γίνει τα 5,08 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με ένα premium περίπου 25% έναντι της τρέχουσας τιμής στο ταμπλό που είναι τα 4,66 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, αποτελεί βούληση των μερών να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Nissos έως 10 εκατ. ευρώ με σκοπό να χρηματοδοτήσουν την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας Κορρές.

Η δήλωση του Γ. Κορρέ

Με αφορμή τη μεγάλη συμφωνία, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Κορρές δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το 2018 θα είναι μία χρονιά-σταθμός για τον Όμιλο Κορρές, καθώς προχωράμε σε μία εξαιρετική σύμπραξη που μας προσφέρει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.

Στόχος της συμφωνίας με τη Morgan Stanley και την εταιρεία Profex είναι η επέκταση στις διεθνείς αγορές και η εδραίωση της μάρκας παγκοσμίως, πέρα από την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, όπου έχουμε ήδη θέσει τις βάσεις μίας επιτυχημένης αναπτυξιακής πορείας.

Οι αξίες και η φιλοσοφία της Κορρές παραμένουν ίδιες, συνεχίζουμε να εστιάζουμε στα ελληνικά βότανα, στο δίκτυο συνεργασιών με καλλιεργητές, στην προϊοντική καινοτομία, στην επιστημονική έρευνα, στις εκχυλίσεις – όλα όσα εκφράζουν την καρδιά της μάρκας παραμένουν αναλλοίωτα».

Ποια είναι η Profex

Η εταιρεία Profex δραστηριοποιείται στον τομέα φαρμακευτικών, δερματολογικών και καλλυντικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας, με ομάδα που αριθμεί άνω των 500 υπαλλήλων. Ιδρύθηκε το 2001 ενώ διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εδραιωμένων brands στην κινεζική αγορά, στους τομείς εξειδίκευσής της (φαρμακευτικά, καλλυντικά και προϊόντα αισθητικής ιατρικής).

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με την Κoρρές, προσφέρει πλέον στο κοινό της Κίνας τη δυνατότητα να γνωρίσει τα φυσικά, καινοτομικά και αποτελεσματικά προϊόντα της ελληνικής μάρκας.

Η Κορρές στο Χρηματιστήριο

Η εταιρεία Κορρές εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 12 Απριλίου του 2007. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 4,91 ευρώ που είναι νέα υψηλά τελευταίων ετών, ενώ η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 66,7 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε το 2017 από τα 3,67 ευρώ.